Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΑΡΙΤΣΑΣ

ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΘΕΡΑΣ

  
Συνταγή για κουραμπιέδες, παραδοσιακό γλυκό των χριστουγεννιάτικων εορτών συνήθως, μας έδωσε η συμπεθέρα Μαρίτσα Φατούρου-Πάσχου, που κατάγεται από την Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας και ζει στην Πάτρα. Στην ιδιαίτερη πατρίδα της, οι κουραμπιέδες, τυλιγμένοι σε σελοφάν ένας-ένας και στολισμένοι με ένα ανθάκι, είναι και κέρασμα του γάμου, που το προσφέρουν σε όλους τους καλεσμένους μαζί με τη μπομπονιέρα. Το συμβολικό άσπρο χρώμα και η γλυκιά γεύση της ζάχαρης άχνης, το καλαίσθητο περιτύλιγμα κι η νοστιμιά των κουραμπιέδων ομορφαίνουν και γλυκαίνουν τη μέρα της χαράς των νεονύμφων. Ας δούμε παρακάτω πώς τους φτιάχνει η Μαρίτσα…
    
clip_image002
Α. Υλικά: (30 κουραμπιέδες)                                            
• 800 gr αγνό βούτυρο γάλακτος
• 300 gr φυτίνη
• 1 φλυτζανάκι του καφέ ζάχαρη άχνη για τη ζύμη
• 1½ κιλό ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
• 2 κρόκους αυγών
• 1 φλυτζανάκι του καφέ ούζο
• 4 βανίλιες
• 1½ κιλό αλεύρι ΑΛΑΤΙΝΙ και ΦΑΡΙΝ-ΑΠ
• 1 κουταλιά (1 φακελάκι) μπέκιν-πάουντερ
• 3 φλυτζάνια αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα
• 1 μεγάλη λαδόκολλα
 
Β. Εκτέλεση:
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
1. α) Βγάζουμε το βούτυρο γάλακτος και τη φυτίνη από το ψυγείο, για να πάρουν θερμοκρασία του περιβάλλοντος. β) Κοσκινίζουμε το αλεύρι. γ) Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα (αγοράζουμε ξεφλουδισμένα) και τα κόβουμε σε τρία κομμάτια. δ) Συγκεντρώνουμε στο τραπέζι όλα τα υλικά.

ΖΥΜΩΜΑ ΚΑΙ ΠΛΑΣΙΜΟ:
2. Σε μπολ ή στο μίξερ βάζουμε το βούτυρο γάλακτος, τη φυτίνη και 1 φλυτζανάκι του καφέ ζάχαρη άχνη και χτυπάμε 15΄-30΄ λεπτά στο μίξερ, μέχρι να γίνει πολύ άσπρο το μείγμα. Μετά ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους αυγών χωρίς τα ασπράδια, το ούζο και τις βανίλιες και χτυπάμε καλά το μείγμα.
3. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι κοσκινισμένο, το ανακατεύουμε με το μπέικιν-πάουντερ, κάνουμε στη μέση μία λακκούβα, ρίχνουμε το μείγμα από το μίξερ και ζυμώνουμε με τα χέρια 5΄ λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη. Τέλος, ρίχνουμε τα ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα κι ανακατεύουμε, να πάνε παντού.
4. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μέγεθος όσο ένας μεγάλος κεφτές (όχι απλωτός), τους ζουλάμε λίγο στο κέντρο με το δάχτυλο και τους αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
   
ΨΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ:
5. Προθερμαίνουμε για 15΄λεπτά το φούρνο  στους 180° βαθμούς Κελσίου.
6. Ψήνουμε τους κουραμπιέδες στους 180° βαθμούς Κελσίου (σε φούρνο αέρος στους 150° βαθμούς Κελσίου) για 20΄-25΄ λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αν βάλουμε περισσότερα του ενός ταψιά, στα 15΄λεπτά τους αλλάζουμε θέση και συνεχίζουμε το ψήσιμο.  
7. Μόλις ροδίσουν, σβήνουμε το φούρνο, βγάζουμε το ταψί αμέσως και τους αφήνουμε λίγο (10΄ λεπτά) να κρυώσουν.
8. Ρίχνουμε σε ένα ταψάκι το 1½ κιλό ζάχαρη άχνη και έναν-έναν κουραμπιέ τον γυρίζουμε μέχρι να σκεπαστεί καλά με άχνη. Τους τοποθετούμε σε απλωτό σκεύος και τους πασπαλίζουμε κι από πάνω με άχνη.
9. Γίνονται πολύ αφράτοι κι είναι ιδανικό κέρασμα επισκέπτη ένας κουραμπιές σε πιατάκι ή πολλοί ως δώρο σε κουτί.    
Καλή Επιτυχία και Καλοφάγωτοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου