Σάββατο 2 Μαΐου 2015

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Τσουρέκια κυρίας Μαρίας

ΥΛΙΚΑ:

• 10+1 αυγά
• 4 ποτήρια ζάχαρη
• 1 βιτάμ
• 2 ποτήρια γάλα
3 κιλά αλεύρι πολυτελείας ή Νο 1
• ½ καλούπι ή 5 κύβους μαγιά
• 2 φακελάκια μαχλέπι
• 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
• ξύσμα 1 πορτοκαλιού
• 1 βανίλια
         
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Συγκεντρώνουμε στο τραπέζι όλα τα υλικά, που πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου. Κοπανίζουμε το μαχλέπι μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη. Κοσκινίζουμε τέλος το αλεύρι και τοποθετούμε τα υλικά με τη σειρά που θα τα χρησιμοποιήσουμε. 
           
2. Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό και ρίχνουμε λίγο αλεύρι, για να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.

3. Σε ζυμωτήριο ή μίξερ, χτυπάμε τη ζάχαρη, τα αυγά και το βιτάμ.    Προσθέτουμε το γάλα ζεστό, το μαχλέπι, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τέλος ρίχνουμε το προζύμι και λίγο-λίγο το αλεύρι και  τα χτυπάμε, μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.    

4. Σκεπάζουμε τη ζύμη με λαδόκολλα και μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε 2 ώρες περίπου σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει. Αν θέλουμε να φουσκώσει γρηγορότερα, μπορούμε να τη βάλουμε στο φούρνο σε ελάχιστη θερμοκρασία ή να τη σκεπάσουμε με χοντρό σκέπασμα. Όταν διπλασιαστεί σχεδόν, τη χωρίζουμε σε ίσα κομμάτια, πασπαλίζουμε μία επιφάνεια με λίγο αλεύρι, πλάθουμε μακρόστενες λουρίδες και τις πλέκουμε κοτσίδα, σαλίγκαρο ή άλλο σχέδιο, σε μικρό ή μεγάλο μέγεθος. Τοποθετούμε τα τσουρέκια αραιά σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

5. Σπάμε μετά 1 ολόκληρο αυγό σε μπολ, ρίχνουμε 1 βανίλια για να μη μυρίζει αυγουλίλα, τα χτυπάμε καλά κι αλείφουμε τα τσουρέκια. Τα αφήνουμε 5΄ λεπτά περίπου σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν κι έπειτα βάζουμε τα ταψιά σε προθερμασμένο φούρνο. 

7. Ψήνουμε τα τσουρέκια σε μέτριο φούρνο στους 170ο βαθμούς Κελσίου, μία ώρα περίπου. Ανάλογα με το μέγεθός τους και η ώρα ψησίματος (τα μικρά λιγότερη ώρα). Όταν ροδοκοκκινίσουν, τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα, για να μην καούν.

8. Μετά το ψήσιμο, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα τυλίγουμε σε σελοφάν, για να διατηρηθούν μαλακά. 

Καλή Επιτυχία!

Σημειώσεις:

1. Η συνταγή είναι της κυρίας Μαρίας Ονουφρίου από τα Γιαννιτσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου