Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΚΕΪΚ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι

Τη συνταγή ενός κέικ με ταχίνι για τις μέρες της νηστείας μας υπαγόρευσε τηλεφωνικά η καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας Φασούλα-Ματρώζου Μυρσίνη, που κατάγεται από τη δυτική Λέσβο και ζει στο Χαλάνδρι. Εκτός από τη νοστιμιά, περιέχει θρεπτικά βιταμινούχα συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό που υποβάλλεται σε νηστεία. Την ευχαριστούμε και την παρακαλούμε να μας στείλει κείμενα για υγιεινή διατροφή. 

Υλικά:
    
2 φλυτζάνια τσαγιού ταχίνι
300 γραμμάρια ζάχαρη
2 φλυτζάνια τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
2 κοφτά κουταλάκια γλυκού σόδα μαγειρική
450 γραμμάρια αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα κοπανισμένη
1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλα κοπανισμένα
½ φλυτζάνι τσαγιού σταφίδες ξανθές ή μαύρες
2 φλυτζάνια τσαγιού καρύδια χοντροκοπανισμένα
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
ξύσμα 1 λεμονιού
σουσάμι για πασπάλισμα
1-2 κουταλιές ταχίνι, για άλειμμα του ταψιού
φόρμα μεγάλη ή ταψί Νο 25

Εκτέλεση:
    
1. Χτυπάμε στο μίξερ ή με το χέρι το ταχίνι και τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθούν και να ομογενοποιηθούν (10΄ λεπτά περίπου).

2. Έπειτα ρίχνουμε λίγο-λίγο το χυμό πορτοκαλιού, όπου έχουμε διαλύσει τη σόδα και ανακατεύουμε το μείγμα. Προσθέτουμε την κανέλα, τα γαρύφαλλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού και το αλεύρι και χτυπάμε στο σιγανό πρόγραμμα του μίξερ. Τέλος, ρίχνουμε τις σταφίδες και τα καρύδια (έχουμε αλευρώσει λίγο αυτά τα δύο υλικά) και χτυπάμε για λίγα λεπτά, προσέχοντας να μην τα λιώσουμε. 

3. Αλείφουμε τη βάση και τα πλάγια φόρμας ή ταψιού με ταχίνι, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και πασπαλίζουμε από πάνω με σουσάμι.

4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα περίπου. Για να διαπιστώσουμε ότι το κέικ έχει ψηθεί, με ένα μαχαιράκι δοκιμάζουμε αν ξεκολλάει από τα πλάγια.
   
Καλοφάγωτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου