Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΜΟΣΧΟΛΙΒΑΝΟ

Πώς φτιάχνουμε στο Παλαιοχώρι μοσχολίβανο
clip_image001

Υλικά:
- 20-30 μαγιάτικα τριαντάφυλλα  
- 30 gr σμύρνα
- 30 gr λιβάνι άσπρο
- 20 gr μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
- 2 κουταλιές σούπας κρασί
- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
                              
Παρασκευή:
1. Διαλέγουμε αρωματικά μαγιάτικα τριαντάφυλλα σε όλα τα χρώματα, τα μαδάμε και κρατάμε μόνο τα πέταλά τους. Τα κοπανίζουμε σε γουδί κατά προτίμηση πέτρινο, μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα, που τη βάζουμε σε μια λεκάνη. 
2. Έπειτα κοπανίζουμε μαζί τη σμύρνα, το λιβάνι και τα μοσχοκάρφια, για να ανακατευτούν τα αρώματα με το κοπάνισμα, φυσικά λίγα - λίγα. Ρίχνουμε το κοπανισμένο μείγμα στη λεκάνη με τα τριαντάφυλλα κι ανακατεύουμε. Μπορούμε να κοπανίσουμε κι άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας μας ή να ρίξουμε κάποιο άρωμα. 
3. Όταν ολοκληρωθεί το κοπάνισμα, ρίχνουμε λίγο κρασί και τα ζυμώνουμε. Τέλος, προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας ζάχαρη, για να καπνίζει το μοσχολίβανο.
4. Πλάθουμε το μείγμα σε πιτούλες όπως του πανηγυριώτικου χαλβά, τις τοποθετούμε πάνω σε λαδόχαρτο και τις ξεραίνουμε στον ήλιο για μερικές μέρες. Καθημερινά τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, για να μη μουχλιάσουν και για να ξεραθούν καλά.
5. Φυλάσσουμε το μοσχολίβανο σε γυάλινο βαζάκι. Όταν θέλουμε να θυμιάσουμε, τοποθετούμε μία πιτούλα μοσχολίβανο πάνω στα αναμμένα καρβουνάκια. Μυρίζει υπέροχα!
                
Σημείωση: Τη συνταγή για το μοσχολίβανο μου υπαγόρευσαν η Ιάσμη Αγιακάτσικα - Στεριανού και η Διαμάντη Καλαϊτζή - Κουτσουραδή στο Παλαιοχώρι, το καλοκαίρι του 2012.
                                                                                 
* Για τη σημασία και το συμβολισμό του θυμιάματος διαβάστε (ανοίξτε την υπερσύνδεση): 


2 σχόλια :

  1. etsi.kai.i.miteramou.toftiahne kahe hrono.to.mono.pou.den.himame.eine i.smirna.pou.tha.tin.bro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σμύρνα μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών. Στην οδό Αθηνάς υπάρχουν αρκετά. Είναι πιο ακριβή από το λιβάνι... [Παράκληση να χρησιμοποιείτε το ελληνικό αλφάβητο]

      Διαγραφή