Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΛΟ ΚΟΕΛΙΟ

Για να σκεφτόμαστε… να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε… να προβληματιζόμαστε…
να γινόμαστε καλύτεροι…

Δεκάλογος του Πάολο Κοέλιο (Paulo Coelho)


1. Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Και θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν έτσι.

2. Σε κάθε άνθρωπο έχουν δοθεί δύο ποιότητες: η δύναμη και το ταλέντο. Η δύναμη τον οδηγεί να συναντήσει το πεπρωμένο του, το ταλέντο του τον υποχρεώνει να μοιραστεί με τους άλλους τα καλά του στοιχεία. Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει πότε να χρησιμοποιεί το ένα και πότε το άλλο.

3. Σε κάθε άνθρωπο έχει δοθεί μια αρετή: η ικανότητα να επιλέγει. Για όποιον δεν χρησιμοποιεί αυτή την αρετή, μετατρέπεται σε κατάρα – και οι άλλοι θα επιλέγουν πάντα για λογαριασμό του.

4. Κάθε άνθρωπος έχει τον Προσωπικό του Μύθο να υλοποιήσει κι αυτός είναι ο λόγος που έρχεται στον κόσμο. Ο Προσωπικός Μύθος εκδηλώνεται στον ενθουσιασμό του για όσα κάνει.

5. Κάθε άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει δύο γλώσσες: τη γλώσσα της κοινωνίας και τη γλώσσα των οιωνών. Η πρώτη εξυπηρετεί την επικοινωνία με τους άλλους. Η δεύτερη χρησιμοποιείται για να εξηγεί τα μηνύματα από το Θεό.

6. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αναζητά την απόλαυση – αυτό δηλαδή που δίνει σ’ εκείνον χαρά και όχι κατ’ ανάγκη στους άλλους.

7. Κάθε άνθρωπος πρέπει να διατηρεί ζωντανή μέσα του την ιερή φλόγα της τρέλας. Και πρέπει να συμπεριφέρεται σαν κανονικός άνθρωπος.

8. Τα μόνα σφάλματα που θεωρούνται σοβαρά είναι τα εξής:
-Να μη σέβεσαι τα δικαιώματα του άλλου.
-Να παραλύεις από το φόβο.
-Να αισθάνεσαι ένοχος.
-Να νομίζεις ότι δεν αξίζεις ό,τι καλό και κακό σου συμβαίνει στη ζωή.
-Να είσαι δειλός.
-Να αγαπούμε τους εχθρούς μας, αλλά να μην κάνουμε συμμαχίες μαζί τους. Βρίσκονται στο δρόμο μας για να δοκιμάσουν το σπαθί μας κι αξίζουν το σεβασμό της μάχης μας. Εμείς να διαλέγουμε τους εχθρούς μας κι όχι αντίστροφα.

9. Όλες οι θρησκείες οδηγούν στον ίδιο Θεό κι όλες αξίζουν τον ίδιο σεβασμό.

10. Ό,τι κάνουμε στο παρόν επηρεάζει το μέλλον ως συνέπεια και το παρελθόν ως λύτρωση.

Ας προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο 2016… Καλή Πρωτοχρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου