Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ_ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ

ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ «ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ»

ΑΘΛΗΤΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΜΕΛΟΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1878

Site: www.veniaminlesviossociety.gr

Email: beniaminlesbios@gmail.com


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πλωμάρι 4 /10/2023 

Η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» είχε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσει στην αίθουσα του Σωματείου στο Πλωμάρι Λέσβου, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, την 15η Ολομέλεια της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, καθώς το Πλωμάρι αποτελεί την έδρα τριών Μελών της Κοινότητας, του Ούζου Βαρβαγιάννη, της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου και του τυροκομείου Θυμέλης, οι οποίοι ήταν οικοδεσπότες της. 

Το απόγευμα, στο χώρο της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», πραγματοποιήθηκε σε κλειστή υβριδική συνάντηση η Ολομέλεια, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για τα project που υλοποιεί η ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ αλλά και το αποτύπωμα της Κοινότητας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

 

Το βράδυ η εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Αίθουσα της Λέσχης «Βενιαμίν ο Λέσβιος», στο πλαίσιο της Ανοιχτής Ολομέλειας, περιελάμβανε την απονομή της πιστοποίησης Ethos από το διεθνή φορέα πιστοποιήσεων EUROCERT, στα Μέλη που πέτυχαν υψηλό ποσοστό, κατόπιν αξιολόγησής τους για την τήρηση αρχών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Βιωσιμότητας και Σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Περιβάλλοντος. 

Το σήμα Ethos «Platinum» έλαβε η εταιρεία Domus, το «Gold» το Μέλος Ήλιος και Μανδρέκας και το «Green» οι εταιρείες Hellas Frost, Κτήμα Βίβλια Χώρα, Μύλοι Δάκου, Βιοσπιράλ. 

Μετά το δείπνο που παρέθεσε το μέλος της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ Ούζο Βαρβαγιάννη στους Συνέδρους και σε προσκεκλημένους Ιδιοκτήτες εταιριών της Λέσβου, ο Πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου Θεολόγος Πατερέλης δώρισε στους συνέδρους από ένα αντίτυπο της χειρόγραφης βιογραφίας του Βενιαμίν Λεσβίου του σχολάρχη Γ. Α. Αριστείδη-Πάππη και αναφέρθηκε εν συντομία στο έργο του σοφού και Φιλικού - αγωνιστή εθνοδιδασκάλου Βενιαμίν.

Ο Βενιαμίν ο Λέσβιος, χριστιανός ιερέας, μαθηματικός και πολιτικός, μυημένος στη Φιλική Εταιρεία και αγωνιστής του 1821. Γεννήθηκε στο Μεγαλοχώρι Πλωμαρίου Λέσβου το 1759 ή το 1762 και πέθανε το 1824 στο Ναύπλιο από τύφο. Το κοσμικό του όνομα ήταν Βασίλειος και ήταν γιος του Ιωάννη και της Αμύρισσας Γεωργαντά ή Καρρέ. Σε ηλικία 17 ετών μετέβη στο Άγιο Όρος κοντά στο θείο του, αδελφό της μητέρας του, που ήταν ηγούμενος, και χειροτονήθηκε μοναχός. Συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή του Ιωάννη Οικονόμου και τον επόμενο χρόνο συνέχισε τις σπουδές του στην Πάτμο. Έμεινε εκεί μέχρι το 1786, όταν μετέβη στη Χίο για να συνεχίσει εκεί τις σπουδές του. Το 1789 επέστρεψε στο Άγιο Όρος. Στις Κυδωνίες (Αϊβαλί) δίδαξε στη Σχολή του Οικονόμου. Το 1790 ταξίδεψε για σπουδές στο εξωτερικό, στην Πίζα και στο Παρίσι. Στο Παρίσι γνωρίστηκε με τον Κοραή και άλλους Έλληνες λόγιους, ενώ αρθρογραφούσε στον «Λόγιο Ερμή». Μετά το τέλος των σπουδών του, έζησε για ένα χρόνο στην Αγγλία. Το 1799 επέστρεψε στις Κυδωνίες και δίδαξε πάλι στη Σχολή. Η διδασκαλία του περιελάμβανε μαθήματα φιλοσοφίας, φυσικομαθηματικών, αστρονομίας, καθώς και τη διεξαγωγή πειραμάτων. Χάρη στο διδακτικό έργο του η Σχολή των Κυδωνιών απέκτησε μεγάλη φήμη, αλλά, λόγω του περιεχομένου του, κατηγορήθηκε από την Εκκλησία ως άθεος. Συνέχισε πάντως να διδάσκει μέχρι το 1812. Την ίδια χρονιά αρνήθηκε την πρόταση να διευθύνει την Πατριαρχική Σχολή της Κωνσταντινούπολης και αργότερα, το 1817, δέχτηκε την πρόσκληση να αναδιοργανώσει την Ακαδημία του Βουκουρεστίου. Κατά την παραμονή του στη Βλαχία, στο Ιάσιο, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Το 1820 δίδαξε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης. 

Με την έναρξη της Επανάστασης μετέβη στην Ελλάδα, προσπαθώντας να μαζέψει πολεμοφόδια για τον Αγώνα. Χρημάτισε μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας και πήρε μέρος στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το 1821 και στη Β΄ Εθνοσυνέλευση Άστρους Κυνουρίας το 1823. Το 1822 ήταν μέλος της Αρμοστείας του Αιγαίου. 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΕΡΕΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου