Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΜΟΝΑΛΕΜΠΙ - ΚΑΖΑΝ ΝΤΙΜΠΙ

Παλιές συνταγές

—   ΜΟΝΑΛΕΜΠΙ   —

1η συνταγή 
Α. Υλικά:

    - 960 γραμμάρια (300 δράμια) + 1 φλιτζάνι γάλα

    - 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

    - 10 κουταλιές σούπας κορν-φλάουρ

    - λίγη άχνη ζάχαρη

    - λίγο ανθόνερο

Β. Εκτέλεση:
    1. Βάζουμε 300 δράμια (960 γραμμάρια) γάλα να πάρει μία βράση, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
    2. Σε 1 φλιτζάνι κρύο γάλα διαλύουμε 10 κουταλιές σούπας κορν-φλάουρ και έπειτα ρίχνουμε το μείγμα στο γάλα που βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι ζάχαρη και, όταν πάρει μια-δυο βράσεις, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε σε πιατέλα.
    3. Όταν κρυώσει, το κόβουμε σε τετράγωνα ή ρομβοειδή κομμάτια και σερβίρουμε σε πιατάκι, αφού το ραντίσουμε με λίγο ανθόνερο διαλυμένο σε νερό και το πασπαλίσουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
    Αν θελήσετε να το φτιάξετε, σας ευχόμαστε…
                                           Καλή Επιτυχία και Καλοφάγωτο!
 
Σημειώσεις:
    α. Τη συνταγή αυτή αντιγράψαμε από τετράδιο συνταγών της αείμνηστης Βούλας Σπ. Μαυραγάνη το καλοκαίρι του 1993, στο Παλαιοχώρι Λέσβου.
  β. Το μοναλεμπί είναι μία θρεπτική τροφή για παιδιά και μεγάλους, που παρασκευάζεται εύκολα και περιέχει θρεπτικά υλικά, πρωτεϊνούχα, αμυλούχα και υδατάνθρακες, σε καλές αναλογίες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κρέμα ή επιδόρπιο. Όπως μας είπε η αείμνηστη Σουλτάνα Πανανή - Χρυσάφη, μοναλεμπί έτρωγαν οι λεχώνες, για να κατεβάσουν γάλα (Επίσης, για τον ίδιο σκοπό, έβραζαν το φυτό πολυτρίχι και το έπιναν).
     γ. Όπως μας είπε ένας ζαχαροπλάστης που φτιάχνει γλυκά Θεσσαλονίκης, παραλλαγή της κρέμας μοναλεμπί είναι το καζάν ντιμπί (τουρκ. kazan dibi = πάτος του καζανιού), που είναι πολύ της μόδας αυτό τον καιρό στην Αθήνα, κυρίως για το περίεργο όνομά του.


2η συνταγή: Μαλεμπί 
Α. Υλικά:

    - 5 φλιτζάνια γάλα

    - 1 φλιτζάνι ζάχαρη

    - 1 φλυτζάνι κορν-φλάουρ

    - λίγη άχνη ζάχαρη

   - 1/2 κουταλάκι γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη 

    - λίγο ροδόνερο

Β. Εκτέλεση:
     1. Βάζουμε το μισό γάλα σε μια κατσαρόλα να πάρει μία βράση.  
    2. Σε λεκάνη ρίχνουμε το άλλο μισό γάλα κρύο, προσθέτουμε το 1 φλιτζάνι ζάχαρη και το κορν-φλάουρ και ανακατεύουμε καλά. 
     3. Έπειτα ρίχνουμε το μείγμα στο γάλα που βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα. 
     4. Σβήνουμε τη φωτιά και στρώνουμε την κρέμα σε ένα τετράγωνο γυάλινο σκεύος. Όταν κρυώσει, το κόβουμε σε τετράγωνα ή ρομβοειδή κομμάτια και σερβίρουμε σε πιατάκι, αφού το ραντίσουμε με λίγο ροδόνερο. Τέλος, ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με τη μαστίχα και πασπαλίζουμε το γλυκό. Παλιά το μοίραζαν σε γάμους.
                               
(Πηγή: Μέγας Εγκυκλοπαιδικός Καζαμίας 2011, σελ. 59)



3η συνταγή: Μοναλεμπί καραμελέ 

   1. Αφού ετοιμάσουμε κρέμα μοναλεμπί με τη συνταγή που προτιμούμε, τη βάζουμε σε φλυτζάνια και την αφήνουμε να κρυώσει καλά, πρώτα έξω και μετά στο ψυγείο.
   2. Φτιάχνουμε σιρόπι καραμέλας ως εξής: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 1 φλυτζάνι ζάχαρη, μισό φλυτζάνι νερό και ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού και τα βράζουμε, μέχρι να δέσουν και να γίνουν σιρόπι ξανθό προς καστανό.  
   3. Σερβίρουμε, ξεφορμάροντας την κρέμα σε πιατάκια και ρίχνοντας από πάνω το σιρόπι καραμέλας. 
   Καλοφάγωτη!

*******

—    ΚΑΖΑΝ  ΝΤΙΜΠΙ     

 1η συνταγή
Α. Υλικά
-5 φλιτζάνια γάλα 
-2 φλιτζάνια ζάχαρη 
-1 φλιτζάνι αλεύρι μαλακό 
-2 κουταλιές σούπας κορν-φλάουρ 
-6-7 βανίλιες, κανέλα ή ανθόνερο. 

Για το καραμέλωμα
-2 κουταλιές σούπας ζάχαρη κρυσταλλική 
-1 κουταλιά σούπας βούτυρο. 

Παρασκευή: 
1. Αλείφουμε ένα ταψί με το βούτυρο κι έπειτα πασπαλίζουμε τον πάτο του ταψιού με τις 2 κουταλιές ζάχαρη. Βάζουμε μετά το ταψί στο φούρνο στους 180 βαθμούς για μερικά λεπτά, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη, όχι όμως να καεί. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. 
2. Φτιάχνουμε την κρέμα σε κατσαρόλα, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, τη ρίχνουμε μετά στο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά. 
3. Τέλος, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει η κρέμα και μετά το αναποδογυρίζουμε σε ένα άλλο σκεύος, για να έλθει από πάνω η καραμελωμένη επιφάνεια. Το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε. 
     Βγάλαμε φωτογραφία ένα κομμάτι καζάν ντιπί, που αγοράσαμε από  ζαχαροπλαστείο της οδού Καραϊσκάκη στο Γαλάτσι, και να την πιο κάτω!    
   

2η συνταγή 
Α. Υλικά:

    - 2 λίτρα γάλα

    - 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

    - 200 γραμμάρια νισεστέ

    - λίγο βούτυρο

    - λίγο μαχλέπι

Β. Εκτέλεση:
    1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει το γάλα, όπου έχουμε διαλύσει το νισεστέ και το μαχλέπι, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα.
    2. Έπειτα αλείφουμε με το βούτυρο ένα ταψί, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη τον πάτο του, το βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. 
     3. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ρίχνουμε μετά την κρέμα στο ταψί και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να σφίξει το καζάν ντιμπί.

(Πηγή: Μέγας Εγκυκλοπαιδικός Καζαμίας 2010, σελ. 109)

*****************
3η συνταγή 
Α. Υλικά:

    - 1 λίτρo γάλα φρέσκο πλήρες

    - 5 κουταλιές σούπας ζάχαρη

    - 160 γραμμάρια κορν-φλάουρ

    - 1 βανίλια

    - 30 γραμμάρια βούτυρο

    - 40 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

    - 1 κουταλιά γλυκού ροδόνερο (προαιρετικά)

Β. Εκτέλεση:
   1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει το γάλα, όπου έχουμε διαλύσει τη ζάχαρη, το κορν-φλάουρ και τη βανίλια, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα.
   2. Έπειτα αλείφουμε με το βούτυρο ένα ταψί, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη τον πάτο του και τα τοιχώματα, αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί, στρώνουμε την επιφάνεια, το βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. 
   3. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το βάζουμε στο ψυγείο, για να σφίξει το καζάν ντιμπί.
   4. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε, ρίχνοντας (προαιρετικά) από πάνω λίγο ροδόνερο.

(Πηγή: Ένθετο φυλλάδιο συνταγών  εβδομαδιαίου περιοδικού)

*****************

Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο, βρήκαμε την ονομασία του γλυκού ως “μουαλεμπί” ή “μουχαλεμπί”. Διαλέξαμε τις παρακάτω συνταγές, από τη διεύθυνση (ανοίξτε την υπερσύνδεση):
Μουχαλεμπί αναζήτηση του όρου
Το μουχαλεμπί είναι μια γλυκιά (στις αυθεντικές συνταγές βάζουν σχεδόν την διπλάσια ζάχαρη) ανατολίτικη κρέμα με πολλές παραλλαγές. Λέγεται επίσης μαχλέπι ή μουχαλέπι. Συνήθως αρωματίζεται με ανθόνερο, αλλά είναι πολύ νόστιμη και με μαστίχα.
"Μουχαλεμπί και γκιούλ σερμπέτ ο αναστεναγμός σου / και του Χατζή Μπεκίρ λοκούμ ο τρυφερός λαιμός σου. / Ο κάθε λόγος σου γλυκός, σαν ραβανί αφράτος / και σαν Αιβάν - Σεράι λοκμάς με μέλι μυρωδάτος” (από το βιβλίο “Λωξάντρα”  Μαρίας Ιορδανίδου).
Υλικά:- 1 λίτρο γάλα
- 150 γρ.
ζάχαρη
- 80 γρ. ρυζάλευρο ή 100 γρ. κορν φλάουρ
- 5 γρ. μαστίχα σε σκόνη
- φιστίκι Αιγίνης (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Χτυπάτε στο μπλέντερ τα υλικά, εκτός της μαστίχας, για 1'.       
2. Βάζετε το μείγμα σε αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Μόλις αρχίσει να πήζει, ρίξτε μέσα τη μαστίχα και συνεχίστε το ανακάτεμα, μέχρι να πήξει.
3. Σερβίρετε την κρέμα σε μπολ και αφήστε την να κρυώσει.
4. Προαιρετικά, σερβίρεται γαρνιρισμένη με ανάλατο φιστίκι Αιγίνης.
Μουχαλεμπί με νερό αναζήτηση του όρου
Υλικά:950 ml νερό
50 ml ανθόνερο (ή ροδόσταμο)
80 γρ. ρυζάλευρο ή 100 γρ.
κορν φλάουρ
1 κ.τ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
200 γρ.
ζάχαρη
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύετε καλά τα υλικά σε μια κατσαρόλα, για να λιώσει το άμυλο, και συνεχίζετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα ταψί και το αφήνετε να κρυώσει.
2. Σερβίρεται κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια, πασπαλισμένα με
ζάχαρη, σιρόπι με ροδόνερο, μέλι, φιλεταρισμένα αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης.

clip_image001[11]

ΒΟΥΝΑΤΣΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου