Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

ΙΟΡΔΑΝΗΣ Χ. ΤΑΚΗΣ_ΒΙΒΛΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ

 

Τάκης Χ. Ιορδάνης

«ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΥΜΗΣΗ»

Πεζογραφήματα

Προλογίζει ο Δημήτρης Νικορέτζος

 

ΑΩ Εκδόσεις   Αθήνα 23/03/2022   Σελ. 232    ISBN-13: 978-618-5363-99-4

   


 

«Πήρα στα χέρια μου το βιβλίο μου,

με τίτλο "ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΥΜΗΣΗ"»

 

     Μ’ αυτά τα λόγια ο συμπατριώτης μας συγγραφέας Τάκης Χ. Ιορδάνης, που άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά σε λεσβιακά έντυπα, αναγγέλλει την έκδοση του πρώτου λογοτεχνικού βιβλίου του, σε μήνυμα που μας έστειλε πρόσφατα. Το έγραψε με προτροπή του Λέσβιου ποιητή Δημήτρη Νικορέτζου, ο οποίος έχει γράψει και τον 11σέλιδο πρόλογο του βιβλίου. Και συνεχίζει ο Τάκης Χ. Ιορδάνης:

     «Σήμερα κρατώ στα χέρια μου το παρθενικό αυτό λογοτέχνημά μου "ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΥΜΗΣΗ" (εκδόσεις ΑΩ), κάνοντάς  με να αισθάνομαι τη χαρά της δημιουργίας και ξεχωριστή ευτυχία για το πνευματικό μου αυτό "παιδί".

     Το βιβλίο μου αυτό μου έκανε την τιμή να προωθήσει, κατά πως εκείνος γνωρίζει, ο πολύπειρος Λευτέρης Τζανακάκης στο "ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ" - Ε. Τζανακάκης ΙΚΕ, Χαριλάου Τρικούπη 11Α στην Αθήνα. Ο φίλος Λευτέρης είχε την καλοσύνη να το συμπεριλάβει  στη μεγάλη, μόνιμη, διαρκή και ενημερωμένη έκθεσή του "ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ".

     Προσβλέπω σε λίγο να συνεννοηθώ και με βιβλιοπωλείο στη Μυτιλήνη, ώστε και οι φίλοι συμπατριώτες μου στη Λέσβο να έχουν τη δυνατότητα εκεί να το αναζητήσουν.»

 

Τάκης Χ. Ιορδάνης

 

*****

 

     Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του, φωτογραφία του οποίου παραθέτουμε παραπάνω, ο συγγραφέας "σκηνοθετεί" τον καμβά της δημιουργίας του, στα 60-70 πρώτα χρόνια του περασμένου αιώνα, και "σετάρει" στο βιβλίο του αυτό εννιά ανεξάρτητα πεζογραφήματα, αποτυπώνοντας βιωματικές εμπειρίες, ακούσματα, αναμνήσεις απ’ τα παιδικά/εφηβικά του χρόνια στην Άντισσα Λέσβου, διανθίζοντάς τις με φαντασία και μύθο. Σ’ αυτά περιγράφει: την αποχαλίνωση της διοίκησης, τη φτώχεια των υποτελών και τις απόρροιες αυτών, στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το πώς γινόντουσαν προξενιές, χρόνια μετά την Απελευθέρωση. Την αγανάκτηση παλικαριού απ’ τη σκληρή ζωή και ανέχεια, κάνοντάς τον να θέλει να "πάρει των ομματιών του". Την αφήγηση παθήματός του σε "ψάρεμα", ήρωα κουφού απ’ τις μάχες στα οχυρά του Ρούπελ. Τα ευτράπελα επιθυμίας γέρου ακτήμονα στο να αποκτήσει κλήρο, σε περίοδο κοινωνικοπολιτικής ιδιαιτερότητας. Τις "δουλοπαροικικές" συμπεριφορές καλόγερου και το γινάτι του, που διαλύει οικογένεια. Τις περιπέτειες, τον καιρό της μαζικής μετανάστευσης νέων μας σε άγνωστες και μακρινές χώρες, της Βασιλ’κούδας, που πάει στην Αυστραλία για να παντρευτεί με προξενιό μέσω φωτογραφίας. Τέλος, δυο αυτοβιογραφικές του ιστορίες ως φοιτητής στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο.           

 

 

ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΞΙΟ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ

ΚΑΙ

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΙΜΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗ ΛΕΣΒΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου