Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΥΦΤΗ_ΘΕΡΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

 Από την ιστοσελίδα του

Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

                                 

 

Θερμές Πηγές Παναγίας Κρυφτής

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (Σίγρι Λέσβου 81112, Τηλ./Φαξ 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, http://www.petrifiedforest.gr, https://www.lesvosmuseum.gr) έχει πλούσια ανασκαφική και ερευνητική δραστηριότητα στο Νησί μας και το έργο του είναι αναγνωρισμένο παγκοσμίως. Στη Μυτιλήνη λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (Οδός 8ης Νοεμβρίου 17, Μυτιλήνη 81100, Τηλ: 22510-47033, E-mail: lesvospf@otenet.gr).


     Αν και βρίσκεται μακριά, στο άκρο της δυτικής Λέσβου, από το 2017 έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το Παλαιοχώρι: με την Απόφαση Αριθμ. 45203/27-07-2017 (ΦΕΚ 308/τ. Α.Α.Π./29-12-2017), με την οποία η περιοχή Παναγία Κρυφτή έχει χαρακτηριστεί ως Προστατευόμενο Τοπίο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχει οριστεί ως διαχειριστικός φορέας, ο οποίος θα εκτελεί τα αναγκαία έργα προστασίας και ανάδειξης της περιοχής, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

     Στον παρακάτω Γεωτουριστικό Χάρτη του Γεωπάρκου Λέσβου η περιοχή Παναγία Κρυφτή σημειώνεται ως ΓΕΩΤΟΠΟΣ με αριθμό 33. Για να δείτε το Γεώτοπο 33 και τους άλλους στον ψηφιακό χάρτη της Λέσβου, πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:


https://www.lesvosgeopark.gr/wp-content/uploads/2015/12/Geo4F3_Gr.jpg


Πηγή: Ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου     Διαβάστε παρακάτω τι γράφει η ιστοσελίδα του Μουσείου για τις θερμές πηγές Παναγίας Κρυφτής: 

https://www.lesvosgeopark.gr/%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%ad%cf%82-%cf%80%ce%b7%ce%b3%ce%ad%cf%82/

                                              


Θερμές Πηγές Παναγίας Κρυφτής

  

     «Οι θερμές πηγές Κρυφτής χαρακτηρίζονται από την έξοδο θερμού νερού μέσα από τα απότομα βράχια του φαραγγιού, σε πολλά σημεία του ορμίσκου, τόσο στη στεριά όσο και στη στάθμη της θάλασσας ή και υποθαλάσσια. Πρόκειται για χλωρονατριούχες πηγές με ιαματικές ιδιότητες. Η θερμοκρασία του νερού που αναβλύζει στην ξηρά είναι περίπου 45ο C, ενώ στα σημεία που αναβλύζει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου τα θερμά νερά αναμιγνύονται με το νερό της θάλασσας, η θερμοκρασία είναι 30ο C. 

     Εντυπωσιακά είναι και τα χρώματα των γειτονικών πετρωμάτων μέσα από τα οποία αναβλύζουν οι πηγές, καθώς εμφανίζονται με χρώμα κιτρινωπό και κόκκινο, που οφείλεται στην καθίζηση οξειδίων του σιδήρου, όπως λειμωνίτης και αιματίτης.

     Η δημιουργία των θερμών πηγών Κρυφτής συνδέεται με την παρουσία ενός μεγάλου ρήγματος, το οποίο εμφανίζει άλμα δεκάδες μέτρα. Τα επιφανειακά νερά κατεισδύουν σε μεγάλο βάθος στο εσωτερικό της γης, θερμαίνονται και στη συνέχεια, βρίσκοντας διέξοδο μέσα από το μεγάλο ρήγμα της περιοχής, εξέρχονται στην επιφάνεια ως θερμές πηγές, αφού έχουν εμπλουτιστεί στο ταξίδι τους με διάφορα χημικά στοιχεία που τους δίνουν τις πολύτιμες ιαματικές τους ιδιότητες».


Εικόνα από την ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου


     Δυστυχώς, από το 2017, που χαρακτηρίστηκε ως Προστατευόμενο Τοπίο η περιοχή Παναγία Κρυφτή και ανατέθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου η διαχείριση και προστασία και ανάδειξή της, μόνο μία δράση του Μουσείου έχει γίνει, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Πόλιον», αν δεν κάνουμε λάθος: μία επίσκεψη που, λόγω κακοκαιρίας, ματαιώθηκε και μία ομιλία του κ. Νίκου Ζούρου, διδάκτορα στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άμισθου Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε κέντρο της Μελίντας. Βέβαια θα μπορούσε η επίσκεψη στο εξωκκλήσι της Παναγίας Κρυφτής να γίνει από ξηράς, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες του τοπίου. Οι αρμόδιοι του Μουσείου είναι πολύ απασχολημένοι με άλλες δραστηριότητες και οι κάτοικοι του χωριού μας δεν είναι ενημερωμένοι, κάτι που έχουμε σκοπό να κάνουμε με αυτό και άλλα γραπτά μας, με την ελπίδα πως στο μέλλον θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για την Κρυφτή μας.

        

Μυρσίνη Μ. Βουνάτσου

2 σχόλια :

 1. Μακάρι η επίσκεψη να μπορεί να γίνεται κι από την ξηρά ότι το καλύτερο για την Παναγία Κρυφτή είναι από τα ωραιότερα μέρη της Λέσβου..
  Καλές γιορτές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι περισσότεροι επισκέπτες πηγαίνουν από την ξηρά... Ευχαριστώ για τις ευχές. Καλές Γιορτές!

   Διαγραφή