Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

ΤΟ ΠΑΝΑΓΥΡΙ ΤΗΣ ΛΙΩΤΑΣ ΚΑΙ Η ΛΥΓΕΡΗ

Παράδοση από τα Τελώνια (Άντισσα)

 

Το παναγύρι της Λιώτας και η Λυγερή

   

Στις 2 5  Α υ γ ο ύ σ τ ο υ, τα νιάμερα, γίνεται ένα μεγάλο παναγύρι στην Παναγιά της Λιώτας, που, κατά την παράδοση, την έχτισε μια εξόριστη Βασιλοπούλα του Βυζαντίου, η Λυγερή. Στο παναγύρι αυτό γινόντανε και παλαίστρες, όπου παίρνανε μέρος και οι Τούρκοι κάτοικοι του χωριού.

Κατά την παράδοση, η Λυγερή έπασχε από λέπρα. Διάλεξε τότε μια τοποθεσία «Καμάρη» στο Γαβαθά κι έχτισε έναν πύργο κι ένα λουτρό, για να λούζεται και να καθαρίζεται.

Ως τα σήμερα, σώζονται τα θεμέλια του πύργου, που ο κόσμος τα λέγει «το παλάτι της Λυγερής».

Μια μέρα η Λυγερή, κάνοντας τον περίπατό της προς τη Λιώτα, είδε ένα γουρουνάκι ακάθαρτο κι αρρωστημένο να κυλιέται μέσα στη λάσπη, κι ύστερα από λίγη ώρα να βγαίνει ολοκάθαρο και θεραπευμένο.

Την ίδια ώρα πετά τα ρούχα της και πέφτει και κυλιέται στη λάσπη. Κι όταν βγήκε και πλύθηκε, ήταν θεραπευμένη. Αυτό η Λυγερή το απέδωσε σε θαύμα της Παναγιάς. Κι όταν ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου το έμαθε, έστειλε αυτοκρατορική υπηρεσία στη Λυγερή με πλούσια δώρα και φλωριά.

Τότες η Λυγερή έχτισε την εκκλησιά της Παναγιάς στη Λιώτα, έστησε μια βρύση, φύτεψε κι έναν πλάτανο, που ως τα σήμερα λέγεται «ο πλάτανος της Λιώτας».

 

(Πηγή: «ΤΟ ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ» του Παναγιώτη Νικήτα (Μυτιλήνη 1889 – 8/9/1965), έκδοση Β΄, Μυτιλήνη 2001, σελ. 262-263 / Φωτομηχανική ανατύπωση στο περιοδικό «ΛΕΣΒΙΑΚΑ», Δελτίον της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, Τόμος Α΄, Τεύχος Α΄)  

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

ΤΡΑΧΑΝΟΣΟΥΠΑ

Μαγείρεμα - Φαγητά με τραχανά

                                  

Στο Παλαιοχώρι διατηρείται από τα χρόνια του Όμηρου η συνήθεια, όταν αναχωρεί ένας επισκέπτης, να του προσφέρουν αποχαιρετιστήρια δώρα ως ενθύμια, πλεκτά ή υφαντά ή φαγώσιμα, γλυκό αχλάδια λεμονάπιδα ή μουτζουρίτες, σύκα γεμιστά, καρύδια, λαδοτύρι, ούζο, λάδι, ελιές και κυρίως τραχανά. Αν προσφέρετε τραχανά, φροντίστε να δώσετε και τη συνταγή μαγειρέματος, που είναι απλή αλλά ιδιαίτερη κι όχι γνωστή σε όλους. Δημοσιεύουμε παρακάτω τη βασική συνταγή του τραχανά, για να βοηθήσουμε όσες και όσους δεν ξέρουν πώς να τον μαγειρέψουν… Αυτός που δέχεται το «χάρισμα», αν δεν έχει προσφέρει ήδη το δώρο του, θα ανταποδώσει στέλνοντας ή όταν θα επισκεφτεί ξανά το χωριό με ένα «αντιχάρισμα». Ανθρωπιά κι αλληλεγγύη, ριζωμένα από τα πανάρχαια χρόνια στην ελληνική μας ψυχή… 

                     

Τραχανά μαγειρεύουν συνήθως το χειμώνα, σκέτο ή με κρέας ή ψαρόζουμο ή κυνήγι. Τον βάζουν από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο ή ζεστό νερό να μουσκέψει, μια φούχτα για κάθε άτομο. Αυτό είναι το μυστικό της νοστιμιάς του τραχανά: πολύωρο μούσκεμα προτού το βράσιμο. 

Μία διαφορά του λεσβιακού τραχανά με κουρκούτι από τον τραχανά από αλεύρι άλλων περιοχών είναι ο μεγαλύτερος χρόνος βρασίματος, που διαρκεί μία ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά και μιάμιση σε χαμηλή φωτιά. Το βράσιμό του είναι καλό να γίνει σε σιγανή φωτιά, για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Πρέπει να βράσει καλά, για να είναι ευκολοχώνευτος, γιατί περιέχει κουρκούτι από σιτάρι. Τον ανακατεύουμε συχνά με ξύλινο κουτάλι και προσέχουμε να μην πιάσει ή φουσκώσει και χυθεί από την κατσαρόλα. Κατά διαστήματα, ρίχνουμε νερό και φροντίζουμε να είναι νερουλός, γιατί πήζει όταν κρυώσει. Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε λίγο λάδι κι αλάτι όσο χρειάζεται.  

Αν κάνουμε τον τραχανά σούπα χωρίς ζωμό και θέλουμε να είναι πιο γαλακτερός, αφού σβήσουμε τη φωτιά και τον αφήσουμε ένα τέταρτο να κρυώσει λίγο, ρίχνουμε λίγο-λίγο ένα κουτί γάλα εβαπορέ, ανακατεύοντας συνεχώς. Επίσης, αφού σβήσουμε τη φωτιά, μπορούμε να ρίξουμε μέσα κρουτόν (τετράγωνα κομματάκια ψωμιού τηγανισμένα σε λάδι ή βούτυρο) ή κομματάκια σκληρό τυρί. Μία γειτόνισσα έριχνε δυο ωμά αυγά, ανακάτευε καλά και τάιζε τα εγγονάκια της. Ας το αποφύγουμε όμως αυτό, από το φόβο της γρίπης των πτηνών.

Τρώγεται ζεστός, σε βαθύ πιάτο. Είναι ιδιαίτερα νόστιμο κι υγιεινό φαγητό, και γιατί γίνεται από αγνά θρεπτικά υλικά, αλλά και γιατί οι φλούδες του σιταριού καθαρίζουν τα έντερα και διευκολύνουν την αποβολή των περιττωμάτων σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Μη φάτε όμως πάνω από δύο πιάτα, γιατί θα βαρυστομαχιάσετε! Παρ' όλα αυτά, λέγεται η εξής παροιμία, για να δηλώσουν ότι δεν χορταίνεις μόνο με τραχανά, ότι είναι συμπληρωματικό, όχι κύριο, φαγητό: "Τραχανός τσι γάλα, ίσαμι ν' ανιβείς κη σκάλα"

 

Φωτ.: Χάχλες, τριμμένος τραχανάς και τραχανόσουπα, από Μυρσίνη Μ. Βουνάτσου. 


Φαγητά με τραχανά:

- τραχανάς βραστός (τραχανόσουπα)

- τραχανάς με βοδινό ή χοιρινό κρέας ή μόνο ζωμό

- τραχανάς με κοτόπουλο

- τραχανάς με κοτσύφια

- τραχανάς με ψαρόζουμο (καλά σουρωμένο, για να μην έχει λέπια)

- τραχανάς ως υλικό σε μελιτζάνες παπουτσάκια (τον μουσκεύουμε πριν)

- τραχανάς σε μελιτζάνες ιμάμ (τον μουσκεύουμε λίγες ώρες και τον ρίχνουμε όταν κοντοβράσει

   το φαγητό)

- χάχλες τραχανά ψημένες στη σόμπα

- ωμές χάχλες τραχανά, που τρώγονται σαν κρακεράκια

- τραχανόπιτα

- Διαβάσαμε πως βάζουν τραχανά σε γλυκίσματα, αλλά στο χωριό μας δεν είναι γνωστό κάτι τέτοιο.

 

Ο τραχανάς, είτε σκέτος είτε με άλλα υλικά, είναι ένα χαρακτηριστικό έδεσμα, που συνδέει την παλιά παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.

  

Μυρσίνη Μ. Βουνάτσου

_________

 *Αναλυτικά για την παρασκευή του τραχανά στο https://paleochori-lesvos.blogspot.com/2013/05/blog-post_23.html.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΡΥΦΤΗΣ

Αναδημοσίευση από... 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και

Lesvos island UNESCO Global Geopark - Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO


ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΡΥΦΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ

 

Το φαράγγι της Παναγίας Κρυφτής στο Παλαιοχώρι Πλωμαρίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή δομή που διαμορφώθηκε από την συμπιεστική παραμόρφωση του φλοιού και τις διαδοχικές λεπιώσεις μεταξύ μεγάλων ανθρακικών μπλοκ που προέρχονται από το ηπειρωτικό περιθώριο της Ευρασίας και τμημάτων του ωκεάνιου πυθμένα της Τηθύος, που καταστράφηκε κατά την περίοδο του μεσοζωικού.

 

 

Στην περιοχή εμφανίζονται εντυπωσιακές εικόνες τεκτονικών μιγμάτων (mélange). Τα τεκτονικά μίγματα είναι γεωλογικές εμφανίσεις που παρουσιάζουν χαοτική δομή, καθώς μικρότερα ή μεγαλύτερα τεμάχια πετρωμάτων διαφορετικής προέλευσης συναντώνται ανακατεμένα μέσα με μία θεμελιώδη μάζα. Αποτελούνται κυρίως από κρυσταλλικούς ασβεστόλιθους, χαλαζιακούς-μαρμαρυγιακούς σχιστόλιθους, πρασινίτες και λιγότερο από οφιόλιθους.

Οι οφιόλιθοι είναι πετρώματα που σχηματίστηκαν από άνοδο μάγματος στον πυθμένα του ωκεανού της Τηθύος καθώς αυτός άνοιγε και βρισκόταν σε εξέλιξη η δημιουργία του. Πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια οι γεωλογικές συνθήκες άλλαξαν. Οι μεγάλες στεριές της Λαυρασίας και της Γκοντβάνας άρχισαν να συγκλίνουν. Τα πετρώματα που σχημάτιζαν τον ωκεάνιο πυθμένα της Τηθύος συμπιέστηκαν, αναδύθηκαν και επωθήθηκαν επάνω στο ηπειρωτικό περιθώριο της Ευρασίας, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την αρχική τους θέση, υπερπηδώντας άλλα πετρώματα τα οποία βρίσκονται σήμερα κάτω από τα οφιολιθικά πετρώματα του ωκεάνιου πυθμένα της Τηθύος.

Τα τεκτονικά μίγματα δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια τοποθέτησης των οφιολίθων πάνω στο ηπειρωτικό περιθώριο. Τα ασβεστολιθικά τεμάχια που σχηματίζουν ανάμεσά τους το φαράγγι της Παναγίας Κρυφτής αποκολλήθηκαν από το ηπειρωτικό περιθώριο κατά την τοποθέτηση των οφιολίθων κι ανακατεύτηκαν μαζί τους. Σήμερα δεσπόζουν στην περιοχή, καθώς εμφανίζονται εγκλωβισμένα μέσα στα υλικά του οφιολιθικού καλύμματος που σχηματίζει τεκτονικά μίγματα.

Η περιοχή έχει επηρεαστεί στην πιο πρόσφατη γεωλογική περίοδο από μεγάλα ρήγματα. Ειδικότερα, έντονα έχει επηρεαστεί από ένα μεγάλο ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ, εμφανίζοντας τις εντυπωσιακές κατακόρυφες κλίσεις των τεκτονικών μιγμάτων σε μια ζώνη πλάτους εκατοντάδων μέτρων. Το ρήγμα αυτό είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία του φαραγγιού.

Πιο πρόσφατα, την περιοχή επηρεάζει η μεγάλη ενεργή ρηξιγενής ζώνη της Νότιας Λέσβου με διεύθυνση ΔΒΔ-ΑΝΑ, που διαμορφώνει και τη νότια ακτογραμμή της Λέσβου στην περιοχή.

Στα σημεία όπου διασταυρώνονται οι μεγάλες ρηξιγενείς δομές παρατηρούνται θερμές πηγές που αναβλύζουν στην περιοχή.

Η νεότερη παραμόρφωση και η αποσάθρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων δημιουργούν τεκτονικά έγκοιλα και μικρά σπήλαια που χαρακτηρίζουν την περιοχή, ένα από τα οποία φιλοξενεί το εκκλησάκι της Παναγιάς Κρυφτής.


Πηγές: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Lesvos island UNESCO Global Geopark - Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.  

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ_Η ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΕΘΝΙΚΗ

  

Η ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ «ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ»

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Α΄ ΕΘΝΙΚΗ 2024 - ΤΡΙΚΑΛΑ (4-10/7/2024)

 

Με πρωταθλήτρια ομάδα Ελλάδας τον ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 10/7 στα Τρίκαλα οι αγώνες του 51ου  Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής Κατηγορίας. Διοργανωτής η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ), με συνδιοργανωτή την ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ και με πολύτιμο αρωγό και υποστήριξη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και τον Δήμο Τρικκαίων.

 

  

Η ομάδα του ΣΟ Καβάλας, μετά την κατάκτηση του Πανελλήνιου Ομαδικού Κυπέλλου, έκανε το νταμπλ και τερμάτισε καθαρά στην 1η θέση, με 7 νίκες σε 7 αγώνες και 14 βαθμούς, κι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας!

Την 2η θέση πήρε η ομάδα του ΟΦΗ, με 12 βαθμούς (6 νίκες και 1 ήττα).

Στις θέσεις 3-6 ισοβάθμησαν 4 ομάδες, με 10 βαθμούς. Μετά την άρση της ισοβαθμίας, σύμφωνα με τα κριτήρια, την 3η θέση πήρε η ομάδα της Ευβοϊκής ΕΣ.

Την Περιφέρεια Αιγαίου (εκτός Κρήτης και Εύβοιας) εκπροσώπησαν ο ΑΣΟ ‘‘ΙΠΠΟΤΗΣ’ ΡΟΔΟΥ’’ και η ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ‘‘ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ’’, που κατέλαβαν την 16η και 34η θέση αντίστοιχα.
Η ομάδα της Ρόδου ανήκει στις καλύτερες ομάδες της χώρας μας σταθερά τα τελευταία χρόνια. 



Την έκπληξη όμως φέτος έκανε η ομάδα του ΒΕΝΙΑΜΙΝ, ο οποίος προκρίθηκε σαν Πρωταθλητής Αιγαίου, αφού κατέκτησε την 1η θέση στο Αιγαιοπελαγίτικο Πρωτάθλημα Αιγαίου 2024. Αξίζει να σημειωθεί πως το Σκακιστικό Τμήμα της Λέσχης Πλωμαρίου ‘’Βενιαμίν ο Λέσβιος’’ δεν έχει προλάβει να κλείσει  πέντε χρόνια ζωής (επίσημο μέλος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας από τις 5/10/2019), μέσα στα οποία είχε να αντιμετωπίσει και σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, έχει να επιδείξει πολλές διακρίσεις, με αποκορύφωμα τώρα τη συμμετοχή του στο κορυφαίο διασυλλογικό επίπεδο της χώρας μας!

Η νεαρότερη όμως ομάδα της τελικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ελλάδος 2024 διεκδικεί και τον τίτλο της νεαρότερης ομάδας, σύμφωνα με τον μέσο όρο ηλικίας των σκακιστών της, αφού οι 14 από τους 16 σκακιστές της αποστολής έχουν ηλικία από 11 έως 24 χρονών. Και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παιδιά που προέρχονται από τις Ακαδημίες του Συλλόγου.



Οι ομάδες κατά σειρά που αντιμετώπισε ο Βενιαμίν:
Round 1 * ΛΠ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ – ΣΠΖ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 0:10
Round 2 * ΛΠ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ – ΑΟ ΚΥΔΩΝ 1:9
Round 3 * ΣΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ – ΛΠ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ 8:2
Round 4 * ΛΠ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ – ΣΣ ΛΑΡΙΣΑΣ 2,5:7,5
Round 5 * ΕΑ ΠΑΤΡΩΝ – ΛΠ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ 8:2
Round 6 * ΑΟ ΖΗΝΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΛΠ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ 7:3
Round 7 * ΛΠ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ – Σ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ 3:6,5



 

Και οι σκακίστριες και οι σκακιστές της Ομάδας μας:
1. Γαλανός Δημήτριος
2. Τσεκούρας Ανδρέας
3. Λάμπρου Κωνσταντίνος - Γεώργιος
4. Μπανταβάνης Γεώργιος
5. Σέλικε Ολίβια
6. Ευαγγελινέλλη Μαρία
7. Κάσδαγλη Θεοδοσία
8. Δεληγιάννης Άγγελος
9. Αργυρόπουλος Κωνσταντίνος
10. Νταβλούρος Κωνσταντίνος - Άγγελος
11. Πεντογέννης Ιωάννης
12. Τσεκούρας Στέφανος
13. Φωτιάδης Γεώργιος
14. Γιαμουγιάννης Γεώργιος
15. Καβαρνού Αλεξάνδρα - Μιχαηλία
16. Νταβλούρος Χρήστος - Νικόλαος


 

 Στόχος της Ομάδας να επανέλθει το 2025, διεκδικώντας πλέον της εμπειρίας και στοχεύοντας υψηλότερες θέσεις κατάταξης.


Ο αρχηγός της Αγωνιστικής Ομάδας της ΛΠ Βενιαμίν ο Λέσβιος
Μπανταβάνης Γεώργιος

και

ο έφορος του Σκακιστικού Τμήματος της ΛΠ Βενιαμίν ο Λέσβιος
Λάμπρου Δημήτρης


 

 

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

ΠΑΤΕΡΑΣ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ

 Αναδημοσίευση από:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=932786168654611&set=a.146522067281029

 

Πατέρας

 

Πατέρας;;... Μια ερώτηση που έγινε σε μια ομάδα φοιτητών σε ένα πανεπιστήμιο. Οι απαντήσεις ήταν όμορφες και παραδοσιακές, αλλά μόνο μία απάντηση ενθουσίασε τον καθηγητή και την διάβασε με μεγάλο ενδιαφέρον…

  

***

Όταν ήμουν παιδί, φορούσα τα παπούτσια του πατέρα μου και περπατούσα με δυσκολία λόγω του μεγάλου μεγέθους που είχαν, εγώ αισθανόμουν μεγάλος, ήθελα πολύ να του μοιάζω…

Έβαζα τα γυαλιά του και ένιωθα υπέροχα...

Φορούσα το πουκάμισό του και ένιωθα κύρος...

Κάτι μου ερχόταν στο μυαλό, και του το ζητούσα... Το δεχόταν και μου το έφερνε...

Ερχόταν σπίτι και με αγκάλιαζε γελώντας, χωρίς να γνωρίζουμε πώς πέρασε τη μέρα του και πόσο υπέφερε στη δουλειά...

*** 

Εγώ μεγάλωσα και ο πατέρας μου γέρασε.

Δεν φοράω πλέον τα παπούτσια του, είναι παλιά... !!

Περιφρονώ τα παλιά ρούχα του, γιατί δεν είναι στη μόδα... !!

Τα λόγια και οι ερωτήσεις του για μένα έχουν γίνει παρέμβαση στις υποθέσεις μου και δεν μου αρέσουν... !!

Η γέρικη οσμή του με κάνει να τον σιχαίνομαι... !!

Αν καθυστερήσω κι ανησυχεί, νιώθω ότι με καταπιέζει κι εύχομαι να μην ήταν εκεί, για να είχα την ησυχία μου... !!

Του μιλούσα με δυνατή φωνή, γιατί με εκνεύριζαν τα λόγια του... αυτός σιωπηλά με κοιτούσε όχι από φόβο, αλλά από αγάπη... !!

Περπατούσε πλάι μου με δυσκολία... και δεν είχα την υπομονή να ακολουθώ το βήμα του, κρατώντας το χέρι του για να τον βοηθήσω... !!

Έχανε τα λόγια του και εγώ γελούσα· χαμογελώντας δεχόταν το γέλιο μου... !!

Κι άρχισε να με κουράζει, όταν τυφλώθηκε κι έμεινε κατάκοιτος λόγω των γηρατειών του... !!

 ***

Τώρα συνειδητοποίησα, αλλά είναι αργά, ο πατέρας μου δεν κουράστηκε ποτέ μαζί μου... στα παιδικά μου χρόνια... στην άγνοιά μου... στην ανοησία μου... στις σπουδές μου... στη στενοχώρια μου... στην ευημερία μου.... στα πάντα...

Σκεφτήκατε ποτέ να αντέξετε τα γεράματα και την ασθένειά του ;;

Όταν γεράσουν οι γονείς σας να είστε καλοί μαζί τους… Γιατί, όταν φύγουν από τη ζωή, όλοι θα επιθυμούσατε να τους ξαναδείτε.

Όπως εγώ, θα έδινα τα πάντα να έβλεπα τον πατέρα μου και να του ζητούσα να με συγχωρέσει! "Συγνώμη, Πατέρα"…  

 

ΥΓ: ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΑΣ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΑΤΕ, ΡΕΕΕΕ… ΦΙΛΗΣΤΕ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΑΣ ΟΣΟΙ ΤΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΜΑ. ΦΙΛΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ... Η ΜΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ...

Κείμενο - Φωτογραφία: Γιώργος Κουρμεντάλας

 Πηγή: https://www.facebook.com/photo/?fbid=932786168654611&set=a.146522067281029


Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

ΜΠΑΛΕΖΕΣ ΛΕΣΒΟΥ

 Παραδοσιακή Συνταγή

Μπαλεζές Λέσβου

 

Το μυρωδάτο και ελαφρύ αυτό γλυκάκι, ένα είδος κρέμας, προέρχεται από τη Λέσβο. Παλιά το έδιναν στις γυναίκες που είχαν μόλις γεννήσει, για να δυναμώσουν, ώστε να έχουν αρκετό γάλα να θηλάσουν το μωρό τους. Αυτό έχει τη βάση του, διότι είναι ένα αμυλούχο γλυκό με ζάχαρη και ξηρούς καρπούς, αρκετά δυναμωτικό, ό,τι πρέπει δηλαδή για λεχώνες. Απλό και εύκολο στην παρασκευή, κατάλευκο και ωραίο στην όψη, μυρωδάτο και νόστιμο, αγνό και θρεπτικό, απολαυστικό!  

Στο Παλαιοχώρι το έφτιαχναν με νερό τις μέρες της νηστείας, αλλά και με γάλα τον υπόλοιπο χρόνο ως παιδική τροφή ή δυναμωτικό για ασθενείς και θηλάζουσες μητέρες. Σήμερα στο χωριό μας σπάνια χρησιμοποιούν νισεστέ κι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ούτε τη σημασία της λέξης, παρ’ ό,τι πωλείται στα σούπερ μάρκετ. Ευτυχώς που τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για την παραδοσιακή διατροφή βοήθησε ώστε να μη χαθούν αυτές οι όμορφες συνταγές.      

 

Υλικά

·      1 ποτήρι νισεστέ

·      1 ποτήρι ζάχαρη

·      7 ποτήρια νερό

·      1 ποτηράκι του λικέρ ανθόνερο ή ροδόνερο

·      3 φύλλα νεραντζιάς (προαιρετικά)

·      1 φλυτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα


Παρασκευή


1. Σε 1 ποτήρι κρύο νερό διαλύουμε το νισεστέ, προσέχοντας να μην αφήσουμε σβώλους (Αν θέλουμε, μπορούμε, αντί για νερό, να χρησιμοποιήσουμε κατσικίσιο γάλα).

 

2. Έπειτα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 6 ποτήρια νερό, τη ζάχαρη και 3 τρυφερά φύλλα νεραντζιάς και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τον διαλυμένο νισεστέ κι ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου να πήξει και να γίνει ημιδιάφανη η κρέμα.

 

3. Όταν βράσει (σε 5΄λεπτά περίπου), αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε τα νεραντζόφυλλα και προσθέτουμε το ανθόνερο, που θα δώσει στην κρέμα θαυμάσιο άρωμα.

 

4. Σερβίρουμε τον μπαλεζέ σε πορσελάνινα ή γυάλινα μπωλ ή πιατέλα και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Τη διακοσμούμε με κανέλα ή άλλα μυρωδικά της αρεσκείας μας ή σιρόπι που περίσσεψε από γλυκό κουταλιού ή ξασπρισμένα αμύγδαλα, που τα αγοράζουμε ξεφλουδισμένα ή τα ξασπρίζουμε με βραστό νερό και τα στεγνώνουμε. Ο μπαλεζές τρώγεται ζεστός ή κρύος από το ψυγείο, όπου διατηρείται αρκετές ημέρες. 

Καλή Επιτυχία!

______________________

Σημειώσεις:

1. νισεστές: πολύ ψιλό αλεύρι από αμυλούχα δημητριακά, συγγενικό με το κορν-φλάουρ, ιδανικό για τη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική.

2. Πηγές: Παραπέμπω σε αρκετές πηγές, για να δείξω πόσο γνωστή ήταν παλιά η παραπάνω συνταγή στις νοικοκυρές της Λέσβου: α) Χειρόγραφη συνταγή της αείμνηστης Βούλας Σπ. Μαυραγάνη από το Παλαιοχώρι Λέσβου, β) Χειρόγραφη συνταγή της αείμνηστης θείας μου Ευαγγελίας Καλαϊτζή-Ραφτέλη από το Πλωμάρι Λέσβου, γ) Χειρόγραφη συνταγή της αείμνηστης Ειρήνης Βαμβαδέλλη-Γεωργή από το Πλωμάρι Λέσβου, δ) Προφορικές οδηγίες της κ. Μάρθας Φραντζιδέλλη-Μαλιάκα, που κατάγεται από την Αγιάσο Λέσβου, διαμένει στην Αθήνα και φτιάχνει ακόμα μπαλεζέ, ε) Ιστοσελίδα https://www.lesvosnews.net «Η_Κουζίνα_της_ Λέσβου» / https://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/geyseis/mpalazes-glyko-tis-mytilinis, στ) Ιστοσελίδα https://cookpad.com/gr/sintages/7713818-mpalezes-gluko-mutilinis-polu-eukolo, ζ) https://www.verianet.gr/post/28085-mpalezes-ena-paradosiako-glyko-apo-tin-mytilini, η) http://www.mytiliniadialektos.gr/?p=1352, θ) Βιβλίο Έφης Πολυχρόνη, «Μαγειρεύοντας με λάδι (και άλλα…) στην Αγία Παρασκευή Λέσβου» (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα 2007, σελ. 29), ι) Βιβλίο «Μυτιληνιές γεύσεις» Έφης Γιαλούση-Χατζηχρήστου https://www.facebook.com/photo/?fbid=896365140489866&set=pcb.896365267156520 (σελ. 172).

Μυρσίνη Μ. Βουνάτσου