Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

ΜΠΑΛΕΖΕΣ ΛΕΣΒΟΥ

 Παραδοσιακή Συνταγή

Μπαλεζές Λέσβου

 

Το μυρωδάτο και ελαφρύ αυτό γλυκάκι, ένα είδος κρέμας, προέρχεται από τη Λέσβο. Παλιά το έδιναν στις γυναίκες που είχαν μόλις γεννήσει, για να δυναμώσουν, ώστε να έχουν αρκετό γάλα να θηλάσουν το μωρό τους. Αυτό έχει τη βάση του, διότι είναι ένα αμυλούχο γλυκό με ζάχαρη και ξηρούς καρπούς, αρκετά δυναμωτικό, ό,τι πρέπει δηλαδή για λεχώνες. Απλό και εύκολο στην παρασκευή, κατάλευκο και ωραίο στην όψη, μυρωδάτο και νόστιμο, αγνό και θρεπτικό, απολαυστικό!  

Στο Παλαιοχώρι το έφτιαχναν με νερό τις μέρες της νηστείας, αλλά και με γάλα τον υπόλοιπο χρόνο ως παιδική τροφή ή δυναμωτικό για ασθενείς και θηλάζουσες μητέρες. Σήμερα στο χωριό μας σπάνια χρησιμοποιούν νισεστέ κι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ούτε τη σημασία της λέξης, παρ’ ό,τι πωλείται στα σούπερ μάρκετ. Ευτυχώς που τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για την παραδοσιακή διατροφή βοήθησε ώστε να μη χαθούν αυτές οι όμορφες συνταγές.      

 

Υλικά

·      1 ποτήρι νισεστέ

·      1 ποτήρι ζάχαρη

·      7 ποτήρια νερό

·      1 ποτηράκι του λικέρ ανθόνερο ή ροδόνερο

·      3 φύλλα νεραντζιάς (προαιρετικά)

·      1 φλυτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα


Παρασκευή


1. Σε 1 ποτήρι κρύο νερό διαλύουμε το νισεστέ, προσέχοντας να μην αφήσουμε σβώλους (Αν θέλουμε, μπορούμε, αντί για νερό, να χρησιμοποιήσουμε κατσικίσιο γάλα).

 

2. Έπειτα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 6 ποτήρια νερό, τη ζάχαρη και 3 τρυφερά φύλλα νεραντζιάς και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τον διαλυμένο νισεστέ κι ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου να πήξει και να γίνει ημιδιάφανη η κρέμα.

 

3. Όταν βράσει (σε 5΄λεπτά περίπου), αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε τα νεραντζόφυλλα και προσθέτουμε το ανθόνερο, που θα δώσει στην κρέμα θαυμάσιο άρωμα.

 

4. Σερβίρουμε τον μπαλεζέ σε πορσελάνινα ή γυάλινα μπωλ ή πιατέλα και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Τη διακοσμούμε με κανέλα ή άλλα μυρωδικά της αρεσκείας μας ή σιρόπι που περίσσεψε από γλυκό κουταλιού ή ξασπρισμένα αμύγδαλα, που τα αγοράζουμε ξεφλουδισμένα ή τα ξασπρίζουμε με βραστό νερό και τα στεγνώνουμε. Ο μπαλεζές τρώγεται ζεστός ή κρύος από το ψυγείο, όπου διατηρείται αρκετές ημέρες. 

Καλή Επιτυχία!

______________________

Σημειώσεις:

1. νισεστές: πολύ ψιλό αλεύρι από αμυλούχα δημητριακά, συγγενικό με το κορν-φλάουρ, ιδανικό για τη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική.

2. Πηγές: Παραπέμπω σε αρκετές πηγές, για να δείξω πόσο γνωστή ήταν παλιά η παραπάνω συνταγή στις νοικοκυρές της Λέσβου: α) Χειρόγραφη συνταγή της αείμνηστης Βούλας Σπ. Μαυραγάνη από το Παλαιοχώρι Λέσβου, β) Χειρόγραφη συνταγή της αείμνηστης θείας μου Ευαγγελίας Καλαϊτζή-Ραφτέλη από το Πλωμάρι Λέσβου, γ) Χειρόγραφη συνταγή της αείμνηστης Ειρήνης Βαμβαδέλλη-Γεωργή από το Πλωμάρι Λέσβου, δ) Προφορικές οδηγίες της κ. Μάρθας Φραντζιδέλλη-Μαλιάκα, που κατάγεται από την Αγιάσο Λέσβου, διαμένει στην Αθήνα και φτιάχνει ακόμα μπαλεζέ, ε) Ιστοσελίδα https://www.lesvosnews.net «Η_Κουζίνα_της_ Λέσβου» / https://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/geyseis/mpalazes-glyko-tis-mytilinis, στ) Ιστοσελίδα https://cookpad.com/gr/sintages/7713818-mpalezes-gluko-mutilinis-polu-eukolo, ζ) https://www.verianet.gr/post/28085-mpalezes-ena-paradosiako-glyko-apo-tin-mytilini, η) http://www.mytiliniadialektos.gr/?p=1352, θ) Βιβλίο Έφης Πολυχρόνη, «Μαγειρεύοντας με λάδι (και άλλα…) στην Αγία Παρασκευή Λέσβου» (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα 2007, σελ. 29), ι) Βιβλίο «Μυτιληνιές γεύσεις» Έφης Γιαλούση-Χατζηχρήστου https://www.facebook.com/photo/?fbid=896365140489866&set=pcb.896365267156520 (σελ. 172).

Μυρσίνη Μ. Βουνάτσου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου