Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ

Α. ΥΛΙΚΑ
• 1.280 kgr αλεύρι
• 9 αυγά (το 1 για άλειμμα)
• 160 gr βούτυρο γάλακτος
• 400 gr ζάχαρη
• 1 φλυτζάνι του καφέ γάλα
• 3 βανίλιες
• 3 κουταλάκια κοφτά αμμωνία
• λίγο βούτυρο, για βουτύρωμα του ταψιού
                     
Β. ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνετε στη μέση μία γουβίτσα.
2. Σε ένα τηγάνι ή κατσαρολάκι βάζετε το βούτυρο, να κάψει, και μετά το ρίχνετε στη λεκάνη με το αλεύρι.
3. Αφήνετε να περάσουν λίγα λεπτά, για να κρυώσει, και μετά με τις δύο παλάμες σας τρίβετε το αλεύρι με το βούτυρο καλά.
4. Σπάζετε τα 8 αυγά και χωρίζετε τους κροκούς από τα ασπράδια τους.
5. Μετά χτυπάτε τους κροκούς με τη ζάχαρη πολύ καλά, για να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ομοιογενές το μείγμα.
6. Χτυπάτε χωριστά τα ασπράδια, μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
7. Κάνετε πάλι στο αλεύρι μία γουβίτσα και ρίχνετε τους κροκούς με τη ζάχαρη, τα ασπράδια, τις βανίλιες. Τέλος, ρίχνετε και το γάλα χλιαρό, μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει καλά την αμμωνία. Ζυμώνετε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν μία μάλλον μαλακή ζύμη.
8. Πλάθετε τα κουλουράκια μικρά, σε διάφορα σχήματα και τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί αραιά (γιατί φουσκώνουν πολύ). Τέλος, τα αλείφετε από πάνω με αυγό, για να γίνουν γυαλιστερά.
9. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20΄ λεπτά περίπου.
Καλή Επιτυχία!
Σημείωση: Τη συνταγή αυτή μου έδωσε γραπτή η μαθήτριά μου Μαγιάκη Δέσποινα, η οποία έφτιαξε κουλούρια για μία φιλανθρωπική επίσκεψη του 3ου Γυμνασίου Γαλατσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου