Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΙ

Κολοκυθολούλουδα - Κολοκυθοανθοί - Κολοκυθοκορφάδες


Α. ΥΛΙΚΑ
     Για τη γέμιση:
     • 20 κολοκυθοανθοί
     • 1 φλιτζάνι τριμμένο λαδοτύρι ή άλλο τυρί
     • 1-2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
     • 2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
     • 2 αυγά
     • 1-2 κολοκύθια τριμμένα
     • 3 κουταλιές σούπας μαїντανός ψιλοκομμένος
     • 2 κουταλιές σούπας δυόσμος ή άνηθος
     • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα
     • πιπέρι λευκό
     • αλάτι
     • τραχανάς (προαιρετικά)
                                 
     Για το τάραμα (χυλός):
     • 1-2 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό ΦΑΡΙΝ-ΑΠ
     • 1-2 αυγά
     • 1,5-2 φλιτζάνια χλιαρό γάλα ή νερό
     • λίγο αλάτι
     • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
     • 1 κουταλιά υγρή σόδα
 
Β. ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    1. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά στο τραπέζι.
   2. Πλένουμε τους κολοκυθοανθούς και αφαιρούμε τα πράσινα σέπαλα και από μέσα τον κίτρινο στήμονα. Τους τοποθετούμε σε ένα πιάτο να στραγγίξουν. Αν δεν θέλουμε να τους γεμίσουμε αμέσως, πρέπει να βάλουμε τον ένα κολοκυθοανθό μέσα στον άλλο και να τους φυλάξουμε στο ψυγείο.
  3. Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση: Τρίβουμε τα κολοκύθια, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες, ψιλοκόβουμε το μαїντανό και το δυόσμο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και προαιρετικά τραχανά μουσκεμένο από πριν, ανακατεύουμε και βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι τα υλικά, εκτός από το τυρί και τα αυγά. Σωτάρουμε σε σιγανή φωτιά περίπου 15΄-20΄ λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Μετά ρίχνουμε το τυρί και τα αυγά χτυπημένα, κρόκους και ασπράδια μαζί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγα λεπτά το τηγάνι σε σιγανή φωτιά. Τέλος, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  4. Γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς, 2-3 κουταλιές στον καθένα, ανάλογα με το μέγεθός τους, τους στερεώνουμε από πάνω κλείνοντας τα πέταλά τους και τους τοποθετούμε σε ένα απλωτό σκεύος.
   5. Ετοιμάζουμε παχύρρευστο τάραμα (< τάραγμα < από ρ. ταράσσω): Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με χλιαρό νερό ή γάλα, 1 κουταλάκι ελαιόλαδο, 1 πρέζα αλάτι και 1-2 αυγά και 1 κουταλιά σούπας υγρή σόδα, χτυπώντας με το πιρούνι και προσέχοντας να γίνει λείο, χωρίς σβώλους.
    6. Τηγάνισμα: Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί, παίρνουμε έναν - έναν τους κολοκυθοανθούς, τους βουτάμε στο τάραμα και με ένα κουτάλι τους ρίχνουμε στο τηγάνι, προσέχοντας να μην κολλήσουν. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Τους τοποθετούμε σε πιατέλα.
     7. Αν περισσέψει τάραμα, το κάνουμε τηγανίτες, σκέτο ή με λαχανικά.
    8. Οι κολοκυθοανθοί τρώγονται ζεστοί ή κρύοι, με ούζο ή μπύρα, και είναι πολύ νόστιμοι.
Καλή Επιτυχία και Καλοφάγωτοι!

Σημείωση: Τη συνταγή αυτή μας υπαγόρευσε την Τρίτη 23 Αυγούστου 2011 στο Παλαιοχώρι η Διαμάντη Καλαїτζή - Κουτσουραδή. Παρούσες οι γειτόνισσες Σοφία Μάρκου - Πρωτογύρου, Ιάσμη Αγιακάτσικα - Στεριανού και Κατερίνα Στεριανού.


ΜΥΡΣΙΝΗ βΟΥΝΑΤΣΟΥ
clip_image004

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου