Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ~ ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΕΣΒΙΑΚΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΙΑΚΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ

Παρουσία του υπουργού εμπορικής ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη, που θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Νοεμβρίου τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της ΛΕΣΒΙΑΚΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ στο Πλωμάρι Λέσβου.

Το μνημείο, έργο του γλύπτη Γιώργου Κατσαρού, ανεγέρθηκε με δαπάνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, με πρωτοβουλία και μετά από σχετική πρόταση της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ, πολιτιστικού σωματείου που λειτουργεί από το 1878.

Με την ανέγερση του μνημείου αποδίδεται μετά από 106 χρόνια η οφειλόμενη τιμή στη ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ, ένα στρατιωτικό σώμα που δημιουργήθηκε το 1912 στη Νέα Υόρκη από Λέσβιους μετανάστες που ντύθηκαν, εξοπλίσθηκαν και ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα, για να λάβουν μέρος στις μάχες που δίνονταν τότε για την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου, και ειδικότερα της πατρίδας τους, της Λέσβου.

Όταν έφθασε στην Ελλάδα το σώμα, στελεχώθηκε από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του ελληνικού στρατού, παρήλασε σε ειδική τελετή μπροστά στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και ταξίδεψε αμέσως για την Λέσβο, όπου και έλαβε μέρος στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και στην τελική μάχη εναντίον των Τούρκων στις 12 Δεκεμβρίου 1912 στη θέση Κλαπάδος της βορειοδυτικής Λέσβου.

Στο μνημείο, που θα κοσμεί την παραλιακή πλατεία του Πλωμαρίου, αναγράφονται τα ονόματα των 210 μαχητών της Λεσβιακής Φάλαγγας, με τους τόπους καταγωγής τους, καθώς και τα ονόματα της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί στη Νέα Υόρκη για να συντονίσει το όλο έργο, που ταυτοποιήθηκαν μετά από έρευνα της Κωνσταντίνας Βάκκα - Κυριαζή, σχετικό βιβλίο της οποίας θα παρουσιασθεί το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων, στην οποία έχουν κληθεί όλες οι αρχές του τόπου, θα μιλήσουν ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και ο πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος Ξενοφών Μαυραγάνης.
Πρόεδρος Λέσχης Πλωμαρίου
Ξενοφών Μαυραγάνης 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου