Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΡΕΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ~ ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

Αναδημοσίευση από την «Εφημερίδα των Συντακτών» 14-7-2016

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω άρθρο-έκκληση του συμπατριώτη μας συγγραφέα Αριστείδη Κυριαζή να ανακληθεί λανθασμένη απόφαση οριοθέτησης του αιγιαλού της αρχαίας Ερεσού. Ο κίνδυνος τσιμεντοποίησης της όμορφης παραλίας Ερεσού από οικοδομικές εργασίες, η φημολογούμενη πώληση σε Τούρκους μιας παραμεθόριας νησίδας στα Πάμφιλα και η παράνομη αγοραπωλησία της Παναγίας Κρυφτής Παλαιοχωρίου τον Οκτώβρη του 2014, αποτελούν τρεις κατάφωρες προσπάθειες παραβίασης του νομικού, φυσικού και εθνικού Δικαίου, σε βάρος της Λέσβου και των Λεσβίων. Για τον αιγιαλό της αρχαίας Ερεσού βρέθηκαν καλοί πατριώτες (Πιπεράς, Κυριαζής) να επισημάνουν με νομικά επιχειρήματα και τοπογραφικό διάγραμμα τι γίνεται σε βάρος των Ερεσίων. Κι αυτό το σημείωμά μας δείχνει ότι κάθε κομμάτι λεσβιακής γης, κάθε κόκκο από τις αμμουδιές της, πρέπει να το θεωρούμε δικό μας τόπο και να το υπερασπιζόμαστε σαν να είναι το δικό μας χωριό. Απορούμε, ωστόσο,  γιατί δεν έχουμε καμιά πρόοδο και είδηση από εκείνους που ανέλαβαν πριν από ενάμιση χρόνο να υπερασπιστούν την Κρυφτή; Μήπως υπάρχει κίνδυνος παραγραφής; Για την Παναγία Κρυφτή, για την Ερεσό, για τα Πάμφιλα, έχουμε χρέος να σπεύσουμε. Αν δεν κινητοποιηθούμε άμεσα και δυναμικά όλοι οι Λέσβιοι, πολίτες, φορείς, αυτοδιοικητικοί άρχοντες και βουλευτές, αν δεν κινητοποιήσουμε έγκαιρα την αργοκίνητη κρατική μηχανή, τι άλλο ακόμα έχουμε να περιμένουμε, κοντά στα πολλά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια σε βάρος του Νησιού μας; Ποιοι νομίζετε ότι πρέπει να προστατέψουν τη Λέσβο, αν όχι οι ίδιοι οι Λέσβιοι;     

Τσιμέντο να γίνει ο γιαλός της αρχαίας Ερεσού Λέσβου, κύριε Σκουρλέτη;

 

14.07.2016, 15:10 | Συντάκτης: Αριστείδης Κυριαζής*

      Η ωραιότερη και πλέον πολυσύχναστη παραλία της αρχαίας Ερεσού Λέσβου, όπου γεννήθηκαν στην αρχαιότητα η σπουδαιότερη ποιήτρια Σαπφώ, ο φιλόσοφος Θεόφραστος και ο ιστορικός Φανίας, κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί φέτος κατά 27 στρέμματα, ύστερα από τη λανθασμένη απόφαση χάραξης των ορίων αιγιαλού και παραλίας της Ερεσού του 2012 (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τ. Δ΄, αρ. φύλλου 36/14-2-2012).
     Θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση ανάκληση της παραπάνω χάραξης και η αντικατάστασή της με νέα στο πλαίσιο της νομιμότητας και όχι υπέρ του συμφέροντος ενός ιδιώτη.
      Είναι ακατανόητο η χάραξη της ζώνης της παραλίας της Ερεσού να έχει καθοριστεί σε πλάτος δέκα μέτρων, και εκεί που το πλάτος της αμμουδιάς είναι 40 μέτρα και εκεί που είναι 160 μέτρα, ενώ ο σχετικός νόμος 2971/2001 επιτρέπει τη χάραξη της ζώνης της παραλίας μέχρι τα 50 μέτρα!
     Επικαλούμαι την απόφαση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας με αριθμό 3354/2014, σύμφωνα με την οποία:
     «Ο αιγιαλός δεν δημιουργείται με σχετική πράξη της Πολιτείας, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα, δηλαδή τις μεγαλύτερες αλλά συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων, η δε προβλεπόμενη στον νόμο διαδικασία καθορισμού των ορίων του δεν αποσκοπεί παρά στη διαπίστωση του πραγματικού αυτού γεγονότος».
     Λυπάμαι, που οι Λέσβιοι επιτρέπουν στις παραλίες τους τη βάρβαρη καταπάτηση, σε βάρος του γενικού συμφέροντος, με αποτέλεσμα να πλουτίζουν πρόσκαιρα λίγοι ευνοούμενοι. Ελπίζω οι πολιτιστικοί, περιβαλλοντικοί, τοπικοί σύλλογοι της Λέσβου και των Λέσβιων των Αθηνών να υποστηρίξουν το παραπάνω αίτημα.
     Εύχομαι οι τρεις βουλευτές της Λέσβου, Γεώργιος Πάλλης του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράλαμπος Αθανασίου της Νέας Δημοκρατίας και Σταύρος Τάσσος του ΚΚΕ, οι οποίοι επίμονα και τακτικά ευαγγελίζονται την προστασία και ανάδειξη των θησαυρών της Λέσβου, να επιδείξουν παραδειγματικά για την Ερεσό το αυτονόητο και αρμόζον ενδιαφέρον τους, ώστε να ακυρωθούν τα σχέδια τσιμεντοποίησης της παραλίας για να παραμείνει ο Γιαλός της Ερεσού η ωραιότερη παραλία της Λέσβου, προς το συμφέρον των Ερεσίων και προτιμητέα στους απανταχού επισκέπτες.
     Οργίζομαι με την απραξία στο θέμα των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων της Ερεσού, με την ηχηρή σιγή του δημάρχου, του ενός και μοναδικού Δήμου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, ο οποίος τυχαίνει να κατάγεται από τον ιερό τόπο της Ερεσού, αλλά και με την αδιαφορία της περιφερειάρχου Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου.
     Περιμένω από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη και από τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Οικολόγο Πράσινο, Γιάννη Τσιρώνη, μια απάντηση στο ερώτημα: Θα γίνει τσιμέντο ο Γιαλός της Ερεσού επί υπουργίας σας;
                 
Τοπογράφημα της παραλίας Ερεσού

      Στην εφημερίδα της Λέσβου «Εμπρός» δημοσιεύθηκε στις 25-6-16 η εμπεριστατωμένη καταγγελία του Ερέσιου Σπύρου Πιπερά, πρώην προέδρου του Συλλόγου των απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος», με τίτλο: «Αμμουδιά Ερεσού, γιατί η λαθεμένη και καταστροφική χάραξη πρέπει άμεσα να ανακληθεί!», στην οποία, με τη βοήθεια του εικονιζόμενου σχεδίου, τόνιζε:
      «Στη χάραξη του 2012, ενώ στο πριν από τον Ψαροποταμό κομμάτι της Αμμουδιάς η μπλε γραμμή ταυτίζεται με τον αγροτικό δρόμο, μετά τον Ψαροποταμό γυρίζει προς τη θάλασσα, καβαλάει την κίτρινη γραμμή και ταυτίζεται με την κόκκινη, μηδενίζοντας την έκταση του Παλαιού Αιγιαλού σ’ όλο το μήκος της ακτογραμμής ανάμεσα στα κοινά σημεία 10’’ και 11’’ της μπλε-κόκκινης γραμμής.
      Ο ισχυρισμός πως τα συγκεκριμένα 27 περίπου στρέμματα Αμμουδιάς (σ.σ. που διακρίνονται στο σχέδιο, κάτω από τις μπλε κουκκίδες, σε σχήμα φορτηγού) αποτελούν τελεσίδικα αναγνωρισμένες από τον Άρειο Πάγο ιδιωτικές εκτάσεις και έπρεπε γι’ αυτό να “βγουν” εκτός Παλαιού Αιγιαλού αντιφάσκει προς άλλες ιδιωτικές εκτάσεις και νόμιμα κτίσματα που αφέθηκαν εντός του Παλαιού Αιγιαλού στις παρυφές του οικισμού, ΝΔ του σημείου 1’’ της μπλε γραμμής!
      Αυτά λοιπόν τα δύο σημεία 10’’ και 11’’ της χάραξης, που γίνεται 14 χρόνια μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου το 1998 (και όταν εν τω μεταξύ η Αμμουδιά στα ανατολικά έχει εξαφανισθεί λόγω διάβρωσης), επιβάλλεται να μετακινηθούν προς Βορρά, ώστε η μπλε γραμμή να συνεχίσει την οριογραμμή του Παλαιού Αιγιαλού, όπως είναι τοποθετημένη ανατολικά του Ψαροποταμού και δυτικά του ξενοδοχείου “ΑΙΟΛΙΑΝ”, δηλαδή κατά το μεγαλύτερο μήκος της, επί του αγροτικού δρόμου.
      Διαφορετικά, σύμφωνα με τη χάραξη αυτή του 2012, με μηδενισμένη την έκταση του παλαιού αιγιαλού κατά το μέτωπο όπου μπλε και κόκκινη γραμμή ταυτίζονται, υπεξαιρείται έκταση του Δημοσίου, διότι: “Ο παλαιός αιγιαλός και η παλαιά όχθη ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και καταγράφονται ως δημόσια κτήματα” [Άρθρο 2, εδάφιο 5 του Ν. 2971/2001].
      Ζητούμε την ανάκληση της χάραξης του 2012. Ζητούμε από την Πολεοδομία την άμεση απαγόρευση κάθε οικοδομικής εργασίας επάνω στην αμμουδιά μας».

*φυσικός-συγγραφέας 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου