Κυριακή, 21 Απριλίου 2013

ΜΟΣΧΟΛΙΒΑΝΟ

Πώς φτιάχνουμε στο Παλαιοχώρι μοσχολίβανο
clip_image001

Υλικά:
- 20-30 μαγιάτικα τριαντάφυλλα  
- 30 gr σμύρνα
- 30 gr λιβάνι άσπρο
- 20 gr μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
- 1 κουταλιά κρασί
- 1 κουταλιά ζάχαρη
                              
Παρασκευή:
1. Μαδάμε τα τριαντάφυλλα και κρατάμε μόνο τα φύλλα τους. Διαλέγουμε αρωματικά μαγιάτικα ρόδα σε όλα τα χρώματα.
2. Σε ένα γουδί κοπανίζουμε μαζί τη σμύρνα, το λιβάνι, τα φύλλα των ρόδων και τα μοσχοκάρφια, για να ανακατευτούν τα αρώματα με το κοπάνισμα, φυσικά λίγα - λίγα. Βάζουμε το κοπανισμένο μείγμα σε μια λεκάνη. Μπορούμε να κοπανίσουμε και άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας μας ή να ρίξουμε κάποιο άρωμα. 
3. Όταν ολοκληρωθεί το κοπάνισμα, ρίχνουμε λίγο κρασί και τα ζυμώνουμε. Τέλος, προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη, για να καπνίζει το μοσχολίβανο.
4. Πλάθουμε το μείγμα σε πιτούλες όπως του πανηγυριώτικου χαλβά, τις τοποθετούμε πάνω σε λαδόχαρτο και τις ξεραίνουμε στον ήλιο για μερικές μέρες. Καθημερινά τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, για να μη μουχλιάσουν και για να ξεραθούν καλά.
5. Φυλάσσουμε το μοσχολίβανο σε γυάλινο βαζάκι. Όταν θέλουμε να θυμιάσουμε, τοποθετούμε μία πιτούλα μοσχολίβανο πάνω στα αναμμένα καρβουνάκια. Μυρίζει υπέροχα!
                
Σημείωση: Τη συνταγή για το μοσχολίβανο μου υπαγόρευσαν η Ιάσμη Αγιακάτσικα - Στεριανού και η Διαμάντη Καλαϊτζή - Κουτσουραδή στο Παλαιοχώρι, το καλοκαίρι του 2012.
                                                                                 
* Για τη σημασία και το συμβολισμό του θυμιάματος διαβάστε (ανοίξτε την υπερσύνδεση): 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου