Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΥΑΝΘΙΑΣ

                                                                                      
Κεφτέδες με παπαρούνες

     Η κυρία Ευανθία Σαχτούρη από τα Παράκοιλα Λέσβου υποσχέθηκε να μας δώσει παραδοσιακές συνταγές της Λέσβου, μέσω της γειτόνισσάς της Χρυσούλας Πλάλα, που απολαμβάνει συχνά τις μαγειρικές δημιουργίες της κυρίας Ευανθίας. Ευχαριστούμε θερμά και τις δύο... Παρακάτω ένα παραδοσιακό λεσβιακό φαγητό με τα πράσινα μέρη από παπαρουνόχορτα πριν βγάλουν παπαρούνες, που στη Λέσβο τα λέμε κουτσ'νάδις<κουτσουνάδες<κοκκινάδες.  

Υλικά:
1 κιλό παπαρούνες (κουτσ’νάδις)
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- 2 αυγά (αν δεν νηστεύετε)
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- ελαιόλαδο
- αλεύρι για το τηγάνισμα

Παρασκευή:
                             
1. Τις πλένω, τις κόβω λεπτές και τις ζεματάω σε αλατισμένο νερό 5-10΄ λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Μετά τις σουρώνω και τις αφήνω να στραγγίξουν.
                                                  
2. Σε μια λεκάνη ρίχνω τα ζεματισμένα χόρτα, 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, αλάτιπιπέριρίγανη και μια κουταλιά ελαιόλαδο. Έπειτα βρέχω δύο χοντρές φέτες ή περισσότερο μπαγιάτικο ψωμί, το στύβω και το ρίχνω θρυμματισμένο στη λεκάνη. Αν δεν είναι περίοδος νηστείας, προσθέτω δύο αυγά. Ανακατεύω όλα μαζί τα υλικά και τα ζυμώνω. Αν έχω χρόνο, βάζω τη λεκάνη για μισή ώρα στο ψυγείο, για να γίνει το μείγμα σφιχτό. [Αν το προτιμώ, σωτάρω πρώτα σε τηγάνι τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μαζί με τα χόρτα, μέχρι να μαραθούν].
                                          
3. Αφού πλάσω και αλευρώσω τους κεφτέδες  πιτάρια λέγονται στη Λέσβο  ρίχνω μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, το αφήνω να κάψει και τηγανίζω τα παπαρουνοπιτάρια, γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές.

4. Αν θέλω, βάζω και καυκαλήθρες ή δυόσμο ή άλλα μυρωδικά χόρτα και κύμινο. Σε πολλά μέρη της Λέσβου αρωματίζουν τους κουτσουνοκεφτέδες με λίγο ούζο.

5. Τους τρώμε ζεστούς ή κρύους και τους συνοδεύουμε  με τι άλλο;  με ούζο!    
                                                                        
Καλοφάγωτοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου