Παλιοχωριανές παραδοσιακές συνταγές
Λυχναρέλια (μυζηθροπ’ταρέλια)
ΥΛΙΚΑ:
Για τη ζύμη:
- 1 κιλό αλεύρι
- 2,5 φλυτζάνια νερό περίπου
- 1-2 αυγά μαρέγκα
- λίγη σόδα (στη μύτη του κουταλιού)
- αλάτι
- ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
- 2 φρέσκιες ανάλατες μυζήθρες
- 1 νεροπότηρο ζάχαρη
- 3-4 αυγά
- 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού κανέλα
1. Ανακατεύουμε τα υλικά για τη ζύμη και τα πλάθουμε, μέχρι να γίνει κατάλληλη για φύλλο. Την αφήνουμε μετά να ξεκουραστεί.
2. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
3. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πιο χοντρό από του μπακλαβά. Το κόβουμε σε τετράγωνα, βάζουμε μια κουταλιά σούπας γέμιση ή περισσότερο, γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου ή τις ενώνουμε, να γίνει σαν πουγκάκι.
4. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ή τηγανίζουμε τα λυχναρέλια, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Καλή Επιτυχία!
Φιογκάκια τηγανητά
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κιλό αλεύρι
- 2 ποτήρια νερό
- λίγη σόδα (στη μύτη του κουταλιού)
- ½ φλυτζανιού ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
- ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα ή βράσμα και καρύδια κοπανισμένα ή σιρόπι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να γίνουν ζύμη για φύλλο. Αφήνουμε τη ζύμη μία ώρα, να ξεκουραστεί.
2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και με πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού. Κόβουμε μετά το φύλλο σε μακρόστενες λουρίδες και μετά σε κομμάτια 10 x 15 ή 15 x 20 εκατοστά περίπου ή σε όποιο άλλο σχέδιο θέλουμε. Τα σουρώνουμε στη μέση κι είναι έτοιμα τα φιογκάκια.
3. Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, το αφήνουμε να κάψει και τηγανίζουμε τα φιογκάκια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
4. Τα τοποθετούμε απλωτά σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα ή τα σιροπιάζουμε ή τα περιχύνουμε με βράσμα και κοπανισμένα καρύδια.
Καλοφάγωτα!
Σημείωση: Τις συνταγές αυτές μας έδωσαν η Αγάθη Χρυσάφη κι η κόρη της Μαρία Χρυσάφη - Τσιμναδή στο Παλαιοχώρι, το καλοκαίρι του 2012. Τις έφτιαχνε η μακαρίτισσα γιαγιά της Ζαχαρώ Κουτλή, όταν η Μαρία ήταν παιδί. Τις ευχαριστούμε θερμά και τις δύο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου