Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΛΕΣΒΙΟ


         ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

     Με σημαντική προσέλευση κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στη ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ στην Αθήνα η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ρωξάνης Αργυροπούλου με τίτλο «Ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΛΕΣΒΙΟΣ οραματιστής και θεμελιωτής της ελευθερίας των Ελλήνων», έκδοση του Επιστημονικού και Παιδευτικού Εκδοτικού Συνδέσμου, που επιχειρεί τη συγκρότηση της «Μικρής βιβλιοθήκης Διδασκάλων του Γένους», με πρώτο σταθμό στο σπουδαίο έργο της τον Βενιαμίν Λέσβιο.
     Όπως είναι γνωστό, η Ρωξάνη Αργυροπούλου, ομότιμη διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών, αφιέρωσε την επιστημονική και ερευνητική της δράση στη μελέτη της ζωής και του έργου του μεγάλου Λέσβιου σοφού.
  


     Στην παρουσίαση του βιβλίου, την οποία συντόνιζε ο διευθυντής της εφημερίδας «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ» Κωνσταντίνος Μπλάθρας, έλαβε μέρος και ο Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης, ως εκπρόσωπος το Δ.Σ. της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ, και οι δρ Φώτιος Σχοινάς, Αθανάσιος Κουρταλίδης, εκπρόσωπος της εκδοτικής ομάδας και η δ.φ. Έλενα Χατζόγλου, εκπαιδευτικός. Την εκδήλωση πλαισίωσε ολιγομελής χορωδία που έψαλε βυζαντινούς ύμνους.
     Από λεσβιακής πλευράς την παρουσίαση παρακολούθησαν οι Νεκτάριος Βακάλης, πρόεδρος της ΟΛΣΑ, Ζαχαρούλα Πιτσιλαδή αντιπρόεδρος του συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής, ο Γιάννης Χατζηβασιλείου, διευθυντής του περιοδικού «Αγιάσος», ο λυκειάρχης Νίκος Δέτσης και πολλοί άλλοι. Τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τον μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβο εκπροσώπησε ο Λέσβιος αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας.
     Από τους ομιλητές, ο δρ Σχοινάς αναφέρθηκε στην προσφορά των Διδασκάλων του Γένους, στόχος των οποίων ήταν η απελευθέρωση των Ελλήνων, διά της οδού της μόρφωσης και της ως εκ τούτου απόκτησης εθνικής συνείδησης. Γι’ αυτό και κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για τη δημιουργία σχολείων και την ευρύτερη διάδοση της μορφωτικής και παιδευτικής τους προσπάθειας.
     Η δρ Έλενα Χατζόγλου αναφέρθηκε με σαφήνεια και πολλά στοιχεία στη δράση του Βενιαμίν κατά την προετοιμασία και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οποία, μετά την επικράτησή της, τίμησε τον Λέσβιο σοφό με τα αξιώματα του βουλευτή, του μέλους της επιτροπής σύνταξης του ποινικού κώδικα και πρώτου μέλους της Αρμοστείας Αιγαίου. Επίσης, ο πρώην σχολικός σύμβουλος Αθανάσιος Κουρταλίδης μίλησε με θέμα «Παιδεία και διδασκαλία ελευθερίας στον Βενιαμίν Λέσβιο».
     Τέλος, ο Ξενοφών Μαυραγάνης, τ. πρόεδρος της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ, αναφέρθηκε στο έργο το οποίο σήμερα επιτελεί το αρχαιότερο λεσβιακό πολιτιστικό σωματείο, που το 2018 γιόρτασε τα 140 χρόνια της λειτουργίας του, υλοποιώντας σε κάποιο βαθμό τον αγώνα του Βενιαμίν για μόρφωση όλων των Ελλήνων και, εξηγώντας για ποιο λόγο δεν υπάρχει φωτογραφία ή σκίτσο του Βενιαμίν, είπε ότι οτιδήποτε κυκλοφορεί δεν έχει σχέση με την πραγματική μορφή του Βενιαμίν, που δεν αποτυπώθηκε κατά οιονδήποτε τρόπο. Κλείνοντας, υποστήριξε την άποψη ότι ο Βενιαμίν ήταν μεν μοναχός, αλλά δεν υπήρξε ποτέ κληρικός, αφού λόγω της νεαράς του ηλικίας (το 1779, όταν υπηρέτησε στον Άγιο Νικόλαο Κυδωνιών, στην καλλίτερη περίπτωση ήταν 20 χρονών) δεν μπορούσε να χειροτονηθεί. Αλλά και βέβαια δεν θα μπορούσε ένας χειροτονημένος κληρικός να εκτελεί καθήκοντα νεωκόρου. Τέλος, στα όσα κείμενα και επιστολές υπέγραψε ο Βενιαμίν, έβαλε την υπογραφή Βενιαμίν Λέσβιος και μόνο σε ένα, την περίφημη απολογία του στον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, υπογράφει ως Βενιαμίν ιερομόναχος Λέσβιος, πιθανόν για ευνόητους λόγους.
     Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση.

Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου