Βράσμα από σύκα
Ανίλας Λέτι-Αποστόλου
Υλικά:
- 1-2 κιλά σύκα ξερά
- νερό 1 μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη
Παρασκευή:
1. Βράζουμε τα σύκα σε κατσαρόλα γεμάτη νερό 1 ώρα, για να βγει το ζουμί και η γλύκα τους.
2. Σουρώνουμε, βγάζουμε τα σύκα και ξαναρίχνουμε το ζουμί στην κατσαρόλα [Τα βρασμένα σύκα δεν τα πετάμε. Μπορούμε να τα αλέσουμε, να προσθέσουμε κανέλα και να τα χρησιμοποιήσουμε ως μαρμελάδα].
3. Μετά βράζουμε το ζουμί 5-6 ώρες, σε σιγανή φωτιά, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι να γίνει σιρόπι. Ούτε κουτάλι βάζουμε. Το βράσμα είναι έτοιμο, όταν πάει περίπου στη μέση η κατσαρόλα.
4. Αφήνουμε να κρυώσει το βράσμα και τέλος το αποθηκεύουμε σε γυάλινα μπουκάλια. Διατηρείται πολύ καιρό και χρησιμοποιείται σαν φυσικό γλυκαντικό σιρόπι για πολλές χρήσεις.
Καλή Επιτυχία!
* Η Ανίλα κατάγεται από την Αλβανία κι είναι παντρεμένη με το συγχωριανό μας Γιώργο Απ. Αποστόλου. Έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, δυο αγόρια κι ένα κοριτσάκι, που πρόσφατα βαφτίστηκε Μυρσινούλα, το όνομα της πρόωρα χαμένης μητέρας του Γιώργου. Ευχαριστούμε την Ανίλα για την όμορφη συνταγή και το βράσμα που μας χάρισε.