Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ

                    

Κουλούρια


Υλικά:

• 250 γρ. βούτυρο μαλακό ανάλατο

• 300 γρ. ζάχαρη

• 4 κρόκους αυγών

• 100 ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο

• 100 ml χυμό πορτοκαλιού

• ½ κ.γ. σόδα (με το χυμό)

• ξύσμα 2 πορτοκαλιών

• 2 βανίλιες

• 1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο

• 5 κόκκους μαστίχα (την αλέθω στο μούλτι μαζί με 3 κ.σ. ζάχαρη)

• 950 γρ. περ. αλεύρι

• 1 μπέικιν-πάουντερ (ή 2 κ.σ.)

• 1 κρόκο αυγού + 2 κ.σ. νερό (για επάλειψη)

 

Εκτέλεση:

 1. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά και τα τοποθετούμε στο τραπέζι με τη σειρά, αφού πρώτα αλέσουμε τη μαστίχα μαζί με 3 κ.σ. ζάχαρη.

 

2. Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Έπειτα ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους, μετά λίγο-λίγο το γάλα, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού όπου έχουμε διαλύσει τη σόδα, τις βανίλιες, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το μπέικιν-πάουντερ. Τέλος, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε για λίγη ώρα. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, ίσα να μην κολλάει στα χέρια και να πλάθεται.

 

3. Πλάθουμε τα κουλούρια στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε αραιά σε βουτυρωμένο ταψί. Τέλος, χτυπάμε σε ένα μπολ τον κρόκο αυγού μαζί με 2 κ.σ. νερό και αλείφουμε με ένα πινελάκι τα κουλούρια, να γίνουν γυαλιστερά.

 

4. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25΄- 30΄ λεπτά.

   

Καλή Επιτυχία!

 

_________________

Σημείωση: Τη συνταγή αυτή μου έδωσε η κ. Σαμουρδάνη-Οικονόμου Σούλα από το Βόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου