Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΠΛΕΚΤΟ ΣΑΛΙ

Το πολύχρωμο πλεκτό με βελονάκι σάλι έφτιαξε πολλές δεκαετίες πριν η αείμνηστη Παρασκευή Μαργαρίτη, μητέρα της γειτόνισσάς μου κυρίας Ελένης Μαργαρίτη - Χωριανοπούλου, η οποία το διατηρεί σαν καινούργιο. Αποτελείται από μικρά μοτίφ σε πολλά δετά χρώματα, ενωμένα με μαύρο και ραμμένα. Γύρω - γύρω μαύρη μπορντούρα και μακριά κρόσσια. Στην πάνω πλατιά σειρά, μισά μοτίφ και φεστόνιασμα. Τα ποδαράκια της πλεξιάς είναι τέσσερα διπλά. Αρχίζουμε από ένα μοτίφ και ανεβαίνουμε προσθέτοντας σε κάθε σειρά ένα άλλο μοτίφ, μέχρι να σχματιστεί τρίγωνο στις διαστάσεις που θέλουμε. Είναι σχέδιο κατάλληλο για όσες αρχίζουν να μαθαίνουν βελονάκι, αν εξαιρέσουμε βέβαια το ένωμα και το ράψιμο των μοτίφ, που πρέπει να γίνει με προσοχή. Το μοτίφ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πλέξιμο ενός όμορφου αμάνικου ζιλέ, που αρέσει σε μικρές και μεγάλες, κυρίως αν συνδυαστεί με άσπρο βαμβακερό πουκάμισο και μαύρο πανταλόνι. Στο Παλαιοχώρι συνήθιζαν προ ετών να κάνουν μ' αυτό το σχέδιο μαξιλαράκια ή μικρά χαλάκια, για να καταναλώσουν τα υπόλοιπα των μαλλιών από άλλα πλεκτά τους.    
     Αν αποφασίσετε να πλέξετε αυτό το σάλι, σας εύχομαι...
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! 
 
Save0049Save0050  Save0053                                                         Save0051
Όλες οι παραπάνω εικόνες έγιναν με σάρωση (σκανάρισμα) της εσάρπας της κ. Χωριανοπούλου στις 2/5/2013.

Από μια ίδια εσάρπα κι από ένα ζιλέ είχε πλέξει και η αείμνηστη μητέρα μου Διαμάντη Καλαϊτζή - Βουνάτσου στην αδελφή μου και σε μένα προ αμνημονεύτων χρόνων. Τις έχουμε αφήσει στο πατρικό μας στο Παλαιοχώρι και τις φοράμε όταν πάμε στο χωριό μας.
Ας είναι αναπαυμένες κι ευλογημένες οι μάνες μας, που έφυγαν από τη ζωή, αλλά μας άφησαν ενθύμια τα όμορφα έργα των χεριών τους...
ΜΥΡΣΙΝΗ ΒΟΥΝΑΤΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου