Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ 140 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με συναυλία των γνωστών καλλιτεχνών Δημήτρη Ζερβουδάκη και Μελίνας Κανά, που θα δοθεί την Λαμπροτετάρτη το βράδυ στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, αρχίζουν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των 140 χρόνων από την ίδρυση της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ.

 

Κατά την εναρκτήρια τελετή και πριν από τη συναυλία, μετά τους χαιρετισμούς των αρχών, σε σύντομη ομιλία του προέδρου του Δ.Σ. Ξενοφώντα Μαυραγάνη, θα γίνει αναφορά στους ιδρυτές του σωματείου, που το 1878 εν μέση τουρκοκρατία είχαν το θάρρος και το κουράγιο να δημιουργήσουν έναν μορφωτικό οργανισμό.

 

Στις εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο, επιδιώχθηκε να περάσει ΟΛΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ διαχρονικά, μέσα από την ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ.

 

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα, είναι το ακόλουθο:

 

• 11 Απριλίου 2018, Λαμπροτετάρτη, 8.30΄ μ.μ.: Ιστορικό ίδρυσης Αναγνωστηρίου, με βάση τα πρακτικά της εποχής, την ομιλία του Αριστείδη Πάππη το 1879 και την ομιλία του Μιλτιάδη Καλδή, προέδρου της ΛΕΣΧΗΣ στη δεκαετία του 1920. Συναυλία Μελίνας Κανά- Δημήτρη Ζερβουδάκη.

 

• 15 Απριλίου 2018, Κυριακή, 8.00΄ μ.μ.: Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου από την Ένωση Θεατρικών Σωματείων Λέσβου "ΘΕΣΙΣ" στο Πολύκεντρο, με θέμα «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΦΑΣΙΣΜΟΥ», και αποσπάσματα παραστάσεων από γνωστά θεατρικά έργα.

 

• 21 Απριλίου 2018, Σάββατο: Ομιλία σχετική με την 51η επέτειο της κήρυξης της δικτατορίας, βασισμένη στο βιβλίο «ΕΦΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΝΥΧΤΕΣ» του Ξενοφώντα Μαυραγάνη.

 

• 22 Απριλίου 2018, Κυριακή: Ομιλία σχετική με τα πνευματικά ιδρύματα (ίδρυση σχολείων, Γυμνασίου), με αναφορά στους σπουδαίους δασκάλους διαχρονικά. Ομιλήτρια η Γεωργία Φράγκου, φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ. της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ.

 

• 29 Απριλίου 2018, Κυριακή: Εγκαίνια Έκθεσης έργων Θεοφίλου σε αντίγραφα και σχετική ομιλία, σε συνεργασία με τη «ΣΤΕΓΗ ΘΕΟΦΙΛΟΥ». Διάρκεια έκθεσης 15 ημέρες.

 

• 12 Μαΐου 2018, Σάββατο: Μουσική εκδήλωση της Ομάδας «ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΡΑΚΙ».

 

• 26 Μαΐου 2018, Σάββατο: Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας παλιού Πλωμαρίου. Διάρκεια 10 ημέρες.

 

• 9 Ιουνίου 2018, Σάββατο: Παρουσίαση εργασίας μαθητών Γυμνασίου Πλωμαρίου, σχετική με την ιστορία της πόλης. Διοργάνωση Γυμνάσιο Πλωμαρίου.

 

• 10 Ιουνίου 2018, Κυριακή: Ενημερωτική ομιλία εκπροσώπου των εθελοντικών οργανώσεων Λέσβου, με παράλληλη έκθεση φωτογραφιών από τις δράσεις της. Συντονιστής ο Δημήτρης Βελούτσος.

 

• 23 Ιουνίου 2018, Σάββατο: Έκθεση Περιοδικών  που άφησαν εποχή, όπως «ΜΑΣΚΑ», «ΑΓΟΡΙ», «ΜΑΝΙΝΑ», «ΡΟΝΤΕΟ», «ΜΠΟΥΚΕΤΟ», «ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙ» και συνολικά 70 τίτλων, με επιμέλεια της συλλέκτριας Ευαγγελίας Τζαφέρη. Διάρκεια έκθεσης 10 ημέρες, με ομιλητή τον Παναγιώτη Σκορδά, Διευθυντή 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης.

 

• 24 Ιουνίου 2018, Κυριακή: Παρουσίαση συμμετοχής του Πολιτιστικού Συλλόγου Επάνω Σκάλας. Συντονιστής ο Μάκης Βενέτας. 

 

• 7 Ιουλίου 2018, Σάββατο: Παρουσίαση ταχυδρομικών φακέλων που στάλθηκαν από κατοίκους της Λέσβου, με τουρκικά γραμματόσημα επισημασμένα με την σφραγίδα "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ". Συντονιστής ο συλλέκτης Μιχάλης Τσιπίδης.

 

• 14 Ιουλίου 2018, Σάββατο: Εγκαίνια έκθεσης έργων μουσείου Τεριάντ, με σχετική ομιλία. Διάρκεια 10 ημέρες.

 

• 21  Ιουλίου 2018, Σάββατο: Παρουσίαση συμμετοχής Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοτόπου.

      

• 30 Ιουλίου 2018, Δευτέρα: Παρουσίαση των δύο πρώτων τόμων της μελέτης του ποιητή και δοκιμιογράφου Παντελή Μπουκάλα για το δημοτικό τραγούδι,  «Όταν το ρήμα γίνεται ουσιαστικό» και το «Αίμα της αγάπης», εκδόσεις ΑΓΡΑ, με εισηγητή τον Ξενοφώντα Μαυραγάνη και του έργου  του  Γιάννη Παπακώστα «Πού μας πάει αυτό το αίμα; Αναπαραστάσεις αυτοδικίας και βίας στην ελληνική λογοτεχνία», εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, με εισηγητή τον Παναγιώτη Σκορδά. Στην εκδήλωση μετέχουν οι συγγραφείς και ακολουθεί συναυλία με τα ΣΑΝΤΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ. 

 

• 5  Αυγούστου 2018, Κυριακή: Συναυλία έργων εκκλησιαστικής μουσικής. Επιμέλεια Γιώργου Μιχαλέλλη.

 

• 10-11 Αυγούστου 2018, Παρασκευή και Σάββατο: Διημερίδα με γενικό τίτλο «ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» και ειδικό θέμα «Διατροφικές και θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου».

     Πρόγραμμα της Διημερίδας:

     Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018, ώρες 10:00΄-14:00΄:

     10:00΄-10:30΄: Χαιρετισμοί.

10:30΄-11:15΄: «Βιολογικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Το ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσει το DNA μας από αλλοιώσεις που οδηγούν σε καρκίνο;». Ομιλήτρια η Πηνελόπη Μαυραγάνη-Τσιπίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήματος Βιολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

11:15΄-12:00΄: «Το ελαιόλαδο ως πηγή για την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων». Ομιλητής ο Αλέξης-Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

12:00΄-12:30΄: Διάλειμμα, καφές.

12:30΄-14:00΄: Ερωτήσεις από το κοινό - Συζήτηση.

 

     Σάββατο 11 Αυγούστου 2018, ώρες 10:00΄-14:00΄:

     10:00΄-10:30΄: Χαιρετισμοί.

     10:30΄-11:15΄: «Αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιουργείων». Ομιλητής ο Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Τμήματος Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

11:15΄-12:00΄: «Διατροφική αξία του ελαιολάδου». Ομιλητής ο Ηλίας Μαμαλάκης, Δημοσιογράφος και Chef.

12:30΄-14:00΄: Ερωτήσεις από το κοινό - Συζήτηση.

 

• 12 Αυγούστου 2018, Κυριακή: Μουσικά τεκμήρια του Πλωμαρίου. Το αρχείο του παλαιού μουσικού Παναγιώτη Παντελέλλη από το Παλαιοχώρι και συναυλία βασισμένη στο αρχειακό υλικό. Επιμέλεια Παναγιώτης Πούλος, Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ.

 

• 18 Αυγούστου 2018, Σάββατο: Έκθεση έργων μαθητών ζωγραφικής της Ειρήνης Μιχαλέλλη. Διάρκεια μία εβδομάδα.

 

• 25 Αυγούστου 2018, Σάββατο: Ρεσιτάλ, συμβολή του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.

 

• 8 Σεπτεμβρίου 2018, Σάββατο: Έκθεση έργων Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, με σχετική ομιλία.

 

• 15 Σεπτεμβρίου 2018, Σάββατο: Ημερίδα, με θέμα «Το επιστημονικό και φιλοσοφικό έργο του Βενιαμίν και η διαχρονική του αξία».

    Ομιλητές:

    α) Ευθύμιος Νικολαΐδης, Διευθυντής Ερευνών Ε.Ι.Ε.. Θέμα: «Οι επιστήμες κατά την περίοδο του νεοελληνικού διαφωτισμού».

    β) Γεώργιος Βλαχάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Θέμα: «Ο Βενιαμίν Λέσβιος ως δάσκαλος φυσικής και μαθηματικών».

  γ) Κωνσταντίνος Πέτσιος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θέμα: «Νεωτερικές γνωσιοθεωρητικές αντιλήψεις του Βενιαμίν Λεσβίου στα Στοιχεία Μεταφυσικής».

    δ) Ευστρατία Αμπατζή, Δρ. Φιλοσοφίας. Θέμα: «Πανταχηκίνητον: Η ενοποιός αρχή της μεταφυσικής και της γνωσιολογίας του Βενιαμίν Λεσβίου».

    ε) Βασίλης Παππάς, Διευθυντής 1ου Γυμνασίου Καλαμπάκας. Θέμα: «Βενιαμίν Λέσβιος. Αναφορές πειραμάτων στο έργο του».

  στ) Αθανάσιος Καλαμάτας, Διευθυντής Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης. Θέμα: «Διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση του συγγραφικού έργου του Βενιαμίν Λεσβίου. Προτάσεις ένταξής του στα προγράμματα σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

    ζ) Αντώνης Ανδριώτης, ομότιμος Διευθυντής Ερευνών Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Θέμα: «Πανταχηκίνητον: Μια πρώιμη ταυτοποίηση της ενέργειας και των ιδιοτήτων της».

 

• 16 Σεπτεμβρίου 2018, Κυριακή: «Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πλωμαρίου. Προστασία και ανάδειξη». Διοργάνωση από το Πολιτιστικό Σωματείο του Πλωμαρίου «ΠΟΛΙΟΝ». Συντονίστρια η Μυρσίνη Βαρτή-Ματαράγκα, Πρόεδρος του σωματείου.

 

• 1-6 Οκτωβρίου 2018: Προβολές ταινιών του Aegeandoc, ανάλογα με το πρόγραμμα που θα εκπονηθεί από τον Οργανισμό.

 

• 7 Οκτωβρίου 2018, Κυριακή: Έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, σε συνδυασμό με ομιλία του Διευθυντή του καθηγητή Νίκου Ζούρου. Διάρκεια έκθεσης 10 ημέρες.

 

Επίσης, σχεδιάζεται Έκθεση Λεσβιακού Βιβλίου, που εξαρτάται από τη διάθεση των συγγραφέων να στείλουν αντίτυπα των βιβλίων τους.

 

Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 8.00΄ το βράδυ, εκτός από εκείνες που έχουν ειδικό πρόγραμμα. Η εναρκτήρια εκδήλωση της 11ης Απριλίου αρχίζει στις 8.30΄μ.μ. και επακολουθεί η συναυλία Κανά - Ζερβουδάκη.

 

Τις εκδηλώσεις υποστηρίζουν οι:

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Δήμος Λέσβου, Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, Ποτοποιία Βαρβαγιάννη, ΕΙΡΗΝΗ τυποποιημένα ελαιόλαδα, OYZO VILLAS πολυτελείς διακοπές, πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, A-Luxury Villas, πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, εκδόσεις ΜΥΘΟΣ.

 

Ξενοφών Μαυραγάνης

Πρόεδρος Λέσχης Πλωμαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου