Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ ~ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΛΕΣΒΙΑΚΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ

 

Ανεπανάληπτες στιγμές ιστορικής μνήμης έζησαν οι κάτοικοι του Πλωμαρίου και όσοι προσήλθαν στην τελετή αποκαλυπτηρίων του ΜΝΗΜΕΙΟΥ της ΛΕΣΒΙΑΚΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ, που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 στο παραθαλάσσιο πάρκο του Πλωμαρίου Λέσβου.

 

 

Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, οι βουλευτές Λέσβου Γιώργος Πάλλης και Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Κατσαρός, το Τοπικό Συμβούλιο Πλωμαρίου με επικεφαλής την Πρόεδρό του Λίτσα Βάμβουρα, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Πόπη Γόμου, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης, ο Μέραρχος υποστράτηγος Σταύρος Τσερπές, ο Ανώτερος Διοικητής της Ελληνικής Αστυνομίας Βορείου Αιγαίου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λέσβου αρχιπύραρχος Διονύσης Κουτσοκώστας, ο Λιμενάρχης Μυτιλήνης αντιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Φλουρής, ο Διοικητής της 9ης Περιφερειακής Διοίκησης Ακτοφυλακής πλοίαρχος Νικόλαος Πασάδης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης, ο λογοτέχνης-φυσιοδίφης Μάκης Αξιώτης. Ξεχωριστές ήταν και οι παρουσίες της ερευνήτριας συγγραφέως Κωνσταντίνας Βάκκα - Κυριαζή και του Πλωμαρίτη συζύγου της, φυσικού και συγγραφέα, Αριστείδη Κυριαζή.

 

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του Αντώνη Αγγελή, εγγονού του συνονόματού του Πλωμαρίτη μετανάστη, που ήρθε ειδικά για την τελετή από από το Jacksonville των ΗΠΑ, όπου είναι μόνιμα εγκατεστημένος, καθώς και του εγγονού του συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Μαρινάκη, στρατιωτικού στελέχους της Λεσβιακής Φάλαγγας, που ήρθε γι’ αυτόν το λόγο από την Κρήτη.

                                                                                                                                                                                              

 

 Στις 10 το πρωί τελέσθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου δοξολογία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μηθύμνης Χρυσοστόμου, με την παρουσία όλου του κλήρου. Στη συνέχεια, όλοι οι μετέχοντες στην τελετή κατευθύνθηκαν στο χώρο του Μνημείου, το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Γιώργος Κατσαρός, όπου, μετά το τρισάγιο που έψαλαν οι ιερείς, μίλησε ο Δήμαρχος Λέσβου και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, που κάλυψε όλο το κόστος της κατασκευής του Mνημείου, παραχωρώντας ταυτόχρονα το χώρο όπου στήθηκε, Σπύρος Γαληνός, αναφερόμενος στην τεράστια θυσία των ανθρώπων εκείνων που μετανάστευσαν στην Αμερική, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, αλλά, ακούγοντας τη φωνή της Πατρίδας που αναζητούσε την ελευθερία της, έσπευσαν να την υπηρετήσουν, «καταβάλλοντας και τα έξοδα της όλης εκστρατείας τους εξ ιδίων». Αυτός ο εθελοντισμός και η φιλοπατρία διακατέχουν πάντοτε τους κατοίκους της Λέσβου, που και τότε και τώρα αποδεικνύουν την προσήλωσή τους στην προσφορά, την ελευθερία και τη δημοκρατία.

 

 Το Δήμαρχο Λέσβου ακολούθησε ο Ξενοφών Μαυραγάνης, Πρόεδρος της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ “ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ”, που είχε την πρωτοβουλία της ανέγερσης του Μνημείου. Αναφερόμενος στην εθελοντική στράτευση των Λεσβίων μεταναστών στις ΗΠΑ, μνημόνευσε και τον πρόσφατα αποθανόντα υποπλοίαρχο Λιμενικού Κυριάκο Παπαδόπουλο, που έσωσε από βέβαιο πνιγμό στις ακτές του νησιού μας, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που αναζητούσαν λύτρωση με τη φυγή τους από τους τόπους του ολέθρου.

 

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο Πλωμάρι, το μοναδικό αστικό κέντρου του νησιού, εκτός της πρωτεύουσάς του Μυτιλήνης, αναπτύχθηκε στα πενήντα τελευταία χρόνια της τουρκικής κατοχής ένα είδος εθνικής αστικής τάξης, που στα πλαίσια της οθωμανικής αυτοκρατορίας ανάλωσε μεγάλο τμήμα της οικονομικής ευρωστίας του για την οικοδόμηση σχολείων, εκκλησιών και κτιρίων, των οποίων τα έσοδα θα χρησιμοποιούνταν για τη μόρφωση των Ελλήνων, με την ίδρυση περισσοτέρων σχολείων.

 

Αυτής της γενιάς γόνος ήταν και ο Ευστράτιος Ι. Αθανασιάδης, που τέθηκε επικεφαλής της εννεαμελούς Επιτροπής που οργάνωσε στις ΗΠΑ τη ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ. Προσέθεσε δε ο ομιλητής ότι σήμερα, σε καιρούς ελευθερίας, το Πλωμάρι «συρρικνώνεται, υποβαθμίζεται και αδικείται αντί να αναπτύσσεται, με ευθύνη ΚΑΙ της Πολιτείας, η οποία έδειξε και προσφάτως  την απαξίωσή της γι’ αυτόν τον τόπο στο θέμα της διάσπασης του Δήμου Λέσβου».

 

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Λέσχης ευχαρίστησε το Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Κυριάκο Πετρέλλη και το Δ.Σ. του ΔΛΤΛ, για την αμέριστη βοήθεια που προσέφεραν για τη δημιουργία του Μνημείου, σε σχήμα αναμμένου κεριού, που απαθανατίζει την ηρωική απόφαση των μεταναστών, των οποίων τα 210 ονόματα αναγράφονται στο Μνημείο μαζί με τον τόπο καταγωγής τους, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που οργάνωσε την αποστολή, καθώς και τα ονόματα των αξιωματικών και των υπαξιωματικών που στελέχωσαν το σώμα.

 

Στη συνέχεια, στο καφενείο ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΕΙΟΝ, παρουσιάστηκε το βιβλίο της Κωνσταντίνας Βάκκα-Κυριαζή «Η ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ», των εκδόσεων «Μύθος» Μυτιλήνης. Για το βιβλίο μίλησαν ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Μπούμπας, ο γιατρός Αριστείδης Φρυδάς και η συγγραφέας, ενώ το συντονισμό είχε ο Αντιπρόεδρος της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ Θεολόγος Πατερέλης.

 

 

Στο μεταξύ, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Σωματείου μας, ιδρυμένου το 1878, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Ναυτιλίας, στην οποία έλαβαν μέρος ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας, ο Λιμενάρχης Μυτιλήνης, ο Αντιπρόεδρος του ΔΛΤΛ, ο Πρόεδρος της Λέσχης, ο Πρόεδρος του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαρίου Γαβριήλ Χαλδέζος, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λίτσα Βάμβουρα και άλλοι. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα θέματα της πύλης εισόδου, καθώς και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Μυτιλήνης - Θεσσαλονίκης, που δεν εκτελείται εδώ και τέσσερα χρόνια.

                            

Πρόεδρος Λέσχης Πλωμαρίου

Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης



ΚΕΡΙ ΑΝΑΜΜΕΝΟ Η ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΒΟ

                    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου