Τρίτη 23 Απριλίου 2019

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ


Πασχαλινά τσουρέκια
    
    Τα τσουρέκια είναι από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά αρτοπαρασκευάσματα, στενά δεμένα με τη γιορτή του Πάσχα. Στρογγυλά με ένα κόκκινο αυγό στο κέντρο ή μακρόστενα με το αυγό στο πάνω μέρος της πλεξούδας, έτσι που να μοιάζει με τεράστιο μάτι. Τα πασχαλινά τσουρέκια τα ζυμώνουν τη Μεγάλη Πέμπτη, την Κόκκινη Πέφτη όπως την ονομάζει ο λαός, γιατί τη μέρα αυτή βάφονται τα αυγά, ψήνονται τα πασχαλινά κουλούρια, τα τσουρέκια και τα ψωμιά. Αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, θα ονοματίσουν το δικό τους τσουρέκι. Ημέρα έντονης οικιακής δραστηριότητας, που θα κλείσει με πολύωρο εκκλησιασμό και τα δώδεκα ευαγγέλια. 
     Το απόγευμα, οι νύφες θα πάνε στα πεθερικά πασχαλινά γλυκίσματα πάνω σε δίσκο σκεπασμένο με υφαντή πετσέτα από φλόσι ή δαντελένια, πλεγμένη με βελονάκι. Επίσης, δεν παραλείπουν να προσφέρουν τσουρέκια και άλλα καλούδια σε άπορους συγχωριανούς ή οικογένειες με πένθος ή μοναχικούς γέροντες και γερόντισσες. Οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι άγιες κι απαιτούν καλά αισθήματα και έργα αλληλεγγύης.    
     Τη Μεγάλη Πέμπτη λούζονται, για να είναι τα μάγουλά τους κόκκινα, το χρώμα της υγείας και της ομορφιάς. Τα αυγά που θα γεννήσουν οι κότες αυτή τη μέρα θα τα βάψουν κόκκινα, θα τα αναστήσουν το Μέγα Σάββατο και θα τα φυλάξουν στο εικονοστάσι όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα, ως αποτρεπτικό του κακού.

***        

Παρακάτω σας δίνουμε μία ακόμα συνταγή για τσουρέκια. Γίνονται όμορφα σε εμφάνιση και πολύ νόστιμα.         

Παραδοσιακή συνταγή για τσουρέκια
Υλικά:

- 4 κιλά αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
- 2,5 ποτήρια ζάχαρη
- 12+1 αυγά
- 1 ποτήρι λάδι
- 250 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας
- 1 λίτρο γάλα
140 γραμμάρια μαγιά
- 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
- 1 κουταλιά σούπας μαστίχα κοπανισμένη με λίγο αλεύρι ή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 4+1 βανίλιες
- αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι ή κόκκινα αυγά (προαιρετικά)
- λαδόκολλες, για σκέπασμα

Εκτέλεση:

Α. Προεργασία 

Συγκεντρώνουμε στο τραπέζι όλα τα υλικά, που πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου. Κοπανίζουμε το μαχλέπι και τη μαστίχα μαζί με μια κουταλιά ζάχαρης. Κοσκινίζουμε τέλος το αλεύρι και τοποθετούμε τα υλικά με τη σειρά που θα τα χρησιμοποιήσουμε. 

Β. Παρασκευή  
          
1. Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό και ρίχνουμε λίγο αλεύρι, για να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.

2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το λάδι και το βούτυρο, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ζεσταθεί το μείγμα.  

3. Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα αυγά χτυπημένα κροκάδια κι ασπράδια μαζί και τα χτυπάμε με το σύρμα-αναδευτήρα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τις βανίλιες. Ρίχνουμε έπειτα ζεστό το υγρό μείγμα με το γάλα, το λάδι και το βούτυρο μαζί με το μισό αλεύρι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το προζύμι και λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι όλα τα υλικά, μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.    

4. Αλείφουμε τη ζύμη με λάδι, τη σκεπάζουμε με λαδόκολλα και μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε 2 ώρες περίπου σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει. Αν θέλουμε να φουσκώσει γρηγορότερα, μπορούμε να τη βάλουμε στο φούρνο σε ελάχιστη θερμοκρασία ή να τη σκεπάσουμε με χοντρό σκέπασμα. Όταν φουσκώσει (διπλασιαστεί σχεδόν), τη χωρίζουμε σε ίσα κομμάτια, πασπαλίζουμε μία επιφάνεια με λίγο αλεύρι, πλάθουμε μακρόστενες λουρίδες και τις πλέκουμε κοτσίδα, σαλίγκαρο ή άλλο σχέδιο, σε μικρό ή μεγάλο μέγεθος. Τοποθετούμε τα τσουρέκια αραιά σε δύο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

5. Σπάμε μετά 1 ολόκληρο αυγό σε μπολ, ρίχνουμε 1 βανίλια ή λίγο μπράντι για να μη μυρίζει αυγουλίλα, τα χτυπάμε καλά κι αλείφουμε τα τσουρέκια. Αν θέλουμε, τα διακοσμούμε με λεπτοκομμένα αμύγδαλα ή σουσάμι ή ένα κόκκινο αυγό. Τα αφήνουμε 5΄ λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν κι έπειτα βάζουμε τα ταψιά σε προθερμασμένο φούρνο. 

6. Ψήνουμε τα τσουρέκια σε μέτριο φούρνο στους 170ο βαθμούς Κελσίου, μία ώρα περίπου. Ανάλογα με το μέγεθός τους και η ώρα ψησίματος (τα μικρά λιγότερη ώρα). Όταν ροδοκοκκινίσουν, τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα, για να μην καούν.

7. Μετά το ψήσιμο, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα τυλίγουμε με σελοφάν, για να διατηρηθούν μαλακά. 
  
Καλή Επιτυχία και Καλοφάγωτα!



Τα τσουρέκια της κυρίας Μάρθας Μαλιάκα 




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου