Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΔΑΝΤΕΛΕΣ

Save0040
    Δαντέλα στις δύο άκρες τσεβρέ, πλεγμένη με το βελονάκι και γυαλιστερή κλωστή από τα "χρυσά" χέρια της φίλης μου Δέσποινας Γανώση - Παυλίδου στο Παλαιοχώρι Λέσβου. Την ευχαριστώ για το όμορφο δώρο της. 

Save0021

Save0023


Λεπτότατη δαντέλα ως τελείωμα σε εργόχειρο, πλεγμένη με βελονάκι από τη Δέσποινα Γανώση - Παυλίδου. 

Save0041


Save0028
Save0018
    
Τέσσερις εικόνες μπεζ δαντέλας και σεμέν, που γίνονται με ένωση τετράγωνων μοτίφ και τα έχουν πλέξει με βελονάκι προ αμνημονεύτων χρόνων η μητέρα μου Διαμάντη Καλαϊτζή - Βουνάτσου και η γειτόνισσά μας Αρχοντούλα Μαϊστρέλη στο Παλαιοχώρι Λέσβου. Θεωρώ πως είναι το αρχαιότερο, δυσκολότερο και ομορφότερο μοτίφ στο χωριό μας. Οι σκαναρισμένες από μένα εικόνες το αδικούν...  

Save0018
Save0029
       
Save0033
       
Δαντέλα ως τελείωμα σε εργόχειρο, πλεγμένη με βελονάκι από τη Δέσποινα Γανώση - Παυλίδου. 

Save0042
        
Πετσετάκι σεμέν με στρογγυλό μοτίφ και ροζέτες, έργο της αείμνηστης μητέρας μου Διαμάντης Καλαϊτζή - Βουνάτσου.

Save0032

Σεμέν με τετράγωνα μοτίφ ραμμένα μεταξύ τους, πλεγμένο από την αφεντιά μου, όταν ήμουν φοιτήτρια! Το σχέδιο το ξεσήκωσα από περιοδικό εργοχείρων -- δεν θυμάμαι ποιο.      

Save0031
 
Save0035
  Δαντέλα λευκή με βαμβακερό κουβερτόνημα, πλεγμένη από τη Βουνάτσου Μυρσίνη, για διακόσμηση πετσέτας προσώπου. Το σχέδιο είναι γνωστό στο Παλαιοχώρι ως "ρουγ'δέλ'", ίσως γιατί το κεντρικό μοτίβο στη γλώσσα της δαντέλας  μοιάζει με το αραχνοειδές έντομο ρουγίδι.    

Save0034
  Ασπροκόκκινη υφαντή πετσέτα, που ύφανε στον αργαλειό η αείμνηστη μητέρα μου Διαμάντη Καλαϊτζή - Βουνάτσου (1921-1991). Δικό της έργο είναι και η λευκή δαντέλα ραμμένη γύρω-γύρω.  

Save0037
Μπορντούρα για σετ πετσετών προσώπου, πλεγμένη με βελονάκι και βαμβακερό νήμα από τη μητέρα μου Διαμάντη Καλαϊτζή - Βουνάτσου στο Παλαιοχώρι Λέσβου.  

Save0039

Διπλό σειρίτι γύρω από πετσέτα, πλεγμένο με βελονάκι από τη Μυρσίνη Βουνάτσου.

Save0026


Save0027

Δαντέλα για πετσέτα, πλεγμένη με βελονάκι από τη μητέρα μου Διαμάντη Καλαϊτζή - Βουνάτσου. 

                                               
Σχέδιο σεμέν που μου είχε πλέξει η μητέρα μου Διαμάντη Καλαϊτζή - Βουνάτσου πριν 30 χρόνια.

4 σχόλια :

  1. πολύ ωραίες και προτότυπες δαντέλες. Μπράβο σας. Θα σας παρακαλούσα αν έχετε οδηγίες για το πως πλέκεται η πρώτη δαντέλα να τις ανεβάσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, δεν έχω οδηγίες. Θα προσπαθήσω να ρωτήσω τηλεφωνικά τη φίλη που μου την έπλεξε, γιατί δεν έχει ηλεκτρονικό υπολογιστή στο Παλαιοχώρι. Ευχαριστώ για τα επαινετικά σας λόγια. Μ.Β.

      Διαγραφή
  2. Ένα βίντεο για την πρώτη δαντέλα θα ήταν εφικτό για εμάς τις αρχάριες;;;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς, όπως αναφέρω παραπάνω, δεν έχω πλέξει εγώ τη δαντέλα. Είναι δώρο της φίλης μου Δέσποινας Παυλίδου. Ούτε γνωρίζουμε εκείνη κι εγώ να κάνουμε βίντεο, αν και θα το ήθελα. Ίσως θα μπορούσατε να βρείτε σχεδιάγραμμα στο Pinterest. Κάτι παρόμοιο: https://stylowi.pl/29263768. Επίσης, μπορείτε να εκτυπώσετε τη δαντέλα και να ζητήσετε οδηγίες σε κατάστημα νημάτων-εργοχείρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή