Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΛΙΟΧΩΡΙΑΝΗΣ ΔΑΝΤΕΛΑΣ-1


Θετική ανταπόκριση στην έκκλησή μας
                  
      Η έκκλησή μας πριν από ένα χρόνο να συγκεντρωθούν και να εκτεθούν μόνιμα στο χωριό μας σχέδια από παλιές δαντέλες, που έπλεκαν οι Παλιοχωριανές για την προίκα των παιδιών τους ή για βιοπορισμό, βρήκε επιτέλους ανταπόκριση. Από στόμα σε στόμα, κυκλοφορεί η είδηση ότι κάναμε την αρχή και θα συνεχίσουμε. Ήδη γίνεται η αντιγραφή δεκαπέντε δαντελών περίπου και θα συνεχίσουμε, με πρώτο στόχο τις πενήντα.
     Σύντομα θα βρούμε κορνίζες για τη φύλαξή τους και θα ανακοινώσουμε πόσο μήκος ακριβώς πρέπει να έχει η κάθε δαντέλα, υπολογίζουμε περίπου 1 μέτρο συν ένα μικρό δείγμα για το ντοσιέ. Αν η δαντέλα είναι μπεζ, το δείγμα θα γίνει με λευκή κλωστή και αντίθετα. Παράλληλα θα βγάλουμε φωτοτυπίες και σε δεύτερη φάση θα γράψουμε αναλυτικές οδηγίες πλεξίματος. Σε ντοσιέ θα υπάρχουν επίσης πληροφοριακά στοιχεία για κάθε δαντέλα και το όνομα της πλέκτριας.
     Για χώρο ανάρτησής τους προτείνουμε το Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιοχωρίου ή τον προθάλαμο του Δημοτικού Σχολείου ή κάποιον άλλο χώρο, όπου μελλοντικά μπορούν να εκτεθούν υφαντά, κεντήματα και άλλα είδη λαϊκής τέχνης.
     Μέχρι τώρα έχουν προσφερθεί να πλέξουν δαντέλες ή να προσφέρουν σχέδια σε φωτοτυπίες ή υλικά ή άλλου είδους βοήθεια η Νίκη Τσιμναδή-Φραγκάτου κι ο σύζυγός της Αντώνης Φραγκάτος, η Πηνελόπη Γανώση-Ζαδέλη και η κόρη της Μεταξούλα Ζαδέλη-Ψυχογιού, η Δέσποινα Γανώση-Παυλίδου, η Μαρίκα Κ. Κουτσουραδή, η Δήμητρα Βουνάτσου-Γεωργή, ο σύζυγός της Νάσος Γεωργής κι ο γιος της Γιώργος, η Σουλτάνα Γανώση-Κουτσουραδή και εγώ, που θα πλέξω πρώτα τη δαντέλα με τα κυκλάκια.
     Πρέπει όμως να υπάρξει από πριν συνεννόηση μεταξύ μας, για να μην πλέξουμε τα ίδια σχέδια. Όποια θέλει, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας ή να μας δώσει σε φωτοτυπίες σχέδια ή πλεκτά δείγματα παλιοχωριανών δαντελών, για να τα αντιγράψουμε. Δεν θέλουμε σχέδια από περιοδικά, μόνο παλιοχωριανά (e-mail: mirsini.vounatsou@gmail.com).   
   Σύντομα θα μπορούμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σε όποια ενδιαφέρεται και μπορούμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε έτοιμες αρκετές.   
                                                          
Με την ευχή σύντομα το όνειρό μας να γίνει πραγματικότητα,
Μυρσίνη Βουνάτσου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου