Κυριακή 23 Απριλίου 2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Fashion Revolution Greece


FASHION REVΟLUΤION WEEK
Προωθώντας τη διαφάνεια στη βιομηχανία της μόδας

     Από τη συμπατριώτισσά μας Κέλλυ Κουλίζου από το Υψηλομέτωπο Λέσβου, σχεδιάστρια μόδας που ζει στην Κύπρο, λάβαμε και δημοσιεύουμε παρακάτω την πρόσκληση του Fashion Revolution Greece για εκδηλώσεις που θα γίνουν 29 – 30 Απριλίου 2017 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, στην Αλεξανδρούπολη, στη Θεσσαλονίκη και στη Μυτιλήνη. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Καλή Επιτυχία!«Fashion Revolution: Ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου; Who made my clothes?»

     Στις 29 και 30 Απριλίου συναντιόμαστε στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στο
TOMS Flagship Store στη Θεσσαλονίκη, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, στο MOSAIC στη Λέσβο και ρωτάμε «who made my clothes. 
     Στην Τεχνόπολη στηρίζουμε Έλληνες σχεδιαστές που εκθέτουν και πουλούν τις δημιουργίες τους #imade your clothes, συμμετέχουμε σε εργαστήρια βιώσιμης μόδας ακούγοντας μουσικές από Αθηναίους DJs, φέρνουμε έως πέντε (5) κομμάτια από την ντουλάπα μας και τα ανταλλάσσουμε στο swap bazaar, ανακυκλώνουμε τα παλιά μας ρούχα με τη βοήθεια upcycle καλλιτεχνών, ταξιδεύουμε με δημιουργίες εικαστικών εμπνευσμένες από το Κίνημα
Fashion Revolution, ανταλλάσσουμε τα βιβλία μας στο book swap, παρακολουθούμε ταινίες. Την Κυριακή παρακολουθούμε με τα παιδιά μας παιδικό θέατρο και παιδικά εργαστήρια, ανταλλάσσουμε τα παλιά τους ρούχα και παιχνίδια.

     Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό!
     Σας περιμένουμε όλους, να ενώσουμε τη βιομηχανία της μόδας σε μια επανάσταση που αλλάζει τον τρόπο που προμηθευόμαστε, παράγουμε και πουλάμε τα ρούχα μας.

     Το Fashion Revolution γεννήθηκε μέσα από τα ερείπια του εργοστασίου ειδών ένδυσης της Rana Plaza στο Μπαγκλαντές: στις 24 Απριλίου 2013, μια ημέρα μετά την εμφάνιση ρηγμάτων στους πρώτους ορόφους των εγκαταστάσεων, το κτιριακό συγκρότημα κατέρρευσε, προκαλώντας το θάνατο 1.134 και τον τραυματισμό 2.500 ανθρώπων.

     Στις 24 Απριλίου 2014, στην πρώτη επέτειο της καταστροφής της Rana Plaza, ξεκίνησε μία παγκόσμια επανάσταση, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των καταναλωτών, προκειμένου να αλλάξει δραστικά ο τρόπος με τον οποίο η μόδα φτιάχνεται, παράγεται και καταναλώνεται· να υπάρξει διαφάνεια σε κάθε στάδιο της παραγωγής ενός κομματιού, από την κατασκευή της πρώτης ύλης μέχρι το ράψιμο του τελευταίου κουμπιού. Έτσι, τέθηκε το εξής απλό ερώτημα: Ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου;

     Κάθε άτομο που συμμετείχε στην Fashion Revolution Day φόρεσε ένα ρούχο από μέσα προς τα έξω, φωτογραφήθηκε με αυτό και κοινοποίησε τη συμμετοχή του στα social media με hashtag #insideout. Το αντίκτυπο της εκστρατείας ήταν συντριπτικό: συμμετείχαν 62 χώρες και 80 εκατομμύρια άνθρωποι, καταγράφηκαν 6,6 εκατομμύρια χτυπήματα στο google και το #insideout έγινε #1 trending topic παγκοσμίως στο twitter.

     Σήμερα, το Fashion Revolution πραγματοποιείται σε 95 χώρες  με τη συμμετοχή σχεδιαστών, brands, ακαδημαϊκών, συγγραφέων, επιχειρηματιών και πολιτικών προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, από τις 24 ως τις 30 Απριλίου, πραγματοποιούνται  ενημερωτικές δράσεις, workshops, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και ανοιχτές συζητήσεις. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για ζητήματα όπως οι εργασιακές συνθήκες και οι απολαβές των ανθρώπων που φτιάχνουν τα ρούχα μας, η παιδική εργασία, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η βιώσιμη μόδα.

     Φέτος οργανώνονται δράσεις σε διάφορες ελληνικές πόλεις για την εβδομάδα επανάστασης της μόδας. Οι πόλεις Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη συμμετέχουν στην παγκόσμια πρωτοβουλία. Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:


ΑΘΗΝΑ, ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
    
     Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Απριλίου

     Designer’s shop. Το κοινό θα μπορεί να γνωρίσει από κοντά πολλούς ανερχόμενους αλλά και ήδη καταξιωμένους Έλληνες σχεδιαστές και να αγοράσει τις δημιουργίες τους. Οι σχεδιαστές θα έχoυν την ευκαιρία να μοιραστούν με το κοινό την ιστορία και τις αξίες που κρύβονται πίσω από κάθε δημιουργία τους.
     Weaving corner. Η κλωστοϋφαντουργία Β. ΡΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ  θα οργανώσει για το Fashion Revolution στην Τεχνόπολη ένα ζωντανό εργαστήρι κλωστοϋφαντουργίας, στο οποίο μία τεχνίτρια υφάντρια θα υφαίνει σε παραδοσιακό αργαλειό μιλώντας για τα μυστικά της παραδοσιακής υφαντοποιίας. Επίσης, οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν τα μοναδικά και αυθεντικά προϊόντα της Φoutà, που σχεδιάζονται και παράγονται στην Ελλάδα και είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητα.
     Swap it, don’t shop it! Κάθε ρούχο συνδέεται με μια προσωπική μας ιστορία. Ελάτε λοιπόν να ανταλλάξουμε και να μοιραστούμε τις ιστορίες μας. Κάθε επισκέπτης μπορεί να φέρει από 1 έως 5 κομμάτια από τη ντουλάπα του, ρούχα ή αξεσουάρ, και να τα ανταλλάξει με αυτά που επιθυμεί. Τα ρούχα θα πρέπει να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση.
     Artist’s corner. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες εμπνέονται από τη δράση του Fashion Revolution. Μια ξεχωριστή παρουσίαση  που συνδυάζει τα εικαστικά δρώμενα με τη μόδα. Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα επηρεασμένα από τις δράσεις και τους προβληματισμούς του κινήματος. Η τέχνη χρησιμοποιείται σαν μέσο έκφρασης, με στόχο να  μας βοηθήσει να αντιληφθούμε την πραγματική εικόνα της μόδας στη σύγχρονη εποχή. Θέματα όπως η παιδική εργασία στα εργοστάσια παραγωγής ρούχων, η μόλυνση του περιβάλλοντος εξαιτίας της βιομηχανικής δραστηριότητας και το body shaming στο χώρο της μόδας, θα παρουσιαστούν με μοναδικό τρόπο.
     DJ sets
       Chevy (Six dogs)
       Kouklakis (Best 92.6)
       Eazy (SSFR)
       Tokkoi


Σάββατο 29 Απριλίου

     Make your own T-shirt yarn. Μετατροπή t-shirt σε νήμα πλεξίματος, με μόνα εργαλεία  ένα ψαλίδι, ένα χαρακάκι κι ένα σαπουνάκι.

     Εργαστήρι βιώσιμης μόδας. Οι designers της 3Quarters σε ένα workshop για το design και την παραγωγή τσαντών από ανακυκλώσιμο banner.

    Case Study. Παρουσίαση του τραγουδιού «Stories Untold» από τον Τokkoi και του music video, που το πλαισίωσε οπτικά από τη δημιουργό του φωτογράφο/σκηνοθέτη Αθηνά Νίκη Ακρίβα. Πώς η μουσική και οι μουσικοί δημιουργοί μπορούν να επηρεάσουν το χώρο της μόδας. Πρόσκληση για συμμετοχή στο νέο music video του Τokkoi.


Κυριακή 30 Απριλίου

     Μικροί Γίγαντες, «Μαμά φτιάχνω το μπλουζάκι μου», παιδικό εργαστήρι. Μία δράση με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στη θεματική του «Ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου;». Δημιουργούν το «δικό» τους μπλουζάκι και τους δίνεται η δυνατότητα να καταλάβουν, να νιώσουν και να βιώσουν τη διαδικασία παραγωγής ενός ρούχου. Ένα εργαστήρι για τους μελλοντικούς ηθικούς καταναλωτές.
     Μικροί Γίγαντες, «Θα σε ντύσω, θα σε στολίσω», παιδικό εργαστήρι. Τα παιδιά ετοιμάζουν την ομορφότερη ενδυμασία που έχουν φανταστεί για το αγαπημένο τους κουκλάκι με τη βοήθεια της σχεδιάστριας Κέλλυς Κουλίζου. Γνωρίζουν τη διαδικασία του σχεδιασμού ενός ρούχου, από την ιδέα μέχρι το τελικό της στάδιο, που είναι το ντύσιμο της κούκλας τους. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι κατασκευής κολιέ. Εκεί θα ανακυκλωθούν μικρά κομμάτια ύφασμα, κομμένα σε διάφορα σχήματα, που θα διακοσμηθούν με κουμπιά, χάντρες, κορδέλες· η ανακύκλωση ως παιχνίδι και επιλογή.
     Ομάδα Μαρμελάδα, «Οι νότες της βροχής», παιδική παράσταση. Τι συμβαίνει, όταν σ’ ένα βάλτο σταματάει ξαφνικά να βρέχει; Όταν το μοναδικό δέντρο του βάλτου αρχίζει να μαραίνεται; Όταν εξαφανίζονται απ’ τη μαγική παρτιτούρα του μουσικού οι νότες που φέρνουν τη βροχή; Τότε ο μουσικός κι ο βάτραχος του βάλτου, δύο εντελώς ασύμβατοι τύποι, ξεκινάνε ένα ταξίδι γεμάτο απρόβλεπτες συναντήσεις, για να βρούνε τις χαμένες νότες της βροχής... Ντο, Ρε, Μι, Φα, Σολ, Λα. Έξι παλαβοί, αλλοπρόσαλλοι χαρακτήρες θα είναι καθοριστικοί σταθμοί στο ταξίδι τους... Πού κρύβεται όμως το μυστηριώδες Σι; Τι θ’ ανακαλύψουν τελικά σ’ αυτό το μακρύ ταξίδι;
Διάρκεια: 70 λεπτά
Παίζουν 3 ερμηνευτές
Για παιδιά 4-12 χρονών και για μεγάλους
Σάββατο 12:00-22:00 και Κυριακή 11:00-19:00


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

Παρασκευή 28 Απριλίου

Προβολή ταινίας, «Slowing down fast fashion», του Alex James.
   Ώρα έναρξης: 20:30΄
   Είσοδος ελεύθερη


Σάββατο 29 Απριλίου

     Βάλε χρώμα, Εργαστήρι επεξεργασίας χρώματος και ενδυμάτων. Το Μουσείο Τέχνης του Μεταξιού παρουσιάζει τεχνικές βαφής για νέους. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να τονώσει και να εμπνεύσει τους νέους να εκτιμήσουν την αξία των παλαιών/φθαρμένων αντικειμένων και να τους μυήσει σε τεχνικές ανακύκλωσής τους. Ταυτόχρονα, τους ευαισθητοποιεί στη διαδικασία κατασκευής ενδυμάτων και σε θεμιτές εμπορικές πρακτικές. Οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν διαφορετικούς τρόπους βαφής και στη συνέχεια θα μετατρέψουν ένα παλιό βαμβακερό κομμάτι (μπλουζάκι, σορτς, κάλτσες κ.λπ.) σε καινούριο ένδυμα.
Επιμέλεια εργαστηρίου: Nic Jennings, Μουσείο Τέχνης Μεταξιού
Διάρκεια: 2 ώρες
Ώρα έναρξης: 12:00΄
Ηλικίες: Για παιδιά 4-12 χρονών και για ενήλικες
Περιορισμένος αριθμός θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

      Swap it, don’t shop it! Κάθε ρούχο συνδέεται με μια προσωπική μας ιστορία. Ελάτε λοιπόν να ανταλλάξουμε και να μοιραστούμε τις ιστορίες μας. Κάθε επισκέπτης μπορεί να φέρει από 1 έως 5 κομμάτια από την ντουλάπα του, ρούχα ή αξεσουάρ, και να τα ανταλλάξει με αυτά που επιθυμεί. Τα ρούχα θα πρέπει να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση.

Κυριακή 30 Απριλίου

     «Unique», Street performance. Μια γυναίκα σε στατική σχεδόν κίνηση θα βάζει και θα βγάζει διάφορα ενδύματα που εξιστορούν την εξέλιξη του γυναικείου ενδύματος τα τελευταία 100 χρόνια σε κεντρικό σημείο της πόλης· μια ενδυματολογική χρονογραμμή με κεντρικό άξονα το χαρακτήρα και τη μοναδικότητα της κάθε εποχής, σε σχέση με την έκφραση της μόδας, τη δημιουργικότητα αλλά και την ποιότητα στην κατασκευή. Στόχος της performance είναι να δώσει ένα μήνυμα στο κοινό, σε σχέση με τη μαζική παραγωγή και κατανάλωση ενδυμάτων, με έμμεσες συνδέσεις στις συνθήκες κατασκευής και δημιουργίας τους. Στο βωμό της «φτηνής» μόδας τι ακριβώς θυσιάζεται;
Κόνσεπτ – Οργάνωση παραγωγής: Βαλεντίνα Σωκράτους
Ώρα έναρξης: 12:00΄
Εθελοντές


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – TOMS FLAGSHIP STORE

Σάββατο 29 Απριλίου

      Swap it, don’t shop it! Κάθε ρούχο συνδέεται με μια προσωπική μας ιστορία. Ελάτε λοιπόν να ανταλλάξουμε και να μοιραστούμε τις ιστορίες μας. Κάθε επισκέπτης μπορεί να φέρει από 1 έως 5 κομμάτια από την ντουλάπα του, ρούχα ή αξεσουάρ, και να τα ανταλλάξει με αυτά που επιθυμεί. Τα ρούχα θα πρέπει να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση.
      Dress me up
       Ώρα έναρξης: 14:30΄
        Lets upcycle a t-shirt. O καθένας μπορεί να φέρει παλιά t-shirts και να τα μετατρέψει σε αξεσουάρ – οι pillbox θα μας δείξουν τον τρόπο. Φέρτε μαζί σας μόνο τη φαντασία σας.
        Ώρα έναρξης: 16:00΄
        Κόνσεπτ – Οργάνωση παραγωγής: Ασημένια Σαπρανίδου, Έλενα Σαμαρά

Κυριακή 30 Απριλίου

      Simple crafts. Δημιουργούμε βασικά γεωμετρικά 3D σχήματα και τα συναρμολογούμε, για να σχηματίσουμε ανθρώπινες φιγούρες! Εμπνεόμαστε από τη γεωμετρία, την κίνηση και το tangram και δημιουργούμε πρότυπα πολυγωνικά μοντέλα.
Κόνσεπτ – Οργάνωση παραγωγής: Σοφοκλής Αμπατζίδης
Ώρα έναρξης: 11:00΄
Ηλικίες: 8+ (συνοδεία γονέων)

     performance φοιτητών ΑΠΘ
      Ώρα έναρξης: 15:00΄


ΛΕΣΒΟΣ – MOSAIC – ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σάββατο 29 Απριλίου απόγευμα

      Swap it, don’t shop it! Κάθε ρούχο συνδέεται με μια προσωπική μας ιστορία. Ελάτε λοιπόν να ανταλλάξουμε και να μοιραστούμε τις ιστορίες μας. Κάθε επισκέπτης μπορεί να φέρει από 1 έως 5 κομμάτια από την ντουλάπα του, ρούχα ή/και αξεσουάρ, και να τα ανταλλάξει με αυτά που επιθυμεί. Τα ρούχα θα πρέπει να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση.
     • Προβολή ταινίας, «Slowing down fast fashion», του Alex James.

e-mail επικοινωνίας: greece@fashionrevolution.org
#fashrevgr #fashrev #who made my clothes
Μάθετε περισσότερα στο: http://fashionrevolution.org/country/greece/
     
Μάθετε για τους σκοπούς του Fashion Revolution 
από τη Φιόρη Ζαφειροπούλου
στο παρακάτω βίντεο:


Ενημερωτικό έντυπο για το Fashion Revolution στα Αγγλικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου