Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 140 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ 140 ΧΡΟΝΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ "ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ"   
 

     Με σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν ένα εξάμηνο γιορτάζει η ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ "ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ" τα 140 χρόνια από την ίδρυσή της.
     Η οργανωτική επιτροπή εορτασμού του αρχαιότερου πολιτιστικού λεσβιακού σωματείου, με στόχο να περάσει από το Πλωμάρι όλο το πολιτιστικό γίγνεσθαι της Λέσβου διαχρονικά, διάρθρωσε ένα πρόγραμμα που θα αρχίσει τη Λαμπροτετάρτη και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται θέατρο, συναυλίες δημοτικής, λαϊκής, έντεχνης και εκκλησιαστικής μουσικής, επιστημονικές ημερίδες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, βιβλίου και χειροτεχνίας και ό,τι άλλο έχει σχέση με τις τέχνες και τις επιστήμες που αναπτύχθηκαν στο νησί.
     Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει τη Λαμπροτετάρτη με ομιλία του προέδρου του Δ.Σ. της ΛΕΣΧΗΣ Ξενοφώντα Μαυραγάνη για το ιστορικό της ίδρυσης το 1878 του «Αναγνωστηρίου Βενιαμίν Λέσβιος», όπου θα μνημονευθούν τα ονόματα και η δράση των ιδρυτών, οι σκοποί και οι τρόποι δράσης τους. Θα επακολουθήσει συναυλία μεγάλου συγκροτήματος γνωστών τραγουδιστών και την Κυριακή του Θωμά θα δοθεί θεατρική παράσταση του θεατρικού εργαστηρίου Δήμου Λέσβου.
     Οι εκδηλώσεις, που θα γίνονται κάθε Σάββατο και Κυριακή, θα περιλαμβάνουν επιστημονικές ημερίδες για την ιδιότητα του Βενιαμίν ως φυσικού και για τις διατροφικές και θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Συναυλίες γνωστών τοπικών συγκροτημάτων, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες σχετικά με την ίδρυση και τη λειτουργία των εκπαιδευτηρίων στο Πλωμάρι, παρουσίαση του αρχειακού υλικού του Παλαιοχωριανού Παντελέλλη, ενός από τους παλαιούς μουσικάντες της περιοχής. Επίσης τουρνουά σκάκι, με συμμετοχή των μαθητών της ακαδημίας σκακιού, που λειτουργεί για δεύτερη χρονιά στη φιλόξενη αίθουσα του Σωματείου.
     Στους σχεδιασμούς της Οργανωτικής Επιτροπής περιλαμβάνεται και η έκθεση λεσβιακού βιβλίου. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥΣ. Γι’ αυτό παρακαλεί θερμά τους Λέσβιους συγγραφείς ποιητές, πεζογράφους, επιστήμονες να αποστείλουν ένα αντίτυπο από τα βιβλία τους. Παράλληλα με την έκθεση θα προγραμματισθούν και σχετικές ομιλίες για το λεσβιακό βιβλίο.
     Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και θεατρική παράσταση του γνωστού ηθοποιού Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, που, ως γόνος του Πλωμαρίου, προσφέρθηκε να βοηθήσει την προσπάθεια.
     Στις εορταστικές εκδηλώσεις δήλωσαν συμμετοχή το Αναγνωστήριο Αγιάσου η "Ανάπτυξη", ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοτόπου, το Μουσείο Τεριάντ, το Μουσείο Θεοφίλου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επάνω Σκάλας και το Γυμνάσιο Πλωμαρίου με μια παραγωγή των μαθητών του. Ενδιαφέρον εξεδήλωσε και η Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου, χωρίς να εξειδικεύσει τη συμμετοχή της.
     Τη διοργάνωση στηρίζουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου, το Τμήμα Πολιτισμού Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, η ΕΤΑΛ α.ε., οι ποτοποιίες Ισιδώρου Αρβανίτη, Βαρβαγιάννη και Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου, οι ελαιουργικές επιχειρήσεις Καλαμποκά και Πρωτούλη, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Πλωμαρίου, ο Φορέας Ανάπτυξης Πλωμαρίου και άλλοι.
     Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η προεργασία της ανέγερσης του μνημείου της Λεσβιακής Φάλαγγας, που θα τοποθετηθεί στο πάρκο, κοντά στο ηρώο, στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα των 210 μεταναστών της Αμερικής που το 1912 προμηθεύθηκαν με δικά τους έξοδα τον εξοπλισμό και το ρουχισμό τους κι ήρθαν στην Ελλάδα να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της πατρίδας τους της Λέσβου.
    Τα ονόματά τους πιστοποιήθηκαν από την ερευνήτρια Κωνσταντίνα Βάκκα - Κυριαζή για λογαριασμό της ΛΕΣΧΗΣ και τη δαπάνη της ανέγερσης του μνημείου ανέλαβε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, χάρη στη συμβολή του αντιπροέδρου του και περιφερειακού συμβούλου Κυριάκου Πετρέλλη.
     Σας προσκαλούμε όλους να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εορταστικές εκδηλώσεις μας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Μαυραγάνης Ξενοφών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου