ΥΛΙΚΑ:
• 1 πακέτο μανιτάρια 500 gr πλευρώτους
• 5 - 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 2 - 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια
• 1 μαρούλι
• 2 κουταλιές σούπας άνηθο
• 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό
• 1 κύβο λαχανικών ΚΝΟR
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• πιπέρι λευκό
• λίγη πάπρικα
• λίγη ρίγανη (προαιρετικά)
• ⅓ κουταλιάς γλυκού κύμινο
• αλάτι
• 5 ποτήρια ζεστό νερό
Για αυγολέμονο:
• 2 αυγά
• χυμό 2 λεμονιών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Πλένουμε καλά τα λαχανικά και συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά στο τραπέζι.
2. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ξερά κρεμμύδια, ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τα τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά.
3. Κόβουμε τα μανιτάρια σε κομματάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, να τσιγαριστούν για λίγα λεπτά.
4. Ψιλοκόβουμε το μαρούλι, τον άνηθο και το μαϊντανό και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών KNOR, το αλάτι και τα μπαχαρικά (πιπέρι λευκό, πάπρικα, κύμινο, ρίγανη) κι ανακατεύουμε καλά.
5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 5 ποτήρια ζεστό νερό, βάζουμε το καπάκι της κατσαρόλας και βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά τρία τέταρτα της ώρας περίπου. Τέλος, αφού το δοκιμάσουμε, σβήνουμε τη φωτιά.
6. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο, χτυπώντας σε μπολ κρόκους και ασπράδια 2 αυγών μαζί. Ρίχνουμε χυμό 2 λεμονιών, χτυπάμε για λίγο και μετά παίρνουμε λίγο-λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και ρίχνουμε στο μπολ, χτυπώντας συνεχώς. Τέλος, ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε να πάρει μία βράση σε πολύ σιγανή φωτιά για 2-3΄λεπτά.
7. Σερβίρεται σε βαθύ πιάτο και τρώγεται ζεστή ή κρύα.
Αν αποφασίσετε να τη φτιάξετε...
Σημείωση: Τη συνταγή για τη μαγειρίτσα με μανιτάρια μου έδωσε η κυρία Μάρθα Φραντζιδέλλη - Μαλιάκα, που κατάγεται από την Αγιάσο Λέσβου. Τη δοκίμασα κι ήταν πεντανόστιμη!
Στο Παλαιοχώρι παλιά δεν συνηθίζαμε να φτιάχνουμε μαγειρίτσα. Τρώγαμε σούπα με μοσχαρίσιο κρέας, τα βαμμένα αυγά που τσουγκρίζαμε, τουλουμοτύρι, συκωτάκια με αυγά στο τηγάνι ή φρικασέ και για επιδόρπιο κουλούρια πασχαλινά. Ίσως γιατί όλη τη σαρακοστή νήστευαν όλοι κι έπρεπε το στομάχι να συνηθίσει σιγά-σιγά, ίσως γιατί πολλοί παρέμεναν στην εκκλησία μέχρι τις δύο μετά τα μεσάνυχτα, ίσως γιατί περίμεναν να απολαύσουν τη μέρα της Λαμπρής το γεμιστό με συκωτάκια κατσικάκι, που το ετοίμαζαν από το βράδυ του Σαββάτου, για να το πάνε στο φούρνο πρωί-πρωί, πριν πάνε στη Δευτερανάσταση.
Το Πάσχα είναι γιορτή με πολλούς συμβολισμούς και μηνύματα, που δυστυχώς ελάχιστοι αφιερώνουν χρόνο για να τα κατανοήσουν και να τα βιώσουν...
*****
Στο Παλαιοχώρι παλιά δεν συνηθίζαμε να φτιάχνουμε μαγειρίτσα. Τρώγαμε σούπα με μοσχαρίσιο κρέας, τα βαμμένα αυγά που τσουγκρίζαμε, τουλουμοτύρι, συκωτάκια με αυγά στο τηγάνι ή φρικασέ και για επιδόρπιο κουλούρια πασχαλινά. Ίσως γιατί όλη τη σαρακοστή νήστευαν όλοι κι έπρεπε το στομάχι να συνηθίσει σιγά-σιγά, ίσως γιατί πολλοί παρέμεναν στην εκκλησία μέχρι τις δύο μετά τα μεσάνυχτα, ίσως γιατί περίμεναν να απολαύσουν τη μέρα της Λαμπρής το γεμιστό με συκωτάκια κατσικάκι, που το ετοίμαζαν από το βράδυ του Σαββάτου, για να το πάνε στο φούρνο πρωί-πρωί, πριν πάνε στη Δευτερανάσταση.
Το Πάσχα είναι γιορτή με πολλούς συμβολισμούς και μηνύματα, που δυστυχώς ελάχιστοι αφιερώνουν χρόνο για να τα κατανοήσουν και να τα βιώσουν...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου