Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


ΝΗΣΤΗΣΙΜΑ ΚΑΙ ΛΑΔΕΡΑ ΦΑΓΗΤΑ
                                     
Τώρα που νηστεύετε, διαβάστε και τις παλιοχωριανές σαρακοστιανές συνταγές που κατέγραψα το καλοκαίρι του 2012 στο Παλαιοχώρι Λέσβου, την ιδιαίτερη πατρίδα μου.
                             
Κουτσ’νάδις και καυκαλήθρες με ταραμά
          
Υλικά:
- 1 κιλό κουτσ’νάδες (<κουτσουνάδες<κοκκινάδες, παπαρουνόχορτα, προτού βγάλουν παπαρούνες)
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες
- 2 ξερά κρεμμύδια ή 3-4 χλωρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 100 γραμμάρια ταραμάς λευκός
- λίγο χλιαρό νερό
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- χυμό 1 λεμονιού (προαιρετικά)
-1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί ή 2-3 κουταλιές σούπας φρυγανιά (προαιρετικά)
- λίγη σόδα

Παρασκευή:
    
1. Καθαρίζουμε, πλένουμε, κόβουμε σε κομμάτια 10 πόντων τις κουτσ’νάδις και τις καυκαλήθρες.

2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και, όταν κάψει, ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα δυο κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν. Έπειτα ρίχνουμε τα χόρτα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί. Ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό και βράζουμε το φαγητό σε σιγανή φωτιά 30΄λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα. Τέλος σβήνουμε τη φωτιά.

3. Σε ένα μπολ, λιώνουμε τον ταραμά με λίγο χλιαρό νερό ή τον χτυπάμε στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Έπειτα τον ρίχνουμε στο τηγάνι κι ανακατεύουμε για λίγο, μέχρι να πήξει.   
                                    
Άλλος τρόπος παρασκευής:

1. Καθαρίζουμε, πλένουμε, κόβουμε τις κουτσ’νάδις και τις καυκαλήθρες και τις ζεματάμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, για να μαλακώσουν λίγο. Για να μην κιτρινίσουν οι καυκαλήθρες ρίχνουμε στο νερό λίγη σόδα.  Έπειτα σουρώνουμε.

2. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε τα δύο ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν. Έπειτα ρίχνουμε τα χόρτα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί. Ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό και βράζουμε το φαγητό σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα. Τέλος σβήνουμε τη φωτιά.

3. Σε ένα μπολ, λιώνουμε τον ταραμά με το χυμό 1 λεμονιού και 1 κουταλιά γλυκού ελαιόλαδο ή χτυπάμε αυτά υλικά στο μπλέντερ, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Αν θέλουμε, θρυμματίζουμε και ρίχνουμε στο μπλέντερ μια φέτα μπαγιάτικο ψωμί ή 2-3 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη.

4. Σερβίρουμε τα χόρτα σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα του ταραμά και λίγο ελαιόλαδο.
                                          
Σάλτσα «Χόρτο»
    
Υλικά:
- ½ κιλό ντομάτες
- 2 κοφτές κουταλιές γλυκού ζάχαρη
- αλάτι και πιπέρι
- ελαιόλαδο
- 1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι για πιλάφι

Παρασκευή:
               
1. Αφού τρίψουμε τις ντομάτες, τις βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να πήξει η σάλτσα. Μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε και άλλα υλικά, μπαχαρικά ή αρωματικά χόρτα.  

2. Καθαρίζουμε και βράζουμε το ρύζι. Όταν γίνει το πιλάφι, σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε για λίγο την κατσαρόλα με βαμβακερή πετσέτα, να απορροφήσει τους ατμούς.

3. Σερβίρουμε το πιλάφι σε πιατέλα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα.

                                          
Ταχινόσουπα ή Καρυδόσουπα

Υλικά:
- 1-2 φλυτζάνια τσαγιού κριθαράκι ή άλλο ζυμαρικό
- 3 κουταλιές σούπας ταχίνι ή ½ φλυτζάνι κοπανισμένα καρύδια  
- αλάτι, νερό

Παρασκευή:

1. Ζεσταίνουμε νερό σε μια κατσαρόλα,  ρίχνουμε αλάτι, ανακατεύουμε να λιώσει, ρίχνουμε μετά το κριθαράκι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του. Όταν σβήσουμε τη φωτιά, φροντίζουμε το φαγητό να έχει αρκετό χυλό. Αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει ο χυλός, για να μην κόψει το ταχίνι.  

2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε 3 κουταλιές σούπας ή περισσότερο ταχίνι και μετά ρίχνουμε μία-μία κουταλιά χυλό από το κριθαράκι κι ανακατεύουμε συνεχώς, για να διαλυθεί και να αραιώσει, προσέχοντας να μην κόψει το ταχίνι. Όταν  το μείγμα γίνει αρκετά ζεστό, το ρίχνουμε λίγο-λίγο στην κατσαρόλα με το κριθαράκι, ανακατεύοντας συνεχώς.   

3. Σερβίρουμε την ταχινόσουπα και την τρώμε ζεστή.

4. Αν δεν μας αρέσει το ταχίνι ή δεν έχουμε, μπορούμε να ζεματίσουμε με το χυλό ½ φλυτζάνι τσαγιού κοπανισμένα καρύδια και να τα ρίξουμε στην κατσαρόλα. Θα βγάλουν το λάδι τους και το φαγητό θα αποκτήσει τη χαρακτηριστική γεύση των καρυδιών.

5. Τα καρύδια και το ταχίνι, που γίνεται από σουσάμι, είναι πολύ θρεπτικά, κατάλληλα να βοηθήσουν τον οργανισμό να αντέξει την πολυήμερη νηστεία, δίνοντας ενέργεια, πρωτεΐνες, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. 
                                          
Καλοφάγωτα!  
                                              
Σημείωση: Τις παραπάνω συνταγές μάς έδωσε η Σοφία Μάρκου - Πρωτογύρου το καλοκαίρι του 2012 στο Παλαιοχώρι. Την ευχαριστούμε.    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου