Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

ΛΙΚΕΡ ΚΙΣΤΟΥ (Kisto Liqueur)

Λικέρ Κίστου (Kisto-Liqueur)


Υλικά:

 

15-20 κλωναράκια αποξηραμένου ή χλωρού φυτού (φύλλα και άνθη)

1.400 ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο (2 μπουκάλια)

1 ξυλάκι κανέλας

5 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)

2 ποτήρια ζάχαρη

2 ποτήρια νερό

τουλουπάνι για το σούρωμα

 

Εκτέλεση:

 

1. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον κίστο (στη Λέσβο ο κίστος λέγεται αξίστης).

 

2. Σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο ρίχνουμε τον κίστο, μετά το τσίπουρο, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε 20 ημέρες στον ήλιο, αν υπάρχει δυνατότητα. Κατά διαστήματα ανακινούμε το βάζο. Σύντομα το ποτό θα αποκτήσει το χρώμα του κονιάκ κι ένα χαρακτηριστικό άρωμα. Αν βάλετε μόνο φρέσκα λουλούδια κίστου, το λικέρ θα αποκτήσει ένα όμορφο μωβ χρώμα.

 

3. Όταν περάσουν οι είκοσι μέρες, το σουρώνουμε με διπλό τουλουπάνι και το ρίχνουμε σε καθαρό γυάλινο βάζο, όπου θα προσθέσουμε το σιρόπι.

 

4. Φτιάχνουμε το σιρόπι ως εξής: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζουμε 5΄-10΄ λεπτά περίπου. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς και μετά το ρίχνουμε στο γυάλινο βάζο με το τσίπουρο και ανακατεύουμε.

 

5. Βάζουμε το λικέρ σε αποστειρωμένα γυάλινα μπουκάλια και το αφήνουμε άλλες 20 ημέρες ή περισσότερο σε ντουλάπι, για να ωριμάσει το ποτό, το οποίο μοιάζει με κονιάκ στο χρώμα και στη γεύση.   

 

6. Αν αποφασίσετε να φτιάξετε λικέρ κίστου, σας ευχόμαστε…

Καλή Επιτυχία! 


Αξίστης στη Λέσβο, κίστος ή αλάδανος στην Κρήτη

Κάτι ξέρουν τα κατσίκια που τον τρώνε…



Αξίστης (κίστος, λατ. cistus) ξερός με τα άνθη του. 

Περιοχή «Σταυρί», κοντά στο Παλαιοχώρι Λέσβου, Αύγουστος 2014.


Βότανο κίστος ή αλάδανος ως ρόφημα

Κίστος ως βότανο σε φακελάκι της κρητικής εταιρίας «MINΩAΣ», 20 gr, αγορασμένο από το κατάστημα κρητικών προϊόντων «ΚΑΝΙΣΚΙ» (Ι. Φωκά 116 - Γαλάτσι 111 46 - Αθήνα).


Για τις ιδιότητες του κίστου ή λάδανου ή αξίστη, δείτε τα παρακάτω βίντεο: 
 
  
https://www.youtube.com/watch?v=u03B6oe7j78

 
https://www.youtube.com/watch?v=irST214qVJQ   

https://www.youtube.com/watch?v=qNSX4zxNq-c


*Σημείωση: Την παρασκευή του λικέρ κίστου (kisto-liqueur), με κίστο και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, κάναμε πειραματικά, για να δώσουμε τη συνταγή σε φίλη φαρμακοποιό που εκπονούσε μεταπτυχιακή εργασία στη Μεγάλη Βρετανία για το φυτό κίστος ο κρητικός ή αλάδανος ή λαδανιά ή αλιταριά ή ακίσαρος ή εξίταρες ή αξίστης.

Μυρσίνη Μ. Βουνάτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου