Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ

ΕΝΟΡΙΑ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ:

Α. ΝΑΟΣ:
           
  • Ιερός Ναός «Ευαγγελιστρίας», αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Τρίκλιτη βασιλική, από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες εκκλησίες της Λέσβου. Χτίστηκε το 1864 κι εορτάζει στις 25 Μαρτίου.  

Β. ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ:
 
1. Παρεκκλήσι Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στον περίβολο της εκκλησίας, στη βόρεια πλευρά (1889). Εορτάζει στις 7 Ιανουαρίου.   

2. Παρεκκλήσι Αγίου Νικολάου στη συνοικία «Άγιος Νικόλαος». Εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου.

3. Παρεκκλήσι Αγίας Ειρήνης στη θέση «Αμπέλια» («χωρούν τ’ Αμπέλια»), στο νεκροταφείο Παλαιοχωρίου. Δεν γίνεται πανηγύρι στις 5 Μαΐου, μόνο λειτουργείται.

Γ. ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ:
 
      ΣΤΟ ΒΑΘΡΑΚΑ:

1α. Άγιος Δημήτριος, ΒΑ του χωριού, στο δρόμο προς το «Βάθρακα».
  β. Άγιος Δημήτριος, μικροσκοπικό εκκλησάκι, νότια  στην ίδια θέση, όπου κατά την παράδοση εμφανίστηκε ο Άγιος Δημήτριος.

ΣΤΗ ΦΟΥΛΑΔΑ:

2. Άγιος Νεκτάριος στη θέση «Φουλάδα», στο δρόμο Παλαιοχώρι – Διακλάδωση. Εορτάζει στις 9 Νοεμβρίου.

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΤΡΑΤΗ:

3. Άγιος Ευστράτιος/Ταξιάρχης κοντά στην περιοχή «Μύλος», νότια του δρόμου Παλαιοχώρι - Διακλάδωση. Εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου.

4. Άγιος Ευστράτιος πέρα από το παραπάνω εξωκκλήσι. Εορτάζει στις 6 Σεπτεμβρίου, σε ανάμνηση του θαύματος εν Χώναις του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

ΣΤΗΝ ΑΜΑΞΟ:

5. Άγιος Ευστάθιος στη θέση «Άμαξος», στον επάνω δρόμο Παλαιοχωρίου - Πλωμαρίου. Εορτάζει στις 20 Σεπτεμβρίου.

ΣΤΗ ΒΙΓΛΑ:

6. Εκκλησάκι Θεοτόκου στη θέση «Βίγλα». Εορτάζει στα εννιάμερα της Παναγίας, 23 Αυγούστου.

ΣΤΗΝ ΑΡΑΠΗ:

7. Άγιος Χαράλαμπος, στη θέση «Αράπη». Εορτάζει στις 10 Φεβρουαρίου.

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ:

8. Άγιος Γεώργιος στη θέση «Άγιος Γεώργιος», μετά τη «Γαρνάβα», στον παλιό δρόμο προς Παναγία Κρυφτή. Εορτάζει στις 23 Απριλίου. Πανηγύρι τελείται τη Λαμπροδευτέρα.

ΣΤΗΝ ΚΡΥΦΤΗ:

9. Παναγία Κρυφτή, στην ομώνυμη παραθαλάσσια περιοχή ΝΔ του Παλαιοχωρίου, μέσα σε σπηλιά και κοντά σε ιαματικά νερά. Κινητή τοπική εορτή τη Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά.  

ΣΤΗ ΜΕΛΙΝΤΑ:

10. Άγιος Βλάσιος, στον παραθαλάσσιο οικισμό της Μελίντας. Εορτάζει στις 11 Φεβρουαρίου.

11. Άγιος Ιωάννης, στον οικισμό της Μελίντας. Εορτάζει στις 24 Ιουνίου, του Λ’τρουπιού.

12. Άγιος Νικόλαος ΒΑ της Μελίντας. Εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά λειτουργείται άλλη ημέρα.

ΣΤΟ ΡΑΧΙΔΙ:

13. Άγιος Φανούριος στον εξοχικό οικισμό «Ραχίδι», σε υψόμετρο 520 μέτρων βόρεια του Παλαιοχωρίου. Εορτάζει στις 27 Αυγούστου.

14. Αγία Τριάδα στο «Ραχίδι», στο δρόμο προς Βαλανιά. Εορτάζει τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, μετά την Πεντηκοστή. 

ΣΤΟ ΒΑΛΑΝΙΑ:

15. Αγία Παρασκευή στη θέση «Βαλανιάς». Εορτάζει στις  26 Ιουλίου.  

ΣΤΗ ΧΟΡΤΑΡΟΥ:

16. Προφήτης Ηλίας, κοντά στη θέση «Χορταρού». Εορτάζει στις 20 Ιουλίου.

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ:

17. Άγιος Ιωάννης στη θέση «Καστανιά». Εορτάζει στις 29 Αυγούστου.

18. Αγία Κυριακή στη θέση «Καστανιά». Εορτάζει στις 7 Ιουλίου.

Δ. ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙΑ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ:

Προσκυνητάρι Αγίου Ραφαήλ στη «Λαγκαδούρα», δυτικά του χωριού, στο δρόμο προς το νεκροταφείο (22 Απριλίου).

Ε΄. ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ:

Άγιος Ραφαήλ, εκκλησάκι Παλαιοημερολογιτών, στο δρόμο Παλαιοχωρίου - Μελίντας. Εορτάζει στις 22 Απριλίου. Πληροφορηθήκαμε πως βάνδαλοι ιερόσυλοι έχουν προκαλέσει ζημιές, συμπεριφορά απαράδεκτη για χριστιανούς.

S΄. ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΛΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ:

ΣΤΑ ΦΙΛΙΠΠΙΑ:

• Άγιος Ιωάννης στη θέση «Φιλίππια», ενορίας Νεοχωρίου. Εορτάζει στις 29 Αυγούστου.

ΣΤΑ ΛΟΥΒΙΑΡ’ΚΑ:

• Άγιος Γεώργιος στη θέση «Λουβιάρ’κα», ενορίας Πλωμαρίου. Εορτάζει 23 Απριλίου, αλλά το πανηγύρι γίνεται τη Λαμπροδευτέρα.

ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΝΕΛΑ:

Αγία Ειρήνη Κουρνέλας στην Αγκαθερή, ενορίας Πλωμαρίου. Εορτάζει στις 5 Μαΐου.

Εκκλησάκι της «Σουκήρας» (Μεταμόρφωσης του Σωτήρος) στην Κουρνέλα, ενορίας Πλωμαρίου. Εορτάζει στις 6 Αυγούστου.

ΣΤΗΝ ΑΜΑΞΟ:

• Παναγία Αηδουνιάκ’σα στην «Άμαξο», ενορίας Μεγαλοχωρίου. Εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

• Άγιος Ιωάννης στην «Άμαξο», ενορίας Μεγαλοχωρίου, που εορτάζει στις 7 Ιανουαρίου.

ΣΤΟ ΜΠΟΡΟ/ΝΕΟΧΩΡΙ:

• Άγιος Ερμογένης, ενορίας Νεοχωρίου. Θεραπευτής άγιος, με ιερό δένδρο στο προαύλιο. Εορτάζει κάθε Λαμπροπέμπτη.

Σημειώσεις:

1. ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ
       
   Αν υπάρχει κάποια ανακρίβεια ή παράλειψη στα παραπάνω, παρακαλώ να με διορθώσετε, στέλνοντάς μου e-mail στο: mirsini.vounatsou@gmail.com.
                                                
2. ΚΑΝΤΗΛΑΝΑΦΤΙΣΣΑ
                  
   Με λύπη πληροφορηθήκαμε ότι η Δέσποινα Γανώση - Παυλίδη δεν θα είναι πια καντηλανάφτισσα. Όσοι ζείτε στο Παλαιοχώρι, αλλά κι εμείς που ερχόμαστε στη γενέτειρά μας ως καλοκαιρινοί επισκέπτες, γνωρίζουμε πως, τα τρία χρόνια που το χωριό μας δεν είχε μόνιμο ιερέα, η Δέσποινα είχε αναλάβει από τον π. Ευστάθιο Μεταξή την αποκλειστική ευθύνη για τη φροντίδα και τη φύλαξη της Εκκλησίας μας. Θυμηθείτε ότι τα χρόνια αυτά γίνονταν συχνές διαρρήξεις εκκλησιών από ιερόσυλους σε όλη τη Λέσβο, για να καταλάβετε πόσο μεγάλη ευθύνη είχε αναλάβει η Δέσποινα και πόσο αποτελεσματική ήταν η επαγρύπνησή της, κυρίως όταν σήμαινε ο συναγερμός της εκκλησίας μέσα στη νύχτα. Αν δείτε ακόμα πόσο καθαρή και στολισμένη είναι η εκκλησία μας καθημερινές και σκόλες, θα καταλάβετε τον κόπο που καθημερινά κατέβαλλε με όλη της την καρδιά.
    Γι’ αυτό νομίζουμε ότι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, και κυρίως οι ενορίτες συγχωριανοί μας, θα έπρεπε να βρουν έναν πιο διακριτικό τρόπο να διευθετηθούν τα οικονομικά θέματα. Δεν γνωρίζουμε αν και ο ψάλτης, με λιγότερες υποχρεώσεις, δέχτηκε μείωση του μισθού του κατά 40%. Θεωρούμε πως είναι δείγμα σωφροσύνης να κρατήσουμε ένα φιλότιμο εργαζόμενο, περιορίζοντας άλλα έξοδα. «Το δουλευτή σου πλήρωνε και ψυχικό μην κάνεις», λέμε στο χωριό μας.
    Άλλωστε η Εκκλησία Παλαιοχωρίου έχει μεγάλη κτηματική περιουσία, κι είναι καιρός να ανανεώσει τα συμβόλαια ενοικίασής της, βάζοντας ως όρο να εισπράττει όλες τις επιδοτήσεις ελαιολάδου, ειδικά τώρα που θα επιβληθεί φόρος ιδιοκτήτη και στα ελαιοκτήματα. Βέβαια ο ιερέας του χωριού μας είναι ακόμα νέος στο χωριό, γι’ αυτό πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία και να δώσουν τη συμβουλή τους όσοι συγχωριανοί μας γνωρίζουν καλά τα ζητήματα αυτά. Δεν ταιριάζει να είναι παθητικοί κι αδιάφοροι θεατές οι Παλιοχωριανοί, αν θέλουν το χωριό να προοδεύει. Κι ο νέος ιερέας χρειάζεται τη στήριξη των ενοριτών, για να βρει χρόνο να επιτελέσει το κύριο – ποιμαντορικό, όχι μόνο τελετουργικό – έργο του. Ή μήπως έχουν σταματήσει αρκετοί νέοι του χωριού μας να κλέβουν και να παίρνουν ναρκωτικά; Γιατί κλείνουμε τα μάτια κι αφήνουμε νέα παιδιά ν' αργοπεθαίνουν και να εξαθλιώνονται; Η μικρή κοινωνία του χωριού μας δεν πρέπει ν’ αδιαφορεί, ενώ μπορεί να τους δείξει την αγάπη της…
   Πιστεύουμε ακόμα πως είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί αντάξια αντικαταστάτρια, δηλαδή νέα καντηλανάφτισσα που θα δεχτεί με 150 ευρώ το μήνα να φροντίζει την εκκλησία, τα τρία παρεκκλήσια και τα πολλά εξωκκλήσια της ενορίας μας, να μένει κοντά στην εκκλησία, να είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης, να μην έχει σχέση συγγένειας με τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για λόγους ηθικής δεοντολογίας, να παραμείνει στη θέση της για μακρό χρονικό διάστημα, να διαθέτει την απαιτούμενη σοβαρότητα και εργατικότητα… 
   Εμείς, από τη σελίδα μας αυτή, θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε τη Δέσποινα Γανώση - Παυλίδη για τη φιλότιμη θητεία της στην «Ευαγγελίστρια» Παλαιοχωρίου, εκφράζοντας και την επιθυμία αρκετών συμπατριωτών μας, που μας τηλεφώνησαν στενοχωρημένοι για το γεγονός αυτό.
                                                                                
3. ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

  Το Παλαιοχώρι Λέσβου, γράφουν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί, έχει Εκκλησιαστικό Μουσείο κι υπάρχει η σχετική ταμπέλα για τους τουρίστες στη Λαγκαδούρα. Όμως, μέχρι τώρα, δεν έγινε εφικτό να είναι ανοικτό για τους επισκέπτες κάποιες συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Δεν γνωρίζουμε και σε ποια κατάσταση βρίσκεται, μετά από τόσα χρόνια… Ζητούμε λοιπόν, να ανοιχτεί και να γίνει επισκέψιμο πριν από τη γιορτή του Ευαγγελισμού, μέρα που έρχονται στο χωριό μας πολλοί προσκυνητές. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο θα πρέπει να γράψει σε ταμπέλα τις ημέρες και τις ώρες λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Μουσείου, όπως γίνεται σε όλα τα χωριά που έχουν μουσεία.
     Για την ενίσχυση του ταμείου της εκκλησίας, μπορούν να τυπωθούν πιάτα και άλλα αντικείμενα με τη λατρευτική εικόνα του Ευαγγελισμού και τη φωτογραφία της Εκκλησίας μας, όπως είχε γίνει παλιά με την Κρυφτή. Το καλοκαίρι θα έλθουν αρκετοί επισκέπτες και καλό θα είναι να βρίσκουν να αγοράσουν σουβενίρ από το χωριό μας.  
  Τέλος, από τη σελίδα μας αυτή κάνουμε έκκληση στους Παλιοχωριανούς να προσφέρουν παλιά παραδοσιακά αντικείμενα, υφαντά και εργόχειρα, για τον εμπλουτισμό του. Θα συμβάλουμε κι εμείς ανάλογα, μόλις ρυθμιστεί το ζήτημα της λειτουργίας του. Ανοίξτε τα μπαούλα σας και προσφέρετε κάτι, για να το βλέπουν και να σας θυμούνται πάντα.

4. ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

     Εικονικό Μουσείο με θέμα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου θα βρείτε στη διεύθυνση (ανοίξτε την υπερσύνδεση): http://www.annunciation.gr. 

Με αγάπη και ενδιαφέρον για το χωριό και τους συγχωριανούς μου,

ΒΟΥΝΑΤΣΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου