Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΑΚΗΣ_ΤΕΛΟΣ ΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ 17 ΑΝΤΙΣΣΑΙΩΝ ΗΡΩΩΝ

 

Από τον Αντισσαίο συμπατριώτη μας

Δρ. Τάκη Χαραλ. Ιορδάνη

 

ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 49-82 ΧΡΟΝΙΑ

ΔΕΚΑΕΠΤΑ (17) ΑΝΤΙΣΣΑΙΩΝ ΗΡΩΩΝ

                                                                                                                                                             

Όταν περνούν 49 - 82 ολόκληρα χρόνια και η γενέτειρα δεν έχει φροντίσει να σηματοδοτήσει την υπέρ πατρίδος θυσία πεσόντων τέκνων της, ασφαλώς τούτο είναι ένα κενό που πρέπει να πληρωθεί το γρηγορότερο.

 

O χρόνος της πλήρωσης αυτής επέστη όταν, προ έτους περίπου, το Τοπικό Συμβούλιο της Άντισσας ομόφωνα εψήφισε την «ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΗΡΩΟY ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΘΥΣΙΑΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΣΑΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 1922».

     Το ψήφισμα τούτο, ως έπρεπε, προωθήθηκε στον Δήμο μας. Με τη σειρά του, αφού έγιναν τα όποια σχετικά απαιτούνται από τις υπηρεσίες του, παρέπεμψε το θέμα στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Βορείου Αιγαίου.  Η από μέρους του Συμβουλίου αυτού ολοκλήρωση των δικών του ενεργειών, τελικά το «καλώς έχειν» του, είχε το αποτέλεσμα το θέμα να περάσει χθες απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

     Η απόφαση του Δ.Σ. υπήρξε ομόφωνη, στο να γίνει η συμπλήρωση του Ηρώου του χωριού με τα ονόματα των μετά το 1922 δεκαεπτά (17) αυτών Αντισσαίων Ηρώων.

     Έτσι το Δ.Σ. του Δήμου μας, συναισθανόμενο το σχετικό Ιστορικό βάρος, έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του. Μάλιστα η ομόφωνη αυτή απόφαση και η στη συνέχεια απότιση τιμής, με το κράτημα ενός λεπτού σιγής υπέρ της μνήμης των αφανών αυτών ως σήμερα Ηρώων της Άντισσας, μετά 49 - 82 ολόκληρα χρόνια, από το Δ.Σ. του Δήμου μας, θέλω να πιστεύω ότι υπήρξε εξιλέωση όλων ημών των Αντισσαίων για τη μακρόχρονη αγνόηση των ΗΡΩΩΝ μας αυτών και τη μη συγγνωστή παράλειψή μας.

     Νοιώθω πλήρως ικανοποιημένος, γιατί άλλος ένας αγώνας μου είχε θετικό αποτέλεσμα. Μικρός από άλλες απόψεις, αλλά μεγίστης ηθικής και κυρίως πατριωτικής αξίας. Πίστη μου βαθειά είναι ότι την Ιστορία μας πρέπει πάντα να τιμούμε και ποτέ να μη ξεχνούμε. Τούτο δε γιατί «Λαοί που δεν θυμούνται την Ιστορία τους πέπρωται να αφανιστούν από προσώπου Γης».

     Επισυνάπτω την δεύτερη σχετική επιστολή μου προς το Τ.Σ. Αντίσσης της 15.2.2022, η οποία, ολοκληρωμένη έναντι αυτής της πρώτης μου (3.9.2021), δίκην αιτήσεως ζητεί να γίνει ανάσυρση των ΗΡΩΩΝ μας αυτών από την ιστορική αφάνειά τους με την αναγραφή των ονομάτων τους στο Ηρώον της γενέτειράς μας. 

Με πατριωτική αγάπη

Δρ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου