Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ

Τίποτα πιο όμορφο απ' της μάνας μας το φαγητό!
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ:
• 2 κιλά μελιτζάνες
• 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ½ κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
• 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
• λίγος τραχανάς (προαιρετικά)
• 1-2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια (προαιρετικά)
                                                      
Για το τάραμα:
• 3 αυγά
• λίγο αλάτι
•  κουταλιάς γλυκού σόδα
αλεύρι όσο πάρει
• 1-2 ποτήρια χλιαρό νερό
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
     α) Αγοράζουμε 2 κιλά μεγάλες μελιτζάνες και, αφού τις πλύνουμε, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό για 30΄ λεπτά περίπου. Έπειτα τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και βγάζουμε με κουτάλι το γέμισμά τους. Τις αραδιάζουμε μετά σε ένα ταψί, που το έχουμε αλείψει με λάδι ή λίγο βούτυρο.
                                                                     
     β) Τσιγαρίζουμε λίγο τη ντομάτα και το μαϊντανό, που τα έχουμε ψιλοκόψει και τα δύο υλικά (Αν θέλουμε, τσιγαρίζουμε και 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο). Ρίχνουμε μετά στο τηγάνι το γέμισμα από τις μελιτζάνες, τον κιμά, πιπέρι και αλάτι και τα τσιγαρίζουμε μαζί, ανακατεύοντας προσεκτικά (Αν μας αρέσει ο τραχανάς, ρίχνουμε λίγο, αφού τον έχουμε βάλει από πριν σε λίγο νερό να μαλακώσει. Γίνονται όμως κάπως "βαριά" με τον τραχανά και το κρεμμύδι, γι' αυτό καλύτερα να αποφύγουμε να προσθέσουμε αυτά τα υλικά).
                                                                                
     γ) Γεμίζουμε με τη γέμιση τις μελιτζάνες, φροντίζοντας να γεμίσουν καλά, όχι όμως να ξεχειλίσουν. Αφήνουμε χώρο για το τάραμα, που θα ρίξουμε από πάνω τους.
                                                                           
     δ) Φτιάχνουμε το τάραμα, ανακατεύοντας όλα τα υλικά του (αλεύρι, χλιαρό νερό, αυγά, σόδα, αλάτι). Να μην έχει σβόλους και να είναι μέτρια πηχτό, ούτε πολύ πηχτό ούτε πολύ αραιό, γιατί θα σκορπίζεται στο ταψί. Έπειτα, με ένα κουταλάκι, ρίχνουμε προσεκτικά 1-2 κουταλιές τάραμα σε κάθε παπουτσάκι και το απλώνουμε, έτσι ώστε να σκεπάζει τη γέμιση, χωρίς να χύνεται στο ταψί. Φροντίζουμε να τους δώσουμε ωραίο σχήμα, σαν μικρές βαρκούλες, και να μην ακουμπούν οι μελιτζάνες μεταξύ τους, για να μην κολλήσουν (Αντί για τάραμα, μπορούμε να βάλουμε κρέμα μπεσαμέλ ή φρυγανιά κοπανισμένη, κάτι που δεν συνηθίζεται στο Παλαιοχώρι). Αν περισσέψει τάραμα, το κάνουμε τηγανίτες, προσθέτοντας κάποιο βρασμένο λαχανικό (πράσο, κουνουπίδι κ.ά.) ή γλυκό (ζάχαρη και κανέλλα, σιρόπι που περίσσεψε από γλυκό, μαρμελάδα).
                                                                                                                   
     ε) Ψήνουμε τα παπουτσάκια επί 1 περίπου ώρα σε μέτριο φούρνο. Προσέχουμε να μην καεί το τάραμα, απλώς να ροδοκοκκινίσει. 
                                                    
     ς) Σερβίρουμε τα παπουτσάκια σε απλωτό σκεύος ζεστά ή κρύα. Διατηρούνται τρεις-τέσσερις μέρες στο ψυγείο και είναι νόστιμο και εμφανίσιμο φαγητό. Συνοδεύουμε με κατσικίσιο λαδοτύρι ή φέτα.
Καλή Επιτυχία και Καλοφάγωτα!

     Σημείωση: Τη συνταγή αυτή μου έδωσε η μητέρα μου Διαμάντη Καλαϊτζή - Βουνάτσου (1921-1991), η οποία δεν συνήθιζε να βάζει τραχανά και κρεμμύδι στα παπουτσάκια με κιμά.

                                                                       ---------------------------
  
Μελιτζάνες παπουτσάκια με αυγά

Υλικά:
  • 2 κιλά μεγάλες μελιτζάνες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 ντομάτες αλεσμένες
  • 1,5 φλυτζάνι τσαγιού λαδοτύρι τριμμένο
  • 3-4 κουταλιές σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 4 αυγά
  • πιπέρι  
  • αλάτι    
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο (ή όσο εσείς επιθυμείτε)
  • ελαιόλαδο για το ταψί ή το τηγάνισμα

Για το τάραμα:
  • αλεύρι όσο πάρει
  • χλιαρό νερό
  • 1-2 αυγά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κουταλιάς γλυκού σόδα
     
Εκτέλεση:

     1. Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε στη μέση κατά μήκος τις μελιτζάνες και τις βράζουμε για μισή ώρα περίπου. Ύστερα τις στραγγίζουμε, αφαιρούμε με κουταλάκι την ψίχα τους και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί που το έχουμε αλείψει με λάδι.
     2.  Ετοιμάζουμε τα υλικά για τη γέμιση: ψιλοκόβουμε την ψίχα από τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι και το μαϊντανό. Αλέθουμε στο μπλέντερ τις ντομάτες και τρίβουμε το τυρί.
     3. Έπειτα, ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε μπόλικη ντομάτα, το μαϊντανό, την ψίχα από τις μελιτζάνες, αλάτι και πιπέρι.  Ανακατεύουμε και βράζουμε για λίγα λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί και τα 4 αυγά, ανακατεύουμε μέχρι να πήξουν τα αυγά και σβήνουμε τη φωτιά.
     4.  Γεμίζουμε τις μελιτζάνες, βάζοντας σε καθεμία 2-3 κουταλιές από τη γέμιση, και ρίχνουμε λάδι στο ταψί, για να μην κολλήσουν με το ψήσιμο.   
     5. Ετοιμάζουμε το τάραμα ως εξής: σε μια λεκάνη ρίχνουμε 1-2 ποτήρια χλιαρό νερό, αλεύρι  όσο πάρει, 2 αυγά, λίγη σόδα, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε καλά, μέχρι να γίνει ομοιογενές, χωρίς σβόλους και μέτρια πηχτό, ούτε πολύ ρευστό, γιατί θα σκορπίζει, ούτε πολύ πηχτό, γιατί θα γίνει σφιχτό σαν ψωμί.
     6. Σκεπάζουμε τις μελιτζάνες, βάζοντας πάνω σε καθεμία 1-2 κουταλιές τάραμα-ζυμάρι και ψήνουμε τα παπουτσάκια σε μέτριο φούρνο μία ώρα περίπου ή τα τηγανίζουμε, πιάνοντας ένα-ένα και ρίχνοντάς τα σε καυτό λάδι από τη μεριά του ζυμαριού. Όταν το τάραμα πήξει αρκετά, τα γυρίζουμε και τα τηγανίζουμε κι από την άλλη μεριά.
    
Καλή Επιτυχία!

     «Έχω και ένα ανέκδοτο για τα παπουτσάκια:
     Ήμουνα στο Ραχίδι και η κουμπάρα μου η Μαρία, η γυναίκα του Παλ’καρέλ’ (Μαυραγάνη Ιωάννη), δεν μπορούσε να τηγανίσει παπουτσάκια, γιατί είχε καεί και φοβήθηκε κι έλεγε: "Ρε παιδιά, ’λάτε να δείτε τη μάνα μου που κλαίει, γιατί δεν μπορώ να τηγανίσω παπουτσάκια. Τρεις δουλειές στον κόσμο δεν ξέρω: χάχλες να κάνω, παπουτσάκια να τηγανίζω και γρίζα να κλώθω".»  

Σημείωση: Την παραπάνω συνταγή και το ανέκδοτο μου είχε δώσει τον Αύγουστο του 1994, στο Παλαιοχώρι, η αείμνηστη αδελφή του πατέρα μου Ευαγγελία Βουνάτσου – Κουτσουραδή (1928-2011).


Μυρσίνη Βουνάτσου

1 σχόλιο :

  1. Την έψαχνα αυτή τη συνταγή με τα αυγά! Μια οικογενειακή φίλη συνήθιζε να τη φτιάχνει και να μας στέλνει και σε εμάς κανένα ταπερ όταν ήμουν μικρή, αλλά δυστυχώς απεβίωσε. Σας ευχαριστώ πολύ που τη μοιραστίκατε.Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή